logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5777

Zimovanje > Bugarska > BorovecBorovec

    Zimovanje Borovec 2021/2022

Najstariji ski centar Bugarske, Borovec, nalazi se na obroncima čuvene planine Rila. Veliki broj turista bira ovu lokaciju za zimovanje zbog predivnih pejzaža, interesantnih sadržaja i povoljnih cena. Ušuškan među snežnim vrhovima Rile, ovaj međunarodni planinski centar nalazi se sa severne strane vrha Mousala ( 2600m) odakle se spušta najviša ski staza na Balkanu.

Borovec je tipičan ski centar sa velikim izborom hotela, restorana, barova, prodavnica i ostalih sadržaja. Posećuju ga skijaši koji traže nove izazove, prosečni skijaši, ali i porodice sa decom. Sadržaji kao što su alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snoubording, vožnja motornih sanki, biatlon, spust, noćno skijanje, samo su deo aktivnosti koje ovo skijalište nudi. Bez obzira da li su početnici ili iskusni skijaši, oni koji u Borovecu provedu svoje zimovanje odlaze sa izvanrednim utiscima i zanimljivim iskustvima.

Samo mesto Borovec se nalazi na visini od 1350 metara nadmorske visine na 12 kilometara od grada Samokov. Iz pravca Sofije, do njega se stiže nakon 70 kilometara, a od Plovdiva ga deli 126 km. Nastao je kao rezultat potrebe kraljevske porodice koja je početkom dvadesetog veka vladala Bugarskom za letnjikovcem. Ovo je mesto gde su bugarski kralj Ferdinand I i Boris III odlazili u lov. Sam Borovec predstavlja mešavinu stila stare bugarske kraljevine i komunizma.


Nakon aktivnog dana provedenog na padinama planine Rila, turisti koji su se odlučili za zimovanje u Borovecu vole da se opuste uglavnom u restoranima u blizini skijališta, kao i u bugarskim mehanama. Mnogi turisti su oduševljenim izuzetno živahnim večerima bugarskog folklora i širokim izborom tradicionalnih jela. Mnogi  klubovi i diskoteke otvoreni su sve do sitnih sati, pa ljubitelji drugačijeg zvuka mogu pronaći nešto za sebe.

Pored izuzetne ponude aktivnosti na snegu i veoma živog noćnog života, svoj odmor u Borovecu turisti upotpunjuju odlascima na mnogobrojne izlete. Jedan od interesantnijih predstavlja jahanje konja na snegu, gde dolaze kako oni koji imaju iskustvo tako i totalni početnici. Većina nosi fantastične utiske počevši od neverovatnih pejzaža, ljubaznosti domaćina, pa do sjajnog roštilja.

Osim ovog jedinstvenog iskustva, posetioci nikako ne bi trebalo da propuste obilazak manastira Rila, najvećeg bugarskog svetilišta. Rila manastir podignut je krajem devetog veka u srcu stare borove šume na mestu gde je živeo čuveni bugarski pustinjak Ivan Rilski. Osim po svojoj velelepnoj arhitekturi, manastir se ističe živopisnim ikonama iz srednjeg veka. Njegovu bogatu riznicu čini i biblioteka sa 250 srednjovekovnih rukopisa i 9000 starih knjiga, kao i muzej, poznat po neobičnom Rafailovom krstu, izdeljanim iz jednog komada drveta i ukrašenim sa 650 minijatura. 


Posetioci koji se zateknu na zimovanju u Borovecu mogu
 uživati u poseti Carskoj Bistrici, čuvenom kraljevskom letnjikovcu sa vanredno lepim parkom. Gradić Samokov takođe je vredan pažnje, jer je poznat po svojoj bogatoj istoriji. Tu se nalazi izvor za koji se vezuje verovanje da se lik Bogorodice povremeno pojavljuje. Stoga se u samom gradu može zateći veliki broj ikona i murala posvećen Majci Božijoj.

Najbolji način da se sazna istorija Samokova jeste obilazak istorijskog muzeja koji poseduje izuzetnu kolekciju odeće, keramike, drvoreza, i ostalih zanimljivih artefakata iz različitih istorijskih perioda. Ovaj grad inače ima najdužu tradiciju u oblasti zimskih sportova. Za one koji bi da izbegnu gužvu popularnog ski centra Borovec, osim odmarališta Samokov opcija je i ski centar Malyovitsa. Ona se nalazi na severozapadnoj strani planine Rila. 

