logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
 • srpski
 • engleski
 • ruski
 • Srednji kurs NBS: 117.5758

Atrakcije Santorinija - više od blještećih kaskadnih građevina

 • Izvor: Supernova
 • Objavljen: 22.06.2018.

Santorini među svojim zidinama krije mnogo više od pogleda kao sa razglednica - ovde saznajte sve tajne vulkanske oaze Sunca, vina i vatrometa boja.


Santorini se s razlogom nalazi u samom vrhu liste najpoželjnijih grčkih ostrva: pri samom pogledu na blistave obrise karakterističnih zdanja sa plavim prozorima i krovovima, obuzme nas čežnja za morem.

Međutim, Santorini nije samo za pasivno gledanje, uživanje i leškarenje: glavni grad i okolina obiluju veoma interesantnim mestima koja treba posetiti za uzbudljivo i dinamično letovanje na Santoriniju. Od vinskih tura na predivnim lokacijama, umetničkih galerija do živopisnog vulkanskog reljefa na plažama - izbor je vaš!

Akrotiri - Platonova inspiracija


Ostaci ovog minojskog naselja iz Bronzanog doba vredni su obilaska! Prema nekim izvorima, Akrotiri je bio inspiracija za Platonovu Atlantidu.

Naselje Akrotiri je uništeno u vulkanskoj erupciji još 1627. godine pre Hrista, ali umetnine, svakodnevni predmeti i freske sačuvali su se u nanosima vulkanskog pepela. Ime je dobilo po obližnjem selu, dok mu se originalan naziv iz vremena kada je bilo puno života ne zna.

Ovo je jedno od najvažnijih praistorijskih egejskih naselja, i tu danas možete videti prelepe freske u ovim zgradama:

 • Xeste 3 - dvospratno zdanje sa po 14 soba na svakom spratu i impresivno oslikanim zidovima, a neki delovi su korišćeni za izvođenje rituala;

 • Delta kompleks - 4 kuće pune grnčarije i predmeta od bronze i kamena, od kojih se ističe istočno zdanje sa spektakularnom Prolećnom freskom;

 • Zapadna kuća - mala zgrada sa skladištima, zanatsko - umetničkim radionicama i mlinom.

U nekoliko preostalih zgrada naći ćete još fantastičnih ostataka drevne civilizacije. Najbolje je uzeti stručnog vodiča da vas sprovede Akrotirijem, kako vam ništa od važnih informacija ne bi promaklo; ispred nalazišta je parking, a možete doći i autobusom.

Plaže spektakularnih boja


Na svega nekoliko minuta od Akrotirija nalazi se najlepša i verovatno najčuvenija plaža Santorinija - Crvena plaža! Mala je i zbog svoje popularnosti često krcata gostima, pa mnogi biraju da se kupaju na nekoj drugoj, a ovde da se dive jedinstvenom pejzažu neuobičajenih boja.

Pesak je zagasito crvene boje, u kontrastu sa čistom, kristalno plavom morskom vodom, a nad plažom se nadvijaju visoke crvene litice. Delovi imaju beli pesak, a duž obale razbacane su impresivne crvene i crne stene vulkanskog porekla.

Ako želite da provedete malo mirniji dan na plaži, u uvali kraj Crvene plaže nalazi se Bela plaža - njene litice su bele, kao i pesak,  prošaran tamnim kamenčićima i blistavim stenama na plaži.

Domaći ukusi u vinskim muzejima


Koutsogiannopoulos muzej vina dobio je vrlo visoke ocene na TripAdvisoru!

Nalazi se u glavnom gradu Santorinija, Firi, a gosti hvale izvrsna vina čija se degustacija nudi, ekspertska znanja i obilje informacija koje se nude - audio vodič ima program na 22 jezika!  

Ovde ćete steći odličan uvid u lokalno vinogradarstvo i njegovu istoriju i tehnologiju, a u prodavnici možete kupiti neka od pomenutih vina, s mogućnošću da ih pre toga degustirate.

Ne zaboravite da probate lokalne varijetete, poput Nykteri i Assyrtiko vina!

Parking je dostupan, a ako vam se obilasci vinarija nalaze na spisku must - do aktivnosti, obiđite i ove:

 • Santo Wines;

 • Venetsanos;

 • Artemis Karamolegos.

Na Santoriniju su u ponudi i specijalne, organizovane vinske ture - tako vam se pruža prilika da obiđete i one privatne, manje dostupne, i uz to uz odabrane zalogaje učite o istoriji i kulturi.

Termalni izvori i vulkanska ostrvca


Vulkani su u ovoj oblasti izvršili veliki uticaj i ostavili tragove na tlu. Ceo Santorini je područje aktivnih, ali trenutno uspavanih vulkana, sa brojnim malim i kraterima srednje veličine duž ostrva.

Karakteristična su vulkanska ostrvca među kojima su Nea Kameni (gde je još uvek aktivno grotlo), Palea Kameni i Thirassia.

Ako svratite u Palea Kameni ili Nea Kameni, imaćete priliku da se okupate u termalnim izvorima. Voda je obogaćena sumporom i tipične zelenkaste boje. Vruće struje presecaju hladnjikavu vodu, za jedinstveno iskustvo plivanja.

Gosti prednost daju Nea Kameniju, a do ovih delova Santorinija možete doći tako što ćete poći na krstarenje - tom prilikom ćete ih svakako obići sve. Savetuje se da ponesete kupaće kostime čije prljanje možete sebi da dozvolite: strujanje vode i kupanje podižu jarko obojene nanose vulkanskog peska.

Tamo gde se čuva umetnost

Iako Santorini nije mesto koje prvenstveno posećujete zbog umetničkih dela, to ne znači da tu nema izuzetnih mesta za uživanje u skulpturama i slikama!

Najpoznatija je MATI umetnička galerija, mesto gde su izložene jedinstvene instalacije sa morskom temom. Pored čamaca, slika, crteža i gravura, ovde je interesantno videti i jata metalnih ribica koja savršeno simuliraju ona prava, iz morskih dubina. U MATI galeriji često gostuju i umetnici koji ne izrađuju strogo tematska dela.

Što se tiče suvenira, čuvajte se za Gabbiano Nero galeriju!

Ovde ćete naći jedinstvene umetničke skulpture, upešatljivih boja i oblika koje ni najmanje ne podsećaju na turistički kič. U pitanju su predmeti koji oslikavaju lokalnu istoriju, mitove, floru i faunu, ali i živopisnu kolekciju keramičkog posuđa i simpatičnih, dekorativnih kućica.

U Gabbiano Nero galeriji sve što je izloženo možete kupiti, a novac ide direktno ljudima koji su ih pravili, čime pomažete razvoj lokalne umetničke scene.

Posetite Santorini i uverite se u grčku lepotu iz prve ruke - kontaktirajte nas za najbolji aranžman za letovanje na Santoriniju.