logo
Majke Jevrosime 29, 11000 Beograd - Tel: (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 120.8585
  • Srednji kurs NBS: 118.4887

Zimovanje > Italija


Ako pogledamo makar i letimično mapu Evrope jedan detalj će nam sigurno privući pažnju. Veliko poluostrvo u obliku čizme. Vrlo elegantne ženske čizme sa visokom potpeticom i istom takvom sarom. Upravo to neobično prelepo poluostrvo čini teritoriju jedne od najfascinantnijih evropskih zemalja Italije. Kao što je sam oblik Apeninskog poluostrva jedinstven tako je sve vezano za Italiju  elegantno, estetski savršeno.
 Na tlu Italije je u starom veku nastala i razvila se jedna od najdugvečnijih, najmoćnijih i najplodnijih civilizacija koje ljudska istorija poznaje. Rimsko carstvo se na vrhuncu svoje moći proširilo na gotovo čitav tada poznati svet a centar mu je bio i do kraja ostao u Rimu, danas glavnom gradu Italije. Više od dvanaest vekova Rim je bio centar sveta i sasvim je logično da se u njemu kao i brojnim drugim italijanskim gradovima nalazi kulturno istorijsko nasledje kakvim se niko drugi u svetu ne može podičiti. Italijanski gradovi naravno posetiocu nude i mnogo više od arheološkog blaga. Kulturno istorijske  znamenitosti koje su nastale kroz vekove posle antičkog doba, za vreme Mletačke republike, u doba renesanse i kasnije, su takodje ponos Italije. U današnjoj, modernoj visoko razvijenoj Italiji je susret starine sa patinom i novog savremenog sveta nešto sto joj daje poseban šarm i lepotu.

Gradovi Severne Italije Milano, Torino, Bolonja, Djenova, Venecija, Firenca, Verona, Trst, grad država San Marino, svaki ponaosob predstavljaju prvorazredne turističke destinacije. Svi  ovi gradovi su svojevrsni muzeji na otvorenom i svi imaju nešto posebno po čemu su svetski poznati. Milioni turista koji ih posete svake godine za to imaju dobar razlog.  Arhitektura,Istorija, kultura, umetnost, moda, šoping, sportski dogadjaji, dobar provod, sjajna kuhinja, još bolja vina su neke od asocijacija na severnu Italiju i njene dragulje.

Glavni grad Rim je smešten u centralnom delu Apeninskog poluostrva. Jedan je od najlepših i najatraktivnijih gradova sveta i mnogi će reći da  kada bi u Italiji postojao samo Rim, ona bi bila i dalje bila turistički razvijena zemlja. Večni grad u koji vode svi putevi, još su ga latinski nadimak i takodje latinska izreka najbolje opisali. Nekadašnji centar sveta danas pohode milioni turista nebi li osetili duh starine, dotakli kameni blok ugradjen u neku gradjevinu pre više od dvadeset vekova, prošetali uzavrelim ulicama, divili se nekoj od njegovih 900 crkava, ubacili novčić u fontanu želja, popili pravi italijanski espreso u nekom kafeu, ručali pastu na mestu gde je nastala. U gradu Rimu se nalazi i grad država Vatikan sedište katoličke crkve mesto jedinstveno i posebno u religijskom ali i u kulturnom smislu.

Na jugu Italije su primorski gradovi Bari poznat i kao grad Svetog Nikole te neponovljivi Napulj grad koji se od ostatka Italije razlikuje po svemu pa čak i jeziku koji njegovi stanovnici koriste. Ne znamo da li je lepši od severnoitalijanskih gradova ali poseban i drugačiji sigurno jeste. 

Čuvena su i italijanska jezera a najpoznatija su Komo, Madjore i Garda. Gradovi a posebno sela na njihovim obalama  su tako romantični i lepi da u njih dolaze parovi iz cele Evrope radi venčanja.

Italija je sa severne strane ovičena Alpima najvećim planinskim masivom Evrope što je čini i jednom od najrazvijenijih zemalja kada je zimski turizam u pitanju. Na njenoj teritoriji se nalaze superatraktivna skijališta od kojih su neka u kalendaru svetskog skijaskog kupa. Kortina d’Ampeco, Valgardena, Bormio, Livinjo, Madona Di Kampiljo, Alta Badia su neka od poznatijih. Ljubitelji zimskih sportova će bez problema nabrojati još desetine. U italijanskim Alpima odnosno na planinskom vencu Dolomiti je povezano čak 12 skijališta i ona čine jednu celinu. Na ovom ogromnom prostoru postoji 1200 km uredjenih skijaških staza i za sve važi jedinstvena ski karta ( skipass ). Skijališta su medjusobno povezana autobuskim linijama a neka od njih i sitemom žičara, gondola i ski liftova.

