logo
Majke Jevrosime 29, 11000 Beograd - Tel: (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 120.7792
  • Srednji kurs NBS: 118.411

Letovanje > Malta

Republika Malta je mala i gusto naseljena ostrvska zemlja koju sačinjava arhipelag u sred Sredozemnog mora. Mada Malta geofizičko čini deo severne Afrike – leži na afričkoj kontinentalnoj ploči, pravo na jug od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije – ova zemlja se geopolitički nalazi u južnoj Evropi. Malta se sastoji od tri ostrva: Malta (246 km2), Gozo (67 km2) i Komina (3 km2). Glavni grad Valeta, na ostrvu Malta. Pretežno brdovito ostrvo (najviži vrh 244 metara). Površinskih vodenih tokova nema. Klima je sredozemna, odlikuje se blagom zimom I izrazito toplim letima. Prosečna godišnja temperatura vazduha iznosi 19,1ºC. Obala Malte je samo delimično razuđena, na severoistočnoj obali ima nekoliko zaliva I prirodnih sidrišta za brodove.

Malta

Malta ima plažu za svakoga. Birajte između zlatnog I crvenog peska, stena, plavih laguna… Neke plaže I stenovite obale se nalaze dalje od glavnih puteva, ali su vredne istraživanja. Nikako ne treba propustiti izlet brodom do Plave Lagune (Komino) I uživanje u azurnom moru. Na plažama ćete pronaći veliki broj kafića I barova koji su otvoreni tokom leta. Zbog pogodne klime, kupanje na Malti traje I do Oktobra meseca. Uživajte u raznim aktivnostima I sportovima na vodi kao što su: surfing, skijanje na vodi, parakiting I druge zabavne vožnje. Veće I poznatije plaže nalaze se na severnom delu Malte. Najpoznatija je Mellieha, Ghajn Tuffieha I Zlatna plaža. Manje, mirnije plaže nalaze se na Gocu – Paradise I Armier. Na Gocu najlepša plaža je Ramla I-Hamra – velika plaža poznata po neobičnom crvenom pesku. Goco I Komino nude veliki broj ‘’divljih’’ plaža sa čistom vodom pogodnom za ronjenje.

ZNAMENITOSTI

Malta vam nudi 7000 godina istorije koja je još uvek živa. Satima ćete otkrivati zadivljujuće stvari koje ovo ostrvo nudi. I gde god da krenete, u pozadini će biti spektakularni ostrvski pejzaži i arhitektura. Celim ostrvom se prepliću razne boje, od boje meda pa sve do mediteransko plave.
Malteška ostrva su opisana kao jedan veliki muzej na ostvorenom. Ono što ih čini jedinstvenim je da je njihova prošlost vidljiva i dan danas. Uđite u misterijoznu praistoriju ostrva, rekonstruišite puteve Sv. Pavla ili vidite gle su Vitezovi Sv. Jovana branili Hrišćanstvo.
Malta raspolaže i sa wellnss i spa objektima, luksuznim hotelima i odmaralištima,a na samo par kilometara možete probati novi sport, otići na krstarenje oko ostrva ili se upoznati sa najbitnijim istorijskim mestima, a uveče možete uživati u noćnim klubovima i barovima...

Na Malteškim ostrvima postoje tri znamenitosti koje su upisane na UNESCO-vu listu Svetske Kulturne Baštine. To su: Grad Valeta, Hramovi Megalita i Hal Seflieni Hypogeum. Tu je i veliki broj utvrđenja, palati, muzeja, kuli, crkava...

VALETA - Glavni grad Malte, Valeta, je neraskidivo povezan sa vojnom istorijom Malte, kao i sa dobrotvornim Redom Sv. Jovana iz Jerusalima. Grad je podignut posle Velike opsade 1565. godine i nazvan je po velemajstoru Žan Parizo de la Valeti. Ovaj utvrđeni grad ima preko 300 spomenika, na površini od 55 hektara, što ga čini kompleksom koji ima najveću koncetrisanost istorijskih spomenika na svetu.

HRAMOVI MEGALITA - Sedam Hramova Megalita su raspoređeni na Malti i Gozu, a svaki je rezultat individualnog razvoja ovih ostrva. Dva hrama Ggantija na ostrvu Gozo poznata su po strukturi iz Bronzanog Doba. Hramovi Ggantija su najstariji spomenici na svetu i dokaz da je ostrvo postojalo čak 1000 godina pre izgradnje piramida u Gizi. 
Hramovi Hagar Kim (Hagar Qim), Mnajdra i Tarksien (Tarxien), su jedinstvena arhitektonska remek dela, imajući u vidu da su njihovi graditelji imali jako ograničene resurse za gradnju. Kompleksi Ta’Hagrat i Skorba pokazuju kako je tradicija gradnje gramova doneta na Maltu. 
Ovih sedam hramova upisanu su na listu Svetske Kulturne Baštine kao grupa i predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku tradiciju koja je cvetala na Malteškim ostrvima između 3600 i 2500 godine pre nove ere.

HAL SAFLIENI HYPOGEUM - Hal Saflieni Hypogeum je podzemni kompleks od kamena koji je korišćen kao utočište, kao i za sahranjivanje graditelja hramova. Otkriven je tokom građevinskih radova 1902 godine. Tri podzemna nivoa datiraju iz perioda 3600-2400g. pre nove ere. Spomenik se smatra jednim od bitnijih spomenika u svetu.

PALATA VLADARA – Grandmaster’s Palace se nalazi u samom srcu Valete. Izgrađena je za vreme vladavine Žana de la Casire ( Jean de la Cassiere 1572-1581) i bila je njegov dom. Kako su se vladari smenjivali, tako se menjao i oblik ove palate, a sadašnji oblik dobila je sredinom 18. veka. Nakon francuske okupacije (1798-1800) palatu su preuzeli britanci i služila im je kao Palata Guvernera. Ova palata je bila sedište prve Ustavne Skupštine Malte 1921 godine, a nakon sticanja nezavisnosti postala je sedište parlamenta i predsednika.

KATEDRALA SV. JOVANA – Ovo je prvi kompletan primerak Baroka u svetu, pokrovitelj su bili vitezovi Sv. Jovana. Izrezbaren kemni zid, obojen plafon i deo oltara sa scenama iz života Sv. Jovana radio je vojni ahrihtekta Matija Preti. Katedrala je takođe poznata po najimpresivnijem delu Karavađa – Odrubljivanje glave Sv. Jovana Krstitelja.
Na Malti postoji veliki broj otvorenih i zatvorenih muzeja za svaku eru praistorije pa sve do II Svetskog Rata. Uz vitezove Sv. Jovana, koji su bili pokrovitelji umetnosti na Malti više od 250 godina, širom ostrva pronaći ćete veliki broj remek dela, palata, hramova...
Region Broj hotela
Budžiba Budžiba 6
Kavra Kavra 6
Meliha Meliha 5
Sliema Sliema 11
St. Džulijans St. Džulijans 15

Pretraga hotela