Za sve one koji smatraju da je zimovanje u Borovecu prava stvar, turistička agencija Supernova Travel nudi pregršt aktuelnih informacija koje mogu pomoći da se osmisli kvalitetan odmor. Osim ovih informacija, agencija nudi posebne ponude i specijalne pogodnosti koje omogućavaju svakome da izabere zimovanje po sopstvenoj meri. First i last minute ponude samo su deo ponude za zaljubljenike zimovanja i skijanja u Bugarskoj.

    Skijalište Borovec
Poznat od davnina, ovaj skijaški centar nudi 13 staza ukupne dužine 58 kilometara, kao i 7 ski liftova među kojima je i jedna gondola šestosed. Staze su grupisane u tri skijaška reona - Sitnyakovo, Markudzik i Yastrebets. Sezona ovde traje od decembra do aprila, a prosečna temperatura je 5 stepeni.

Borovec takođe poseduje i dve staze za nordijsko skijanje - Široka Poljana dužine 3,5 km i Varnika dužine 10 km.

Ljubitelji noćnog skijanja mogu koristiti osvetljenu stazu koja se spušta sa suprotne strane hotela Rila. Staza je na raspolaganju svakog dana od 17 do 22, ukoliko su prisutni povoljni vremenski uslovi.Ž

U ski centru Borovets postoje 3 skijališta:

Skijalište Sitnyakovo - Centralni Borovets - od 1350 m do 1780 m nadmorske visine. Centar ima instalacije za veštačko osnežavanje. Tu se nalaze i ski staze sa osvetljenjem za noćnu vožnju - staze "Iglika", "Rila", "Martinovi baraki 1, 2, 3 i 4", "Rotata" i donji deo skijaškog puta "Sitnyakovo". U ovom skijaškom centru nalazi se poligon za skijaške početnike ispred hotela Rila.

Skijalište Yastrebets - od 1340 m do 2369 m nadmorske visine. Centar ima instalacije za veštačko osnežavanje na ski stazama "Popangelov" (bivši "Yastrebets 2"), "Yastrebets 3" i donjem delu padine "Yastrebets 1" sa površinom od 250 ha.
Svakog dana, u razmacima od 15 minuta, polazi šatl bus od gondole Yastrebets do četvorosed žičare Yastrebets Expressa, koji je namijenjen samo skijašima i borderima. Kada četvorosedna žičara Yastrebets ne radi, ne radi ni šatl bus.

Skijalište Markudžik - od 2144 m do 2550 m nadmorske visine. Ovdje je izgrađen savremen sistem za zadržavanje snijega, zahvaljujući kojem se izbjegava izlaganje pojedinih područja jakom vjetrom. U skijaškom centru Markudžik, u jeku sezone snežni pokrivač doseže 2 m, što stvara dobre uslove za slobodnu vožnju (free ride) ili vožnju izvan pista.
UPOZORENJE: Vožnja izvan ski staza je isključivo za dobre skijaše i na sopstvenu odgovornost!

Karakteristike ski centra: 

- Nadmorska visina turističkog centra: 1300 m
- Najviša tačka skijališta: 2560 m
- Označene ski staze: 58 km
- Musalenska staza duga: 12 km
- Smerovi nagiba: N, SZ, W
- Staze za skijaško trčanje: 35 km
- Sadržaji za biatlon
- Dečiji snežni park "Borokids"
- 8 osvijetljenih staza za noćnu vožnju - "Martinovi Baraki 1, 2, 3 i 4", "Rotata", „Iglika“, „Rila“ i donji dio ski puta "Sitnyakovo“
- Broj sniježnih topova u skijaškim centrima "Yastrebets" i "Sitnyakovo": 175
- Mogućnost za freeride i turno skijanje.


Ski oprema, servis, garderoba

U Borovecu nude raznovrsnu ponudu opreme za skijanje i snowboard vodećih svetskih brendova. Možete iznajmiti opremu za alpsko skijanje, snowboard ili skijaško trčanje. Tu je ski servis za popravke i održavanje opreme, kao i sušači za cipele.
Takođe, tu je i ski garderoba gde možete da odložite ličnu opremu u ormariće za skije.

