logo
Majke Jevrosime 29, 11000 Beograd - Tel: (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 120.5673
  • Srednji kurs NBS: 118.2032

Zimovanje > Bugarska > Bansko


Bansko, Bugarska Bansko, Bugarska Bansko, Bugarska

Bansko

Zimovanje Bansko 2018

U jugozapadnom delu Bugarske, na obroncima planine Pirin nalazi se najpopularniji ski centar ove zemlje - Bansko. Njegova popularnost je naglo skočila u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući modernizaciji skijališta i infrastrukture. Ubrzani turistički razvoj privukao je turiste iz celog sveta. Za zimovanje u Banskom najčešće se odlučuju turisti iz Rusije, Turske, Grčke, Rumunije, Velike Britanije, i naravno, Bugarske. Ski centar Bansko proglašen je 2013. godine za najbolji skijaški centar na svetu u pogledu odnosa cene i kvaliteta. Ono što čini specifičnost ovog ski centra jeste poseban spoj modernog skijališta i tradicionalnog bugarskog gradića. Taj poseban duh srednjovekovne Bugarske i modernog zimskog rizorta čine Bansko najpopularnijim mestom za zimovanje u Bugarskoj, pa nije čudo da su ovde velike gužve, posebno tokom februara u vreme mnogobrojnih nacionalnih praznika i đačkih raspusta u regionu. Za zimovanje u Banskom nije teško naći pogodan termin, pošto ovde sezona traje najduže. Od 15. decembra do 15. maja ljubitelji snega i zimskih sportova mogu uživati u alpskom skijanju, snoubordingu, nordijskom skijanju, sankanju, klizanju, pa i manje poznatim atrakcijama kao što je noćna šetnja sa bakljama. Oni koji se odluče da svoje zimovanje provedu u Banskom imaju na raspolaganju oko 70 kilometara ski staza, 25 kilometara dužine žičara, gondolu osmosed, kao i veliki broj ostalih vrsta žičara. Sam grad nalazi se na nadmorskoj visini od 925 metara, a dva glavna skijališta - Chalin Valog i Shiligarnika - smeštena su na nadmorskim visinama od 1600 i 2500 metara. Od gradića pa do prvog skijališta može se stići žičarom za dvadesetak minuta. Većina skijaških staza Banskog nalazi se na severnoj strani planine Pirin. Velelepna priroda i vanserijski vidici koji se protežu sa njegovih padina, čine skijanje u Banskom nezaboravnim. Osim staza sa alpsko skijanje, ovde postoje i staze za snoubording, kao i nordijsko skijanje. Postoji i osvetljena staza za noćno skijanje dužne 7 kilometara. Bansko je veoma atraktivan za porodice sa decom, jer nudi posebne staze i škole za mališane, koji ovde stiču svoje prve skijaške veštine. Za ljubitelje aktivnog odmora i ekstremnih sportova, Bansko nudi iskusnim snouborderima adrenalinsku zabavu u vidu jednog od boljih planinskih zabavnih parkova na Balkanu.

Nakon dana provedenog na ski stazama Banskog, turisti se mogu prepustiti izuzetno živom noćnom životu ovog gradića. Takozvani apres ski se uglavnom odvija u tradicionalnim lokalnim tavernama Bugarske, poznatijim kao mehane. U njima se služe lokalni specijaliteti kao što su kapama i banski starec. Ukusi tradicionalne bugarske kuhinje, gostoprimstvo domaćina i muzika lokalnih svirača čine zanimljivu dopunu dnevnim aktivnostima na snegu. Širom Banskog nalazi se oko stotinjak ovakvih mehana. Ljubitelji klabinga i diskoteka takođe mogu pronaći mnoštvo interesantnih sadržaja. Uz nekoliko diskoteka i klubova, pabovi i barovi daju noćnom životu nijansu modernog, koja može zadovoljiti različite ukuse ljudi koji u Banskom provode svoje zimovanje.  

Osim skijanja i noćnog života, Bansko ima i bogatu istoriju, koja se diskretno otkriva posetiocu tokom njegovog obilaska. Ovaj srednjovekovni gradić, mami turiste da prošetaju njegovim uličicama. Šetnjom kroz glavnu ulicu Pirin stiže se do crkve Svete Trojice, koja je poznata po bogatoj ornamentici. Podignuta 1835. godine, ova nenametljiva crkvica simbol je grada. Na njenom tornju često se mogu primetiti rode koje se tu gnezde. U blizini crkve nalazi se muzej Neofita Rilskog, banskog monaha, čuvenog po prevodu Biblije i ulozi u prosvećivanju bugarskog naroda. Interesantno je posetiti i kuću Veljanovih, bogate porodice koja je živela u Banskom tokom 18 veka. Kuća i nameštaj su perfektno sačuvani, tako da se posetiocu za tren otkriva duh prošlog vremena kao i zanimljiva istorija ove porodice. Zaljubljenici prirode mogu uživati u poseti nacionalnom parku Pirin koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sa svojim mnogobrojnim jezerima, bogatom florom i faunom, on posetiocima nudi nezaboravne vidike i živopisnu prirodu. Za one koji vole da zimovanje u Banskom dopune čarima termalnih voda, na 6 kilometara udaljenosti nalazi se Dobrinište sa svojih 17 mineralnih izvora. Osim ovog balneološkog odmarališta, postoji još jedno popularno spa mesto u blizini Banskog - selo Banja. Ono raspolaže sa nekoliko termalnih izvora, hotelima sa spa ponudom, otvorenim bazenom i velnes centrima.

Za sve dodatne informacije, kao i ponudu hotelskog smeštaja, zainteresovani mogu posetiti veb stranice agencije Supernova Travel. Osim aktuelnih ponuda, ovde se svi oni  koji žele da osete draži zimovanja u Banskom mogu na vreme informisati o dodatnim pogodnostima, kao što su first i last minute ponude, specijalne ponude i trenutne akcije.


Nadmorska visina: 1100m - 2500m 

Skipass Bansko: 70km stazaMAPA MESTA                                                                                             MAPA SKIJALIŠTA
SNOW REPORT                                                                                                WEB CAM 

Udaljenost od Beograda: 530km

KAKO DO SKI CENTRA: 

Beograd - Niš - Pirot- Dragoman - Pernik - Velingrad- Razlog - Bansko - UputstvoPretraga hotela

Prijavite se na newsletter