logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
BEOGRAD STEPA - Generala Štefanika 39, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5885

Zimovanje > Bugarska > Borovec


Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska Borovec, Bugarska

Borovec

Zimovanje Borovec 2019/2020

Najstariji ski centar Bugarske, Borovec, nalazi se na obroncima čuvene planine Rila. Veliki broj turista bira ovu lokaciju za zimovanje zbog predivnih pejzaža, interesantnih sadržaja i povoljnih cena. Ušuškan među snežnim vrhovima Rile, ovaj međunarodni planinski centar nalazi se sa severne strane vrha Mousala ( 2600m) odakle se spušta najviša ski staza na Balkanu. Borovec je tipičan rizort alpskog ski centra sa velikim izborom luksuznih hotela, restorana, barova i prodavnica. Posećuju ga skijaši koji traže nove izazove, prosečni skijaši, ali i porodice sa decom. Sadržaji kao što su alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snoubording, vožnja motornih sanki Ski-Doo, biatlon, spust, noćno skijanje, samo su deo aktivnosti koje ovo skijalište nudi. Bez obzira da li su početnici ili iskusni skijaši, oni koji u Borovecu provedu svoje zimovanje odlaze sa izvanrednim utiscima i zanimljivim iskustvima.Sam grad Borovec podignut je na visini od 1350 metara nadmorske visine na 12 kilometara od Samokova. Iz pravca Sofije, do njega se stiže nakon 70 kilometara, a od Plovdiva ga deli 126 km. Nastao je kao rezultat potrebe kraljevske porodice koja je početkom dvadesetog veka vladala Bugarskom za letnjikovcem. Ovo je mesto gde su bugarski kralj Ferdinand I i Boris III odlazili u lov. Sam Borovec predstavlja mešavinu stila stare bugarske kraljevine i komunizma. Poznat od davnina, ovaj skijaški centar nudi 13 staza ukupne dužine 58 kilometara, kao i 7 ski liftova među kojima je i jedna gondola šestosed. Staze su grupisane u tri skijaška reona - Sitnyakovo, Markudjik i Yastrebets. Sezona ovde traje od decembra do aprila, a prosečna temperatura je 5 stepeni. Borovec takođe poseduje i dve staze za nordijsko skijanje - Široka Poljana dužine 3,5 km i Varnika dužine 10 km. Ljubitelji noćnog skijanja mogu koristiti osvetljenu stazu koja se spušta sa suprotne strane hotela Rila. Staza je na raspolaganju svakog dana od 17 do 22, ukoliko su prisutni povoljni vremenski uslovi.

Nakon aktivnog dana provedenog na padinama planine Rila, turisti koji su se odlučili za zimovanje u Borovecu vole da se opuste uglavnom u restoranima u blizini skijališta, kao i u bugarskim mehanama. Mnogi turisti su oduševljenim izuzetno živahnim večerima bugarskog folklora i širokim izborom tradicionalnih jela. Mnogi  klubovi i diskoteke otvoreni su sve do sitnih sati, pa ljubitelji drugačijeg zvuka mogu pronaći nešto za sebe.

Pored izuzetne ponude aktivnosti na snegu i veoma živog noćnog života, svoj odmor u Borovecu turisti upotpunjuju odlascima na mnogobrojne izlete. Jedan od interesantnijih predstavlja jahanje konja na snegu, gde dolaze kako oni koji imaju iskustvo tako i totalni početnici. Većina nosi fantastične utiske počevši od neverovatnih pejzaža, ljubaznosti domaćina, pa do sjajnog roštilja. Osim ovog jedinstvenog iskustva, posetioci nikako ne bi trebalo da propuste obilazak manastira Rila, najvećeg bugarskog svetilišta. Rila manastir podignut je krajem devetog veka u srcu stare borove šume na mestu gde je živeo čuveni bugarski pustinjak Ivan Rilski. Osim po svojoj velelepnoj arhitekturi, manastir se ističe živopisnim ikonama iz srednjeg veka. Njegovu bogatu riznicu čini i biblioteka sa 250 srednjovekovnih rukopisa i 9000 starih knjiga, kao i muzej, poznat po neobičnom Rafailovom krstu, izdeljanim iz jednog komada drveta i ukrašenim sa 650 minijatura. Posetioci koji se zateknu na zimovanju u Borovecu mogu uživati u poseti Carskoj Bistrici, čuvenom kraljevskom letnjikovcu sa vanredno lepim parkom. Gradić Samokov takođe je vredan pažnje, jer je poznat po svojoj bogatoj istoriji. Tu se nalazi izvor za koji se vezuje verovanje da se lik Bogorodice povremeno pojavljuje. Stoga se u samom gradu može zateći veliki broj ikona i murala posvećen Majci Božijoj. Najbolji način da se sazna istorija Samokova jeste obilazak istorijskog muzeja koji poseduje izuzetnu kolekciju odeće, keramike, drvoreza, i ostalih zanimljivih artefakata iz različitih istorijskih perioda. Ovaj grad inače ima najdužu tradiciju u oblasti zimskih sportova. Za one koji bi da izbegnu gužvu popularnog ski centra Borovec, osim odmarališta Samokov opcija je i ski centar Malyovitsa. Ona se nalazi na severozapadnoj strani planine Rila. 

Za sve one koji smatraju da je zimovanje u Borovecu prava stvar, turistička agencija Supernova Travel nudi pregršt aktuelnih informacija koje mogu pomoći da se osmisli kvalitetan odmor. Osim ovih informacija, agencija nudi posebne ponude i specijalne pogodnosti koje omogućavaju svakome da izabere zimovanje po sopstvenoj meri. First i last minute ponude samo su deo ponude za zaljubljenike zimovanja i skijanja u Bugarskoj.

Nadmorska visina: 1390m - 2560m

Skipass Borovec: 45km staza


MAPA MESTA                                                                                            MAPA SKIJALIŠTA

SNOW REPORT                                                                                                WEB CAM 

Udaljenost od Beograda: 510km


KAKO DO SKI CENTRA:


Beograd - Niš - Dimitrovgrad - Pernik - Dupnica - Borovec - Uputstvo