logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Egipatske piramide - zanimiljivosti o najpoznatijem svetskom čudu

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 22.06.2018.

Egipatske piramide fasciniraju svet od svog otkrića, pri čemu su bile predmet opsesije nekih od najpoznatijih umetnika, pisaca, vojskovođa u koje se ubrajaju Lord Bajron i Napoleon, koji su u nasleđe ostavili mnoge svoje zapise i crteže o ovom svetskom čudu.


Najpoznatije piramide u Egiptu, ali ne i najstarije, se nalaze u Gizi, nadomak Kaira. Nekoliko ovih piramida se ubraja u najveće građevinske poduhvate ikada sagrađene, pre svega uzevši u obzir to da su nastale u 2. milenijumu pre nove ere. U Gizi se nalaze tri velike piramide od kojih Hufuovu, odnosno Keopsovu nazivaju i i Velikom piramidom, i jedina je prostala od 7 svetskih čuda drevnog sveta.


Velika Piramida je i inače i najstarija među piramidama u Gizi, a u daljem tekstu ćete pročitati zanimljivosti o njoj ali i drugim piramidama koje se nalaze u Gizi, i predstavljaju jednu od omiljenih atrakcija na svetu.

Keopsova piramida ima osmostranu osnovu

Pozicionirana u pustinji Gizi, nadomak Kaira, ova piramida je nekad nosila titulu najviše građevine na svetu sa svojih 146. 5 metara, bar tokom 4 milenijuma. Blokovi od kojih je izgrađena su težlli između 8 i 70 tona. Ova piramida zapravo ima osam strana, a ne četiri kao klasični piramidalni geomtrijski oblik, što je svakako bio mnogo ozbiljniji poduhvat za izgradnju.


Unutrašnjost Velike Piramide čine tri odaje, sa tunelom dugim 90 i širokim 1 metar, koji vodi do najdalje odaje. Ono što je fascinantno je da su graditelji radili sa preko 2 miliona kamenih blokova različite veličine, što je, zajedno sa teškim uslovima rada, predstavljalo izazov za konsrukciju.


I pored svega ovoga, gornja odaja je savršeno projektovana u skladu sa stranicama piramide. Spoljašnjost piramide je nekad bila prekrivena čistim krečnjakom koji je reflektovao sunčevu svetlost, zbog čega se ova piramida primećivala iz velike daljine.

Egipatske piramide su izgrađene da bi se faraoni pridružili Bogu Sunca


Piramide u Gizi su izgrađene za vreme takozvanog zlatnog doba, u vreme vladavine 4. dinastije starog kraljevstva, kada su služile pre svega kao grobnice faraona, mesto odakle prelaze u zagrobni život. Iz ovog razloga su grobnice bile opremljene različitim predmetima u vidu grobnih priloga, odnosno sa svim što bi moglo da im zatreba na onom svetu.


Ipak, smatra se da je glavni razlog što su kraljevske grobnice ovog oblika, to što su na taj način kraljevi, kao reinkarnacije egipatskog Boga Sunca Ra na zemlji, mogli da mu se pridruže u nebeskom kraljevstvu nakon svoje smrti. Ipak, ovo je jedno od mogućih tumačenja, vezano pre svega za egipatsku religiju, ali istinski razlog za oblik egipatskih piramida je i dalje donekle misterija.

Drevni Egipćani su bili odlični astronomi

Smatra se da položaj piramida nije nasumičan, jer su merenja pokazala da su sa neverovatnom preciznošću ka magnetskom severnom polu, ali ono što je još fascinantnije je činjenica da njihova pozicija svedoči o poznavanju fenomena ravnodnevnice. Zanimljivost je još jedna neverovatna slučajnost je što su poravnjane sa sazvežđem Oriona, koje se dovodilo u vezu sa Ozirisom, bogom mrtvih.

Piramide u Gizi svedoče o dobrom poznavanju matematičkih konstanti

Projekcija i izgradnja ovih piramida je svakako zahtevala odlično poznavanje zakona matematike i geometrije. Kada se od visine Velike Piramide oduzme njena visina, dobija se broj Pi umnožen 100 puta. Takođe se prepoznaje i primena zlatnog preseka, koja je tokom istorije mnogo puta primenjivao kako u arhitekturi, tako i u estetici, umetnosti i teologiji.


Još jedna zanimljivost u vezi egipatskih piramida  je što je egipatska merna jedinica bio kubit, čije su mere varirale, pa su shodno tome arheolozi rešili utvrde ovu jedinicu u skladu sa proporcijama Velike Piramide. Otkrili su da jedan kubit iznosi 0.5236 m, što znači da kada bismo opisali kružnicu prečnika jednog kubita, njen obim bi iznosio 3.1416, odnosno matematički konstantu Pi.


Sve ovo ukazuje na odlično poznavanje matematičkih konstanti i njihovo aktivno primenjivanje u geometriji prilikom projektovanja ovih neverovatnih građevinskih poduhvata.

Oko velikih piramida su se nalazili manji objekti


Piramide su bile centralni deo nekropole, odnosno grada mrtvih, ili prosto rečeno, groblja. Oko njih su se nalazili manji objekti koji su imali različite namene, a neki od njih su bili kripte i hramovi posvećeni različitim božanstvima.


Hramovi su bili međusobno povezani stazama sa kolonadama stubova, koji bi zaživele u vreme velikih verskih procesija koje su se održavale nekoliko puta godišnje, u čast kralja koji je poštovan kao božanstvo, i kome su se nosili brojni darovi. Mnogi objekti su takođe služili za smeštaj sveštenika koji su svakodnevno vršili zagrobnu službu za kraljeve, ali i održavanju grobnica i hramova.

Proces izgradnje je zavisio od primitivnih materijala

Da biste u potpunosti pojmili koliko je zapravo izgradnja bilo čega, a kamoli piramida, u to vreme bila komlikovana i zahtevna, dovoljno je da zamislite kako je izgledao transport kamenih blokova za izgradnju, uzevši u obzir nepostojanje tehnologije kojom raspolažemo danas.


Ogromni kameni blokovi su transportovani sa distanci i do 80000 km, ali još veća misterija je kako su uspevali da ih prenose uzbrdo, što predstavlja izazov i za današnje mašine. Pravo je čudo da je njihova konstrukcija dovršena sa milimetraskom preciznošću, uzimajući u obzir tadašnje uslove.


Procenjuje se da je za izgradnju jedne piramide bilo potrebno u proseku 20 godina, pri čemu je u jednu ugrađeno preko 2 miliona kamenih blokova, a sve to je rađeno bez upotrebe točka, čelika i gvožđa, sa primitivnim čekićem i kamenom.


I pored svega nabrojanog, misterija egipatskih piramida i dalje ostaje nerazjašnjena do kraja, i verujemo da kriju još mnoge tajne koje tek treba rasvetliti, ali činjenica je da ove piramide predstavljaju svedočanstvo dostignuća jedne drevne civilazicije koja je dočekala svoj kraj, ali svojim tragom je celom čovečanstvu u nasleđe ostavila nešto zaista vredno divljenja.


Ako vam je želja da posetite jedino preostalo od 7 svetskih čuda drevnog sveta, onda je prava pilika za vas letovanje u Hurgadi, odakle možete da izaberete jedan od brojnih izleta koji vode do Gize i ovih spomenika drevne egipatske kulture.


Tagovi