logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Egipat - zanimljivosti koje možete obići tokom letovanja

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 22.06.2018.

Egipat je zemlja koja ima bogatu istoriju i ima poseban status u svetu, jer je ovde nastala prva velika svetska cvilizacija. Kada je u pitanju Egipat znamenitosti su mnoge, a jedna od najvećih su čuvene piramide, koje niko na svom prpoutovanju kroz Egipat ne sme da zaobiđe. Iskoristite priliku i posetite i reku Nil, koja je jedina reka na svetu koja teče od juga prema severu. Saznajte koje još zanimljivosti u Egiptu možete videti, i kako da apsolutno uživate u ovom odmoru.

Kada je u pitanju Egipat Hurgada je najpopularnija među turistima koji su se uputili na letovanje. Nalazi se u Crvenom moru i spada u sam vrh egipatskih letovališta. Nalazi se 475 km od Kaira, glavnog grada Egipta, koji je sam po sebi velika atrakcija. Ovde možete naći predivne peščane plaže sa najtoplijim morem na svetu, ali i zabavu u restoranima, kafićima, barovima i klubovima.

#1 Piramide u Gizi


Giza se nalazi u blizini glavnog grada Egipta, Kaira, pa je neophodno do ovog mesta doći organizovanim prevozom iz Hurgade. Na ovom popularnom letovalištu se organizuju brojni izleti, a jedan od njih je upravo i poseta kompleksu čuvenih piramida, koje su jedini preživeli od Sedam čuda iz antičkog perioda.

Arheolozi su vekovima istraživali kako su ove piramide sagrađene, upravo zbog njihovog specifičnog izgleda i masivne konstrukcije. Postoji mnoge zanimljivosti o piramidama u Egiptu i teorije zavere koje su vezane za njih, što govori o njihovom uticaju i važnosti u svetu. Piramide su do danas održale svoj status svetskog čuda, pa je prava šteta otiću u Egipat, a ne obići ih.

Cena izleta se kreće oko 70 evra, s obzirom da je Giza daleko od Hurgade i potrebno je 6 sati vožnje u jednom pravcu.

#2 Sfinga

Kada ste na izletu obilazak piramida, Velika sfinga je nezaobilazna atrakcija. Ovo je najčuvenija i najveća statua sfinge koja postoji. Sfinga predstavlja biće koje je sklop tela lava i ljudske glave, a izgrađena je od ostatka kamena koji je korišćen za izgradnju Keopsove piramide.

Vremenom sfinga je pretrpela mnoga oštećenja, usled dugotrajnosti i zatrpavanja peskom. Sfingi fali nos, a upravo za nestanak nosa su vezane mnoge legende i teorije koje govore da su vladari koji su bili ogorčeni na sfingu i poštovanje koje ona budi u ljudima, u besu joj odstranili nos.

Ipak, mnoge legende padaju u vodu usled činjeničnih dokaza, koji kažu da sfinga nije imala nos ni pre Napoleonovih pohoda, za koje je jedna legenda vezana. Sfinga je potpuno otkopana tek 1925. godine, i od tada je velika turistička atrakcija i pažljivo se čuva i brine o njoj.

#3 Krstarenje Nilom


S obzirom na to da sama Hurgada nema toliko znamenitosti i kulturnog kapitala kao neki drugi delovi Egipta poput Kaira, Luksora, Asuana i slično, do njih možete doći na svom proputovanju. Zbog toga, do ovih atrakcija možete putovati organizovanim izletima.

Krstarenje Nilom obično kreće iz Luksora i u njemu se završava. Ovaj grad ima oko milion stanovnika, i velika je turistička atrakcija zbog svog kulturnog nasleđa, hramova, grobnica i brojnih znamenitosti. Asuan je sledeća stanica krstarenja, a u pitanju je najveći trgovački centar Srednjeg veka. Osim toga, ovde se nalazi i veliki kamenolom, ali i Botanička bašta koja oduševljava sve turiste.

#4 Karnak hram u Luksoru


Ovaj hram je poznat po Dolini kraljeva i Dolini kraljica, a mnogi ga nazivaju i najvećim muzejem na otvorenom. Karnak hram je ogroman i želećete da ga istražujete i po nekoliko dana, zbog brojnih umetničkih dela na zidovima.

