logo
Majke Jevrosime 29, 11000 Beograd - Tel: (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 120.8585
  • Srednji kurs NBS: 118.4887

Zimovanje > Austrija

Zimovanje Austrija 2018/2019

Sa više od 400 skijaških centara, Austrija predstavlja nezaobilaznu destinaciju za sve ljubitelje snega i zimskih sportova. Zimovanje u Austriji provodi veliki broj kako naprednih skijaša iz celog sveta, tako i početnika u ovoj oblasti. Zbog velikog broja ski centara i njihove raznovrsnosti, Austrija nudi interesantne sadržaje ne samo aktivnim sportistima i onima koji traže nove izazove, već i porodicama sa decom. Ono što čini specifičnost ski centara Austrije jeste upravo način na koji su oni nastali. Naime, većina skijaških centara podignuta je na mestima austrijskih tradicionalnih seoca, ne narušavajući njihov autentični duh i izgled. Veći centri se često prostiru duž tri i više sela. Tako je nastao specifičan spoj austrijskog gostoprimstva ili kako oni to vole da kažu Gemütlichkeit i neverovatnih mogućnosti za skijanje. Ovakva kombinacija privlači veliki broj turista da upravo u Austriji provedu svoje zimovanje. Kao jedan od najpopularnijih zimskih centara, Austrija nudi fantastične mogućnosti za skijanje; ona raspolaže sa 6192 kilometara staza i 2550 ski liftova. Najviše staze u Austriji dosežu visinu čak od 3440 metara nadmorske visine.

Osim izvanrednih mogućnosti za skijanje u Austriji, ova zemlja razvila je široku lepezu sportova za prosečne skijaše i skijaše početnike. Jedan od interesantnih vidova skijanja koji je u poslednje vreme aktuelan među zapadnim turistima, jeste nordijsko skijanje. Naime, njegova popularnost nastala je kao rezultat činjenice da skijaši koji se godinama bave alpskim skijanjem zapravo ne uživaju dovoljno u čarima zime. Predivni krajolici prekriveni snegom, bajkovita seoca Austrije, planinski vrhovi koji štrče u nebo samo su deo onoga što se propušta. Stoga je nordijsko skijanje postalo način da se istovremeno i skija i uživa u lepoti zime, nestvarnim pejzažima i svežem vazduhu. Za ovaj vid skijanja nije potrebna posebna obuka. Dovoljna su otprilike tri časa na kojima se mogu steći osnove. Ne zahteva posebnu opremu i predstavlja siguran sport. Kod nordijskog skijanja mogućnost povređivanja svedena je na minimum. S druge strane, hodanje na krpljama, koje postaje sve zanimljivije među turistima, potpuno je nova disciplina koja zahteva izuzetnu fizičku spremnost i odličnu kondiciju. Za početnike u skijanju, ali i za one koji žele da dožive zimu u Austriji na poseban način, takozvana šetnja sa bakljama predstavlja pravi izazov i zadovoljstvo. Uveče, kad se svi zvuci utišaju, nakon što se polaznici okrepe u obližnjoj taverni, kreće se u zimsku šetnju. U tišini, pod svetlima baklji, ceo krajolik poprima sasvim novu dimenziju. Ušuškana seoca deluju kao scenografija za Božićne filmove, dok šume pod okriljem noći i titrave svetlosti baklji izgledaju magično, a ponekad i zastrašujuće.

Za najmlađe turiste, Austrija je pripremila posebne pakete i prilagodila svoja skijališta. Kako ne postoji nijedno dete koje se ne raduje snegu, zima je za veliki broj dece omiljeno doba godine, naročito ukoliko je praćena snegom. Zimske aktivnosti poput sankanja, grudvanja, skijanja, samo su neki od mnogobrojnih vidova zabave za decu tokom zimskog perioda. Austrija u tom pogledu nudi interesantnu ponudu za mališane koju je razvila do najsitnijih detalja. Osim besplatnih škola skijanja, u mnogim Austrijskim ski centrima širom Koruške aktuelan je takozvani Porodični euro, koji omogućava najmlađima da skijaju po ceni od samo jednog eura dnevno. Ovo se odnosi na svu decu uzrasta do 12 godina. U mnogim skijalištima, prve korake mališana prate maskote različitih oblika i izgleda koje bodre decu dok stiču neophodne veštine skijanja. Naročito interesantnu ponudu za mališane imaju gradovi kao što su Bad Kleinkirchheim, Gerlitzen i Katschberg. O tome koliko ova zemlja vodi računa o najmlađim skijašima govori i činjenica da je Austrija ustanovila  poseban pečat kvaliteta poznat pod nazivom “Welcome Beginners”. Njime se garantuje da su određena skijališta specijalno namenjena za decu, čime je značajno podignuta njihova bezbednost.

Specifičnu notu zimovanja u Austriji predstavlja i takozvani apres ski, za koji se smatra da je potekao upravo odavde. Ovo je poseban vid zabave kada se nakon dana provedenog na skijalištu, turisti opuštaju u lokalnim tavernama. U planinskim kolibama Austrije najbolje se može doživeti taj naročit duh, u kojima se uz prijateljsku i opuštenu atmosferu može uživati u lokalnim specijalitetima poput bečke šnicle, dimljenog mesa, čuvene štrudle sa jabukama, kao i mnogobrojnim knedlama i pecivima. U nekim mestima Austrije, apres ski je prilično bučan i uglavnom se odvija u klubovima i diskotekama. Međutim, u mestima gde pretežno odsedaju porodice sa decom, on je prilagođen zabavi najmlađih gostiju.

Za sve one koji se odluče za skijanje u Austriji, turistička agencija Supernova Travel nudi zanimljivu ponudu hotelskog i apartmanskog smeštaja o čemu se može informisati na njenim veb stranicama. Ovde se, takođe, mogu pratiti sve pogodnosti kao što su first i last minute ponude, a isto tako i posebne akcije, koje omogućavaju zainteresovanima da izaberu dobitnu kombinaciju za svoje zimovanje u Austriji.  . 


INTERAKTIVNA MAPA AUSTRIJE
Region Broj hotela
Bad Klajnkirhajm Bad Klajnkirhajm 14
Gerlicen Gerlicen 2
Kačberg Kačberg 5
Kaprun Kaprun 2
Matrei Matrei 3
Nasfeld Nasfeld 7
Šladming Šladming 3
Zell am See Zell am See 5

Pretraga hotela

Prijavite se na newsletter