logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Znamenitosti Alanja - šta prvo videti?

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 01.08.2018.

Alanja je, pored Kušadasija, najposećenije tursko letovalište, zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, ali i kulturno-istorijskom nasleđu. Alanja nije samo letovalište, već i mesto održavanja jednog od popularnih džez festivala, koji se održava krajem septembra. Pročitajte kakve znamenitosti Alanja krije, i šta je to što nikako ne treba da zaobiđete.

Pre nego što je postala letnje boravište u 13. veku, Alanja je bila prelepa planina, koja je imala bujnu vegetaciju, a u tadašnje vreme je to značilo mnogo, jer se od drveta pravilo razno oružje, ali i građevine.

Nakon 13. veka, Alanja postaje letovalište, a brojne istorijske građevine koje su danas poznate, upravo su nastale u ovom periodu.


#1 Pećina Damlataš

Reč Damlataš označava „pećinu koja kaplje”, a odlčna je za one koji su oboleli od astme, jer je veoma vlažna i pogodna za astmatičare. Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Alanji, jer je impoznatnog izgleda, a podstiče poboljšanje zdravstvenog stanja.

Pećina ima brojne zdravstvene benefite, jer vazduh u njoj sadrži 10 do 12 puta više karbondioksida, nego u standardnim uslovima. Osim toga, ovde možete pronaći neverovatan mir, što je dodatni razlog zašto je pećina popularna i među ostalim turistima.

#2 Crvena kula

Crvena kula je veoma specifična građevina, koja se može videti iz svih ravnih delova grada. Jedino neravno mesto odakle se kula može videti je zamak koji se nalazi u brdu. Potrebno je samo da se popnete na vrh.

Crvena kula je prepuna stepenika, tako da, pripremite se fizički, kako bi mogli da vidite sve što ste želeli. Kula je veoma atkarktiva, nemojte odustajati na pola, već predahnite gde imate priliku, pa obiđite celu kulu, sve do brodogradilišta.

Pogled koji se pruža sa kule je neverovatan, pa ovo iskustvo svakako ne treba da propustite. U tom trenutku videćete da se vaš fizički trud da se popnete na vrh, itekako isplatio.

#3 Kalesi tvrđava

Kalesi je fenomenalno utvrđenje, koje definitvno vredi posetiti. Do podnožja možete doći kolima ili organizovanim prevozom. Ako ste prvi put u Alanji, odnosno, Turskoj, možete uzeti turu sa vodičem, koji će vam detaljno ispričati istoriju i religijsko nasleđe koje nosi ovo utvrđenje. Vodič će vam ispričati veoma interesantnu priču o ritualu muslimanskog naroda, koji je vezan za ovo utvrđenje.


Ovde možete videti i staro groblje, ali i kupiti suvenire u brojnim radnjama, ili obezbediti sebi ćebe za mini piknik. Uživajte u pogledu, napravite pauze u oblilasku i udišite prelep morski vazduh.

#4 Sijedra zamak

Ovaj zamak se nalazi u okolini Alanje, ali nedaleko od glavnog puta, pa nije izazov doći do ove atrakcije. Do zamka se možete popeti uskim putem, koji je prepun banana plantažama, što je, za naše turiste, svakako nesvakidašnje iskustvo.

Auto možete parkirati na velikom parkingu u podnožju, pa se stepenicama popeti do vrha. Većina alanjskih znamenitosti zahteva dobru fizičku spremnost, ali dobra vest je da ćete se sa odmora vratit zategnuti i prepuni divnih utisaka, sa novim saznanjima i bogatijim kulturnim kapitalom.

Mnogi ostaci datiraju još iz rimskog perioda, što uključuje i ulicu koja vodi do zamka, kao i samo utvrđenje. Rimski ostaci nisu brojni, ali atmosfera je dovoljna da pustite mašti na volju, i zamislite kako je to izgledalo ranije. Pogled koji se pruža odavde je, takođe, neverovatan i vredan truda.


#5 Kuća Ataturka

Ovo je kuća koja nosi veliku istoriju, ali nije je baš jednostavno pronaći. Ne postoji dovoljan broj putokaza koji će vas uputiti kako tačno da stignete do željene lokacije, ali istraživanje će podići vaš avanturistički duh, jer ćete imati priliku da pitate za pravac, a lokalno stanovništvo će vam rado preneti istorijsku priču, koju ova kuća nosi.

Ova kuća je bila rezdiencija Ataturka, kada je bio u poseti Alanji. Ataturk je bio poznati političar koji je ujedinjio Turke u jednu naciju, pa ova kuća nosi posebnu simboliku. Može se uporediti sa Titovim vilama koje se nalaze u više gradova širom bivše Jugoslavije, jer nose sličnu konotaciju i simboliku.

Ova kuća je danas muzej, a lokalno stanovništvo jedva čeka da vas uputi o svemu što ste želeli da znaju, jer vaše interosvanje vide kao odavanje počasti turskom narodu.

Posetite Alanju ove godine i upoznajte se sa njenim prelepim delovima i kulturno istorijskim nasleđem. Uživajte uz Super Nova aranžmane i oplemenite sebe dok odmarate od svakodnevnog posla.