logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Šta izdvaja letovanje u Pilionu od ostalih mesta na Egeju?

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 22.06.2018.

Kada je u pitanju Grčka Pilion je jedan od još uvek nedovoljno istraženih mediteranskih dragulja. Otkrijte kakve lepote krije ovaj morsko - planinski predeo i zašto ga obavezno treba razmotriti za letovanje 2018. godine!


Leto se bliži, i iz dana u dan je sve manje slobodnih aranžmana za letovanje u Grčkoj - jednoj od najpopularnijih letnjih destinacija. Ipak, u Grčkoj postoje i mesta koja su pukom igrom slučaja ostala relativno nezapažena na putničkim mapama. Jedno od tih mesta je i Pilion, planinsko poluostrvo izuzetne lepote.

Ovde smo zapisali šta Pilion izdvaja od ostalih grčkih letovališta.

Spektakularan sudar mora i planine

Pilion je mesto izuzetne prirodne lepote, sa pejzažima poput naslikanih. Ovde se visoka planina nalazi okružena kristalno čistim, plavim morem sa egzotičnim plažama.

Seoca koja se nalaze na obodu čuvaju tradicionalan izgled sa svojim sivim, kamenim krovovima, popločanim stazicama koje vijugaju kroz bele kućice. Idealan primer su sela Makrinitsa, Portaria, Milies i Tsagarada - obiđite ih i iskusite pravi grčki duh. Makrinitsa je jedno od najposećenijih i najlepših, a pored živopisnih seoca, pri poseti Piliona treba izdvojiti i dan za obilazak obližnjeg grada Volosa

Makrinitsa

Selo Makrinitsa u Pilionu smešteno je na padini, među raskošnim planinskim četinarima. Nekada su ga naseljavali veoma imućni ljudi - krase ga bogate i lepo ukrašene vile i velike kuće. Makrinitsa je poznata i kao „balkon Piliona” -  nalazi se 630 metara iznad nivoa mora i odatle se pruža predivan pogled na okolinu.

Ulice su popločane kamenom, a rustičnom izgledu doprinose i zidovi i prozori koje su oslikali umetnici iz regiona; na velikom, glavnom trgu nalaze se kafeterije, lepa crkva i veličanstvena fontana s početka 19. veka.


Volos

Jedan od najvećih i najlepših grčkih gradova, gde se nalazi izuzetno važna luka. Nalazi se u regiji Magnesia, čuvenoj po brojnim antičkim mitovima - prema jednom, to je rodno mesto Kentaura!

Volos je grad fantastične arhitekture koja svedoči o bogatom nasleđu: mnoštvo vila, muzeja i crkava vredni su obilaska, a najzanimljivije atrakcije Volosa su:

  • Palaia - brda koja se nalaze u Starom gradu, istorijski centar Volosa, gde možete videti Voloski zamak i ostatke starog mikenskog grada;

  • Agioi Konstantinos and Eleni crkva - jedna od centralnih tačaka grada, izuzetno arhitektonsko rešenje;

  • Agios Konstantinos park - omiljeno mesto za odmor i rekreaciju u gradu, nalazi se na samoj obali grada.

Najlepše plaže Piliona

Zelenilo morskih četinara koji se spuštaju sa planina i svežina šume, miris i plavetnilo mora uz slojeve belih oblutaka i peska - ako dolazite u Pilion plaže će vas oduševiti! Ovde su neke od najlepših plaža u celoj Grčkoj.

Kako idete kroz Pilion plaže ćete pronaći duž skoro cele obale, a ima ih ukupno desetak. Najlepše zauzimaju istočni deo poluostrva, gde se izdvajaju Mylopotas, Agios Ioannis i Horefto.

Mylopotamos

Blistavi beli obluci u kombinaciji sa egzotičnim, plavetnim nijansama morske vode daju ovom delu obale poseban izgled. Dve sekcije plaže odvojene su stenama, a spaja ih vijugava stazica. Plaža je natkrivena borovom šumom, kroz koju se i stiže do plaže, a iznad se nalazi bar i nekoliko taverni gde se možete okrepiti.


Agios Ioannis

Najpopularnija, dobro uređena i organizovana: njena lepota mami mnoštvo posetioca svake godine, pa ćete na obali naći i nekoliko hotela.

Horefto

Dva kilometra duga, peščana plaža Horefto je mirno mesto za odmor i uživanje, a tu se nalazi i luka, gde je nekada davno bio centar za pomorstvo i trgovinu. Ova plaža nije posebno uređena za potrebe turista, tako da pejzaž nije izmenjen ljudskom rukom.

Grčka zimi: skijanje u Pilionu

Zima u Pilionu nije ništa manje uzbudljiva od leta!

Selo Chania je prava destinacija za vas ako volite skijanje i druge zimske sportove: 2 kilometra od sela nalazi se jedan od prvih ski centara u Grčkoj - Agriolefkes. Ski liftovi neprestano rade, a možete skijati ili voziti snoubord na 4 padine ukupne dužine 5 kilometara. U obližnjim selima (Chania, Portaria i Makrinitsa) možete odsesti, a u samom centru imate parking i kafić.

Pilion je jdno od manje komercijalizovanih letovališta gde se može osetiti pravi duh Grčke: njene fantastične plaže u planinskom okruženju, aktivnosti u svako doba godine i mogućnosti kako za aktivan, tako za lagan i opuštajuć odmor uz razgledanje bogatih istorijskih i kulturnih atrakcija - u moru sličnih, Pilion je drugačiji!

Ako posetite Pilion leto 2018. Prolazi u znaku autentičnog grčkog iskustva i uživanja u prirodi i plažama, pa ne oklevajte i kontaktirajte nas da rezervišete svoje mesto!


Tagovi