logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Kako provesti idealno leto u Sivoti?

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 15.06.2018.

Na obali Jonskog mora, između Parge i Igumenice, smešteno je prelepo letovalište Sivota. Kod nas još uvek nije mnogo poznata, ali sudeći po utiscima turista koji je opisuju kao idealno mesto za letovanje, to će se sigurno promeniti.

Sivota je nekada bila staro ribarsko selo, a danas je moderno letovalište. Opuštene šetnje uz more, lepe plaže i izleti iz Sivote dovoljan su razlog da posetite ovo mesto. Ukoliko se odlučite za letovanje u Sivoti, sigurno ćete se vratiti puni utisaka.

Odmor za dušu i telo

Sivota je odličan izbor za one koji žele miran i opušten odmor u mestu koje još uvek odoleva masovnom turizmu. U Sivoti postoji i noćni život, pa ako vas i to zanima imaćete gde da izađete. Ipak, ovo letovalište je više podređeno odmoru turista, i ako želite da se opustite i zaboravite na posao i probleme, ovo je mesto za vas.

Grčki Karibi su drugi naziv za Sivotu, i zaista ćete se uveriti u to da letovanje ovde dobija posebnu dimenziju. Možete pronaći smeštaj u nekoj vili, apartmanima, ili ako ste odlučili da se častite i maksimalno uživate, tu je i nekolicina luksuznih rizorta.

Sivota ima marinu za jahte i brodove, i popločano šetalište koje se prostire uz obalu. Ovde ćete uživati u šetnji pored mora, a možete svratiti i u neki od restorana i kafića pred šetališta, i isprobati neke specijalitete u baštama pored mora. Isprobajte tradicionalno jelo „kleftiko”, jagnjetinu na grčki način.

Na klupicama koje su poređane duž marine možete posmatrati zalazak sunca. Opuštena šetnja kraj mora je bolji način od izlaska da provedete veče, jer mnogobrojni Sivota izleti čekaju na vas tokom dana, za šta će vam tebati energije.

Sivota izleti za pamćenje

U Sivoti su veoma popularni izleti brodićima. Možete se organizovati sa prijateljima i iznajmiti motorni čamac, kako biste obišli sve što vas zanima. Ovi čamci su pogodni za 5-6 osoba. Druga opcija je da uplatite neki od fakultativnih izleta. Nekoliko turističkih agencija organizuje grupne posete zanimljviim mestima.

Možete posetiti fenomenalna ostrva Paksos i Antipaksos, koja predstavljaju skriveno blago Jonskog mora, i ubrajaju se u 20 najlepših ostrva na svetu. Preko izleta ili u sopstvenoj režiji takođe možete obići ostvo Krf i grad Pargu, a oni koji su spremni na malo duži put mogu da produže i do Lefkade.

Kada su u pitanju izleti Sivota takođe nudi i obilazak čuvenih Meteora, skupa pravoslavnih manastira smeštenih na stenama - stubovima. Ukoliko se samostalno zaputite na Meteore, posetite usput i lep gradić Janjinu, i fenomenalno planinsko selo Metsovo.


Ako vas privlače uzbudljivi izleti Sivota vam nudi posetu reci Aheron. Ova rekla protiče kroz predivnu prirodu i listopadnu šumu. Na reci se možete oprobati u raftingu, jahanju, pecanju, a možete se voziti kajakom ili pešačiti krot kanjone i planinske predele.

Za one koji žele da uživaju u lepom pogledu i žuboru reke, tu je velika ponuda kafića i taverni u hladu.

Kupanje u Plavoj laguni

Izleti iz Sivote podrazumevaju i posete lepim plažama u okolini. Najbolje je da put planirate tako da svakog dana obiđete nešto novo. Jonsko more poznato je po svojoj čistoći i nestvarnoj boji, pa će vam se i uživo činiti da gledate u sliku koja je prošla fotošop.

Do nekih plaža možete stići peške, prelazom preko uskog peščanog spruda koji povezuje ostrvo sa kopnenim delom. Druga opcija su kola ili autobuski prevoz agencije, a na neke plaže možete otići i taksi brodićem.

Plaža Galikos Molos u neposrednoj blizini smatra se gradskom plažom, a nešto dalje kriju se pravi biseri Jonskog mora. Između tri mala ostrva koja okružuju Sivotu nalate se bojne uvale sa prelepim plažama, a najpoznatija od njih je Pisina. Ova plaža poznata je kao Plava laguna, i ovde je snimljen i istoimeni film.

Plaža poznata po dobroj muzici i atmosferi je Mikri Ammos. Žurke na plaži tokom jula i avgusta karakteristične su i za plažu Mega Amos, koja se ponosi i plavom zastavicom za čistoću plaže i mora.


Imajte u vidu da je na plažama prema Pargi more nešto hladnije, dok je toplije na plažama ka Igoumenici toplije. U zavisnosti od toga šta preferirate odlučite da li ćete posetiti plažu Karavostasi, Mega Drafi, Zaviu ili neke druge. Izbor lepih plaža je svakako veliki.

Uživanje u prirodi

Ono što Sivotu čini zaista posebnom jeste predivna priroda. Zelenilo koje ćete videti na svakom koraku, podnožje planina na kojima dominiraju čempresi, borovi i maslinjaci, i brojni vidikovci uveriće vas u to.

Brdovit predeo i nešto hladnije Jonsko more posebno će obradovati one koji nisu ljubitelji velikih vrućina. Arhipelag i jonska ostrva čine pravi raj za nautičare. Ovo mesto je prepuno zaliva i uvala, a krije i veliki broj pećina.

Letovanje u Sivoti namenjeno je onima koji žele da istraže nove plaže, ljubiteljima prirode, i onima kojima je odmor preko potreban. Posetite Sivotu i saznajte zašto ovo mesto porede sa Karibima.