MAPA MESTA                                                                                            MAPA SKIJALIŠTA

SNOW REPORT                                                                                                WEB CAM 

---------------------------------------------------------------------------------
Zlu ne trebalo, memorišite telefon Gorske službe spašavanja:KAKO DO SKI CENTRA BOROVEC:

Beograd - Niš - Dimitrovgrad - Pernik - Dupnica - Borovec - Uputstvo


OPCIJA 1 - Itinerer:  Beograd (0 km) – Niš (235 km) – Pirot (307 km) – Granica (337 km) – Sofija (390 km) – Samokov (455 km) – Borovec (465 km)
OPCIJA 2 - Itinerer: Beograd (0 km) – Niš (235 km) – Pirot (307 km) – Granica (337 km) – Sofija (390 km) – Dupnica (460 km) – Samokov (500 km) – Borovec (510 km)


- Vožnja kroz Srbiju

Vožnja auto putem E-75, na relaciji Beograd - Niš (235 km). Nakon naplatne rampe kod motela "Nais", vožnja auto putem/obilaznica oko Niša (pratite tablu: PIROT-SOFIJA), a zatim I novim auto putem E-80 u pravcu Pirota I Dimitrovgrada. Nakon naplatne rampe kod Dimitrovgrada, sledi još par kilometara vožnje do samog graničnog prelaza Gradina – Kalotina.

!!! VAŽNA NAPOMENA: Na deonici novog autoputa od Niša do srpsko-bugarske granice postoji više parking odmarališta i samo dve benzinske stanice ("Eko" pumpa pre isključenja Niš-istok i "OMV" pumpa pre samog graničnog prelaza).

Srpsko-bugarska granica / granični prelaz Gradina - Kalotina.
Na graničnom prelazu morate imati važeću saobraćajnu dozvolu (zeleni karton nije potreban za Bugarsku) i važeće pasoše.

!!! VAŽNA NAPOMENA za pasoš:
Državljani Srbije mogu nesmetano ući u zemlje "Šengena" i Evropske unije samo ako mu je do isteka pasoša ostalo minimalno tri meseca (90 dana), ali ne od datuma polaska, već od datuma planiranog povratka u našu zemlju.

- Vožnja kroz Bugarsku

Po ulasku u Bugarsku, nakon obavljanja graničnih i carinskih formalnosti, OBAVEZNO kupite elektronsku vinjetu (e-vinjetu) na kiosku sa jasno istaknutom tablom, sa leve strane puta, odmah nakon granice.

!!! VAŽNA NAPOMENA za e-vinjetu: Ukoliko koristite aranžman od 7 noćenja, zvanično ćete boraviti u Bugarskoj 8 dana, te vam vinjeta od 7 dana neće važiti poslednjeg dana. Naša preporuka je da kupite mesečnu vinjetu ili nešto jeftiniju kombinaciju 7-dnevne i vikend vinjete).

Cene e-vinjete za put kroz Bugarsku iznose:
   - važnost tokom vikenda (od petka u 12:00 do nedelje u 23:59) - 10 leva (5 €)
   - važnost 7 dana - 15 leva (8 €)
   - važnost mesec dana - 30 leva (16 €)
   - važnost 3 meseca - 54 leva (28 €)
   - važnost 12 meseci - 97 leva (50 €)

Kazna za vožnju bez vinjete na teritoriji Bugarske iznosi 300 leva (155 €).

Takođe, kada uđete na teritoriju Bugarske, pomerite časovnik jedan sat unapred (+1) u odnosu na naaše vreme.

Nakon ulaska u Bugarsku sledi kraća vožnja dobrim magistralnim putem, a kod mesta Dragoman trenutno su aktuelni radovi na izgradnji auto puta u dužini od 10-tak kilometara, te se saobraćaj odvija nešto sporije. Nastavak puta do Sofije odvija se nesmetano, odličnim magistralnim putem.

*** OPCIJA 1:

Posle hipermarketa METRO, na velikoj petlji (kružni tok), na ulazu u Sofiju skrenite desno, (pratite tablu Pernik i Blagoevgrad) i odmah nakon uključenja na autoput isklučite se desno (plava tabla . Nailazite na kružni tok i i iz kržnog toka izađite na trećem izlazu .
Nastavljate pravo južnom obilaznicom oko Sofije u dužini od nekih 15-tak km
.

!!! OPREZ: Na južnoj obilaznici oko Sofije česte su velike gužve, te se saobraćaj odvija usporeno, te vas molimo za strpljenje i oprez.

