Letovanje > Grčka

Kaže se da Bogovi još uvek čuvaju Grčku i njena prelepa ostrva, obezbeđujući im lagodan i uzbudljiv život. Zbog toga je Grčka jedna od omiljenih svetskih destinacija i nudi na hiljade plaža sa kristalno čistom vodom, lepo vreme, prelepe gradove i živopisna sela, neprocenjivo kulturno blago. 
Резултат слика за greece tumblr
Svojim mnogobrojnim kontrastima i zavodljivim karakterom, Grčka neprestano osvaja nove zaljubljenike u njenu prirodu, kulturu i istoriju. Grčka obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva, i po tome je druga u Evropi. 
Grčka se nalazi u istočnom Mediteranu, na raskrsnici 3 kontinenta: Azije, Afrike i Evrope. Na severo-zapadu se graniči sa Albanijom, na severu sa jednom od bivših jugoslovenskih republika i sa Bugarskom, na istoku sa Turskom. Površina Grčke iznosi 132000 km², Broj stanovnika prema popisu iz 2000.god. iznosi 11 miliona , od kojih su 95% Grci a ostale etničke manjine su Turci, Albanci i Bugari. Grčka se sastoji od kopna i od oko 1000 ostrva. Najveća od njih su Krit, Evia, Ios, Krf , Lezbos, Rodos i dr. Teritorija Grčke je podeljena na 52 administrativne jedinice . Glavi grad je Atina sa populacijom od oko 5 miliona ljudi. Drugi veći gradovi su: Solun , Volos, Heraklion, Larisa i dr. Grčka je pretežno planinska zemlja. Njen najviši vrh Mitikas (2917m.n.v.) pripada planini Olimp. 
VAŽNO:

Generalni konzulat R.Srbije u Solunu: www.consulatesrb.gr 
Telefoni u GK: 2310-244-265, 244-266 i 244-267
FAX: 2310-240-412
Adresa GK: Komninon 4, Thessaloniki 54 624 Greece
Electronic mail: srbcons@otenet.gr

Ambasada Republike Srbije u Atini: www.embassyofserbia.gr
Telefoni: (210) 777-43-44


Jezik
Grčki jezik
Direktivom EU o viznom režimu, koja je stupila na snagu 05.04.2010.god., ukinute su  kolektivne vize, kao i vize za nove biometrijske pasoše za turiste koji putuju u zemlje EU pa i u  Republiku Grčku.

Putnicima koji poseduju biometrijski pasoš Republike Srbije nije potrebna ulazna viza za zemlje Evropske unije, ali je preporučljivo da se o uslovima za ulazak u ove zemlje informišu putem sajta www.europa.rs. Organizator putovanja ne snosi odgovornost u slučaju da pogranične vlasti spreče izlazak putnika iz zemlje ili im onemoguće ulazak na teritoriju zemalja Evropske unije, zemalja u tranzitu ili u zemalje van EU, zbog neispravnih dokumenata, učinjenog prekršaja ili nepoštovanja viznih ili carinskih propisa. 

Pretraga hotela