logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5768

Letovanje > Albanija

Albanija, kao poslednje skriveno mesto Mediterana, privlači sve više stranih turista.

Vreme je da ovu zemlju sa burnom istorijom upoznamo i kao letovalište. Nju zapljuskuju dva mora, Jadransko i Jonsko, stvarajući veliki broj uvala, laguna i prelepih peščanih i šljunkovitih plaža. Možda zbog predrasuda ili nepoverenja, srpski turisti nisu otkrili Albaniju kao destinaciju za letovanje. Turizam je u povoju a krase ga upravo ljubazni domaćini i novi moderni hoteli koji su mahom na samoj plaži.


Mi smo je do sada otkrivali kroz Skenderbeg Turu sledeći srpsku tradiciju na teritoriji Albanije.
 
Drač, sa svojom "Golem" plažom, nama je svakako  najbliži i najzgodniji za dolazak. Bogata istorija i spomenici kulture potiču još iz antičkih vremena. Iz Drača je polazio čuveni rimski put odos Egnacia sve do Carigrada.  Od aerodruma u Tirani je udaljen svega 40km a brzo se stiže sopstvenim prevozom iz Crne Gore, Makedonije ili Kosova.

Na jonskoj obali je to svakako Saranda, poznata po arheološkom lokalitetu Butrint i okolnim plažama medju kojima je Ksamil najpoznatija.Grad Valona je krenuo sa izgradnjom hotela i uredjenjem plaža a svojom centralnom pozicijom je zgodna za brojne izlete do Berata, manastira Ardenica, Apolonieje i Tirane.

Hrana je pretežno mešavina mediteranske i tradicionalne balkanske kuhinje. Poslužiju se odlična vina a svakako treba probati i čuveni albanski konjak Skenderbeg.

Svakako će te se prijatno iznenaditi da se u hotelima govori i srpski jezik.


Više je načina za putovanje iz Srbije do Albanije, posebno do albanskog primorja – automobilom, korišćenjem autobuskog prevoza, ali i avionom. Zavisno od toga u koji deo Albanije putujete, donosimo vam informacije i sve neophodne detalje kako biste bezbedno i jednostavno stigli na svoje odredište.

Prevoz do Albanije – putovanje kolima

Putovanje automobilom verovatno je vid prevoza koji vam pruža najveću udobnost, ali je važno znati pojedine detalje kako bi vaše putovanje proteklo bezbedno i jednostavno.
Automobilom do Albanije možete doći na više načina, međutim, trenutno je usled pandemije koronavirusa i zatvaranja granica pojedinih zemalja regiona za državljane Srbije, do Albanije moguće doći isključivo preko Kosova. Postoji mogućnost tranzita kroz Severnu Makedoniju, ali je zbog maksimalnog trajanja tranzita u trajanju od 3 sata i procedura koje je neophodno ispuniti, putovanje preko Kosova jednostavnije i kraće.

Ukoliko putujete iz Beograda, Novog Sada ili gradova severne i istočne Srbije, savetujemo putovanje rutom: autoput E75 – Niš – prelaz Merdare – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Sa druge strane, ukoliko putujete iz zapadne Srbije, preporučujemo putovanje rutom: Raška – prelaz Jarinje – Kosovska Mitrovica – Priština – autoput Ibrahima Rugove – granica sa Albanijom.

Važno je znati da ukoliko koristite Google mape ova ruta neće biti prepoznata, stoga savetujemo da koristite ili ViaMichelin rute ili da se navodite uz pomoć saobraćajnih znakova na ovoj ruti koja je, iznenađujuće, od Beograda pa sve do mora, odlično obeležena.
Po ulasku na Kosovo preporučujemo da pratite putokaze za Prištinu, a zatim u Prištini putokaze za Tiranu.
Nakon prelaska granice sa Albanijom, put do Drača je odličan – autoput ili nova magistrala.
Ono što je izuzetno važno da znate je da je za ulazak u Albaniju neophodan zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna.
Nakon prelaska granice sa Albanijom, pratite putokaze ili Google mape i bez problema ćete stići do svog odredišta.
Takođe, ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.Bezbednost tokom putovanja kroz Kosovo

S obzirom na to da najveći deo građana i građanki Srbije prilikom planiranja putovanja u Albaniju postavlja isto pitanje – da li smo bezbedni tokom putovanja kroz Kosovo, donosimo i detalje koji su važni za putovanje Kosovom.
Imajući u vidu ratnu prošlost koju građani albanske i srpske zajednice na Kosovu imaju, a koja kao posledicu ima odnos društava i zajednica koje žive u periodu bez rata, ali i bez suštinskog mira, incidenti su mogući.
Ipak, incidenti na Kosovu su izuzetno retki, posebno kada su u pitanju veći gradovi i putnici koji su isključivo u tranzitu kroz Kosovo. Ukoliko do sada niste imali prilike, preporučujemo da napravite pauzu, prošetate i posetite Prištinu ili Prizren, kao veće gradove koji će se sigurno naći na ruti vašeg putovanja.
Samo putovanje kroz Kosovo ne predstavlja ni najmanji bezbednosni rizik. Ipak, treba se uzdržavati od iskazivanja političkih stavova, posebno putem vidljivih elemenata poput majica sa različitim natpisima. Poštujmo stanovnike gradova koje posećujemo i naše susede.
Govor srpskog jezika nema potrebe prikrivati, a važno je znati da najveći deo građana Kosova ne govori srpski jezik, pa će ukoliko je potrebno da nešto kupite ili naručite hranu u restoranu biti neophodan razgovor na engleskom jeziku.
S obzirom na to da se automobilske tablice na Kosovu razlikuju u odnosu na one u Srbiji i da na njima piše “RKS – Republika Kosovo”, često je pitanje da li je bezbedno parkirati ili boraviti u nekom od gradova sa automobilom sa srpskim tablicama. Preporučujemo da svoj automobil parkirate na parking prostorima koji su pod nadzorom ili se naplaćuju kako biste izbegli mogućnost i za najmanji incident.
Generalno, uz pristojno ponašanje i uvažavanje građana kod kojih ste u gostima, vaše putovanje kroz Kosovo će proći apsolutno bezbedno, uz topli doček domaćina.