Na izlazu iz Sofije, naićićete na semafor i plavu tablu , te na raskrsnici skrenite desno, nakon čega vas čeka 55 km vožnje dobrim magistralnim putem do Samokova, a zatim još 10-tak km do krajnjeg odredišta, Boroveca.


*** OPCIJA 2:

Posle hipermarketa METRO, na velikoj petlji (kružni tok), na ulazu u Sofiju skrenite desno, (pratite tablu Pernik i Blagoevgrad) i uključujete se na autoput. Vožnja autoputem u dužini od 70 km i nakon isključenja sa autoputa kod Dupnice, nastavite magistralnim putem Dupnica-Samokov u dužini od 40 km, a od Samokova vas čeka još 10-tak km do krajnjeg odredišta, Boroveca.


!!! PREPORUKA: Kako je gorivo (benzin, dizel I LPG) u Bugarskoj znatno jeftinije nego u Srbiji, više benzinskih pumpi se nalazi na deonici magistralnog puta od granice do Sofije, a na samom autoputu, posle isključenja za Pernik, nalazi se SHELL benzinska pumpa i McDonalds restoran, gde vam savetujemo da napravite pauzu i osvežite se.

!!! PREPORUKA: Pre Blagoevgrada SAVETUJEMO vam da se isključite sa auto-puta i obiđete veličanstveni Rilski manastir pod zaštitom UNESCO-a (30 km – OPREZ uzan i krivudav put).

- Dolazak u BOROVEC

Na ulazu u Borovec, doćićete do dela puta koji ide u dva kraka, levo i desno, a zelene table sa nazivima hotela uputiće vas ka vašem hotelu. Ako nastavite putem desno vozite u pravcu centra Boroveca i hotela Iceberg, Samokov, Rila, Flora, Yanakiev i dalje ka hotelu Yastrebec i Borovets Hills (4 km od centra), a put levo vodi ka hotelima Borovets Gardens, Lion, Radinas Way, Festa Chamkoria, zatim Euforia Club-u, kao i kompleksu Yagoda i Malina.

Prvog dana, po dolasku, većina soba i apartmana slobodna je od 14 h (lokalno vreme), a poslednjeg dana sobe se napuštaju do 12 h (lokalno vreme).
U pojedinim situacijama, moguć je i kasniji ulaz u smeštajne hotelske jedinice, te vas molimo za strpljenje i razumevanje.

- OBAVEZNA DOKUMENTA: PASOŠ, MEĐUNARODNA VOZAČKA DOZVOLA, (ZELENI KARTON OD 01.01.2012. VIŠE NIJE POTREBAN);
- NEMOJTE ZABORAVITI VAUČER ZA HOTEL (dobijate u agenciji nakon isplate celokupnog aranžmana);
- VREMENSKA ZONA: +1 u odnosu na naše vreme;
- NOVAC MENJAJTE ISKLUČIVO U BANCI ILI MENJAČNICAMA “CROWN” 1 € ≈ 1,93 lev.

Prijatan odmor i srećan put!


AUTOBUSKI PREVOZ (aranžman je rađen na bazi od minimum 40 putnika):

Autobuski prevoz na relaciji Beograd - Borovec - Beograd visokopodnim autobusima turističke klase (audio, video, klima);

POLAZAK AUTOBUSA IZ BEOGRADA JE DAN RANIJE U ODNOSU NA DATUM IZ TABELE

Grad

NOVI SAD

(minimum 4 plative osobe)

BEOGRAD

NIŠ

Parking kod hipermarketa DIS, Duvanište

Okvirno vreme i mesto polaska

19:00 h

21:00 h

00:00

Cena povratne karte

65

50

40

Cena karte u jednom pravcu

45

30

25

Povratak autobusa iz Banskog je poslednjeg dana boravka. Sakupljanje putnika je ispred hotela u unapred dogovoreno vreme

 

NAPOMENE ZA PREVOZ:

Prtljag: Putnici u prtljažnik mogu uneti maksimum 2 torbe srednje veličine po putniku. Ova napomena je stavljena kako bismo izbegli neprijatne situacije koje se dešavaju kada pojedini putnici ponesu previše prtljaga i time ograničavaju komfor ostalih putnika u autobusu.

 Sedište u autobusu: Ukoliko stranke žele da sede na tačno određenom sedištu u autobusu, doplata je 1.000 din po sedistu. Prilikom rezervacije prevoza obavezno je naglasiti da li stranke žele određeno sedište u autobusu.