U Dolini kraljeva se nalaze 63 grobnice, koje su kroz vekove pljačkane zbog čuvene tradicije u Egiptu da se pokojnik sahranjuje sa zlatom i velikim bogatstvom. Ipak, Tutankamonova grobnica koja se ovde nalazi nikada nije opljačkana, do sada.

Izlet u Luksor možete iskoristiti tako što ćete obići hram i kulturne znamenitosti, pa se uputiti na krstarenje Nilom koje će zasigurno biti nezaboravno iskustvo. Zidovi hrama su prepuni boja i detalja, koji i danas opčinjavaju mnoge istoričare i arheologe. Na njima se nalaze mitološke priče u crtežima, kao i proces pokopavanja vladara.

#5 Bela pustinja


Bela pustinja je još jedna velika atrakcija Egipta, pored čuvenih i nezaobilaznih piramida. Boja peska je izrazito bela, što je svakako prizor koji se ne viđa često. Ovo, ipak, nije jedina njena atrakcija. Krečnjačke formacije u ovoj pustinji su različitih i veoma zanimljivih oblika, a nastale su usled povremenih oluja koje se javljaju u ovoj oblasti.

Bela pustinja se nalazi istočno od Hurgade, i do nje je potrebno, takođe, višečasovno putovanje. Najbolje je da pre odlaska na letovanje odredite šta biste želeli da posetite, ukoliko ovde ostajete samo deset dana. Mnogi izleti su dugački i podrazumevaju dugo putovanje, pa je neophodno i da se odmarate i uživate u odmoru.

Ova pustinja potpuno oduzima dah u bilo koje doba dana ili noći, ali najlepša je u vreme zalaska Sunca. Pejzaži koje ćete videti u ovom trenutku su nezaboravni i verovatno najlepši predeli koje ste videli u životu. Ukoliko budete razgovaralu sa beduinima, mogu vas naučiti mnoge stvari, a jedna od najzanimljivijih je da naučite kako se orijentisati u pustinjskom prostoru.

#6 Safari


Jedna od atrakcija koje možete videti i iskoristiti u samoj Hurgadi je, upravo, Safari. Ovaj izlet je jeftiniji od ostalih koji podrazumevaju dugu vožnju do samog mesta izleta. Safari izlet možete naći za 20-30 evra, a u ovaj aranžman spada iznajmljivanje džipova i vožnja pustinjom kroz beduinsko selo, koje je od letovališta udaljeno oko 30 km.

Ovo je fenomenalan izlet za one koji žele da se upoznaju sa životom u Egiptu, tradicijom, kvalitetom življenja, ali i da iskuse malo adrenalinskog sadržaja. Život u pustinji nije lak, zbog toga je ovo jedinstvena prilika da se upoznate sa beduinskim običajima i tradicijom.

Osim vožnje džipovima, ovde spada i jahanje kamile, koje je kod većine turista nezaobilazna atrakcija. Ono što je sigurno je da ćete u Egiptu napraviti fenomenalne fotografije, koje ćete čuvati ceo život.

U ovaj izlet spada i večera, odnosno, preukusan roštilj, koji će dobiti čitava grupa. Ovo je dobra prilika da steknete nova poznanstva i podelite svoje utiske sa putovanja među sobom.

#7 Podvodni svet

Ovo su uglavnom poludnevni izleti koji se kreću po ceni od 20 do 30 evra, i u njih spada vožnja brodićem, podmornica ili akvarijum, ronjenje i slične aktivnosti. Uz ovo, tu je i organizavan ručak ili večara, sa pićem, pecanjem ili kupanjem.

Ovi izleti su odlični za one koji nemaju veliki budžet za letovanje. Na ovaj način možete izdvojiti novac za jednu veliku, skuplju atrakciju, a ostatak novca koristiti za više manjih i jeftinijih izleta.

Ovi izleti su, takođe, veoma zanmljivi i interesantni, jer se upoznajete sa morskim svetom Egipta. Uživaćete u vodi, druženju, hrani, ali i kupanju na zanimljvim mestima, koja donose posebno iskustvo.

Ovog leta posetite Egipat, letujte u Hurgadi i upoznajte sa sa egiptaskom kulturom, tradicijom, znamenitostima i ljudima koji žive u pustinji, jer će to biti nezaboravno iskustvo.