Bezbednost u Albaniji

Kada je u pitanju bezbednost građana Srbije u Albaniji – nema razloga ni za najmanju brigu. Građani i građanke Albanije prema utiscima niza gostiju iz Srbije koji su boravili u Albaniji imaju potpuno drugačiju percepciju građana Srbije u odnosu na stanovnike Kosova, prvenstveno zbog različitih događaja sa kojima su se građani Albanije i Kosova suočili kada je u pitanju Srbija.
Kao i kada je u pitanju Kosovo, dokle god uvažavate domaćine i prijateljski ste nastrojeni prema ljudima u svom okruženju, mogućnost za incidente je na najmanjem mogućem nivou.
Ono što je važno kada je u pitanju bezbednost u Albaniji je saobraćaj u kome posebnu pažnju treba posvetiti tokom vožnje gradskim ulicama zbog velikog broja vozača koji se ne pridržavaju saobraćajnih propisa. Apel važi i za pešake koji posebnu pažnju treba da obrate prilikom prelazaka kolovoza.

Prevoz do Albanije – putovanje autobusom

Putovanje do Albanije, kako do gradova na severu zemlje, Tirane, tako i do primorja i gradova na samom jugu zemlje, moguće je korišćenjem autobusa. Međutim, direktnih autobuskih linija između, primera radi Beograda, Niša ili Novog Sada i bilo kog grada u Albaniji nema.
Iako na prvi pogled putovanje autobusom deluje komplikovano, budite uvereni da je odlazak u Albaniju autobusom jednostavan, posebno uz detalje koje vam donosimo u nastavku.

Kako iz većih gradova Srbije ne postoji direktna autobuska linija sa Albanijom, potrebno je otputovati do Prištine odakle autobusi za gotovo sve veće gradove Albanije vrlo često saobraćaju.
Polasci sa beogradske autobuske stanice za Prištinu su u 16:00 (Erhan prevoznik) i u 21:30 (SP Adio prevoznik). Autobus SP Adio prevoznika u 21:30 prolazi kroz Kruševac. Polasci sa niške autobuske stanice za Prištinu su u 8:00 i 18:30 (SP Adio prevoznik).
Putovanje od Beograda do Prištine traje oko 6 sati autobusom, dok od Niša do Prištine autobus stiže za 3 sata. Cena povratne autobuske karte od Beograda do Prištine je između 20 i 30 evra, zavisno od prevoznika.
Savetujemo da nekoliko dana pred put proverite još jednom polaske na autobuskoj stanici sa koje polazite.

Po dolasku u Prištinu, na glavnoj autobuskoj stanici, možete odmah kupiti autobusku kartu za gradove Albanije. Naša preporuka za putovanje do gradova na primorju je turistička agencija i prevoznik Sharr travel, koja ujedno i obavlja najveći deo polazaka. Cena povratne autobuske karte od Prištine do gradova primorja je između 15 i 20 evra.
Rezervaciju karata i informisanje o tačnim terminima polazaka za destinacije do kojih putujete možete dobiti pozivom na telefon Sharr travel agencije na +381 (0) 38 610 015 ili +381 (0) 38 246 829. Važno je znati da najveći deo stanovništva Prištine ne govori srpski jezik, pa tako i operateri Sharr agencije, stoga je neophodan razgovor na engleskom jeziku.
Takođe, osoblje i zaposleni na autobuskoj stanici u Prištini najvećim delom govore srpski jezik. Podsećamo i na to da je na autobuskoj stanici u Prištini, kao i u najvećem delu gradova na Kosovu, moguće plaćanje isključivo u evrima.
Nakon putovanja do Prištine, sledi nastavak puta ka Albaniji. Kako ćete do gotovo svih letovališta na albanskom primorju moći da otputujete direktnim autobuskim linijama iz Prištine, putovanje, dakle, nije komplikovano kako je možda delovalo.

Ono što je važno da znate je da je na Kosovo trenutno (leto 2020. godine) za građane sa državljanstvom Srbije moguće ući isključivo uz korišćenje lične karte. Pasoši vam na prelazima sa Kosovom neće biti od značaja i gotovo je izvesno da će vas službenici kosovske policije vratiti sa prelaza jer Kosovo pasoše Srbije ne priznaje, što je uvedeno kao mera reciprociteta zbog nepriznavanja isprava Kosova od strane Srbije.
Ukoliko putujete sa decom, važno je da znate da je za prelaz na Kosovo neophodno na uvid predati izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom deteta. Ovaj dokument ne sme biti stariji od godinu dana. Dokument i njegova overa vrše se u opštini vašeg prebivališta.
Za prelaz granice sa Albanijom neophodan vam je pasoš.


      Izvor:  albanija.rsRegion Broj hotela
Drač Drač 2