Italija izlazi na pet mora Jadransko, Tirensko, Ligursko, Jonsko i Sredozemno. Pored Apeninskog poluostrva njenu teritoriju čine i  fenomenalna velika ostrva Sicilija,Sardinija  kao i nekoliko manjih.  Dugačka i raznovrsna italijanska obala pruža ogromne mogućnosti za  vrhunsko uživanje.

Italijanska letovališta svojim izgledom i onim što nude sasvim odgovaraju duhu same Italije, odišu lepotom kako prirodnom tako i onom koju je stvorila ljudska ruka. Šarmantna i vesela, raspevana i šarena pružaju puno svakom posetiocu.

Obala Amalfi regija u blizini Napulja se sastoji i z više manjih mesta medju kojima je teško odabrati najlepše. Zelenilo koje se stapa sa morskim plavetnilom, sela Salerno,  Ravelo,  Pozitano i Amalfi, vinogradi koji su svuda unaokolo, stari manastiri u okolnim planinama čine ovu regiju neodoljivom. U napuljskom zalivu je i Sorento mesto koje drže za najromantičnije na ovom delu obale.

U venecijanskoj regiji je najpopularniji Lido Di Jesolo koji sa ponosom nosi nadimak evropski Majami. Nepregledna peščana plaža i brojni moderni hoteli, neograničene mogućnosti za zabavu i kupovinu zapravo jesu razlozi za ovo poredjenje.

Najpopularnije letovalište u Italiji  smešteno na Jadranskoj obali je Rimini. Mesto ima stari istorijski centar koji je i središte zabave i moderan novi deo sa vrhunskim hotelima i uredjenim plažama. Rimini je odličan izbor za letovanje jer se nalazi nedaleko od grada-države San Marino, kao i od većih italijanskih gradova poput Ravene, Bolonje i Firence.

Apulija je regija smeštena na istoku Italije. Najveći grad je Bari, ali kada je noćni provod u pitanju na prvom mestu treba pomenuti Salento. Apulija je inače poznata  po svojim belim niskim kućama, maslinjacima, orhidejama, tirkiznom moru i sjajnim plažama. Odličan noćni provod nude i  Vieste i Otranto.

Najveće italijansko ostrvo Sicilija sa gradovima Mesina i Palermo te brojnim selima odiše tradicionalnim duhom italijanskog juga. Oni koji su imali sreću da posete ovo ostrvo tvrde da posetiocu može da se desi da zadivljen onim što Sicilija ima za videti i obići može da zaboravi da je na letovanju pa da se čestito i ne okupa u moru. Znači da Siciliju obavezno treba posetiti više puta.

Sardinija, drugo veliko italijansko ostrvo ima daleko najbolje plaže i najlepše more u celoj zemlji. Ljubitelji prirode, planinarenja, oni koji tragaju za najlepšom plažom na svetu na Sardiniji će pronaći svoj komadić raja. Sardinija je takođe poznata po arheološkim nalazištima kojih ima čak 9000  tako da je moguće svoj relaksirajući odmor duhovno obogatiti. Najpoznatija letovališta na ostrvu su Kaljari, Olbija i Algero. To su u stvari najveći gradovi a duž obale se nalaze mnoga manja mesta koja svakako treba obići i istražiti. Ne treba propustiti Smaragdnu obalu reon sa najlepšim plažama ostrva, Sintino Ribarski gradić sa izuzetnom plažom, Alegro mali gradić kraj koga se nalazi Neptunova pećina, Nuoro mali gradić  na obroncima planine Monte Ortobene.

Dakle treba samo odabrati, put u Italiju će biti pun pogodak u bilo koje doba godine.

Region Broj hotela
Kronplatz Kronplatz 7
Livinjo Livinjo 4
Madona di Kampiljo Madona di Kampiljo 3
Marileva Marileva 6
Passo Tonale Passo Tonale 6
Tre Valli Tre Valli 2

Pretraga hotela

Prijavite se na newsletter