logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Najbolje plaže na Tasosu

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 01.08.2018.

Grčko ostrvo Tasos predstavlja jedno od omiljenih letovališta naših turista, a nalazi se u severoistočnom delu Grčke, tj. pripada severnom Egeju. Tasos je čuven po svojim plažama, borovim šumama i maslinjacima, kao i odličnom medu i pečenju, ali i po arheološkim nalazištima, od kojih je najčuveniji amfiteatar koji se nalazi nadomak glavnog grada Limenasa.


Ako ste oduvek želeli da posetite ovo prelepo ostrvo radi mira i opuštanja za vreme vašeg godišnjeg odmora, onda se u nastavku teksta možete saznati koje su to najlepše plaže na kojima se možete opustiti tokom boravka na ovom ostrvu.


1. Paradise Beach

Ova plaža se nalazi na istočnoj obali ostrva, udaljena 26 km od Limenasa. Preko puta nje se nalazi napušteno ostrvce Kinira, a sama plaža se nalazi u ušuškanom zalivu, okruženom zelenilom. Put koji vodi do ove plaže nije asfaltiran, ali je u dobrom stanju, i da biste stigli do plaže obratite pažnju na putokaze koji vode do nje.


Ova plaža je široka i prekrivena sitnim belim peskom, a voda je izuzetno plitka, pa je samim tim odlična za sasvim malu decu i onu koju tek uče da plivaju. U okolini ove plaže takođe imate opciju smeštaja, ako ne želite da budete smešteni u nekom od okolnih gradića. Dodatna zanimljivost je što je ova plaža nekad bila zvanična nudistička plaža na Tasosu, ali tokom poslednjih godina za njih je određen samo jedan deo.

2. Golden Beach

Golden Beach je najduža plaža na ostrvu, duga čak nekoliko kilometara, i nalazi se na istočnoj obali. Održavana je od strane obližnjih sela Potamia i Panagia, pre svega zato što se u okviru njene istočne strane nalazi odmaralište Skala Potamia, a u okviru zapadne relativno novo odmaralište Skala Panagia.


Ostatak plaže je slobodna zona, prepuna raštrkanih restorana gde možete iznajmiti ležaljke. Veći deo plaže je peščan, sa zlatnim peskom po kom je i dobila ime. Ovde možete uživati i u vodenim sportovima ili odbojci na plaži, s tim što treba da znate da zna da bude pretrpana tokom jula i avgusta, kada je i vrhunac sezone.

3. Giola

Giola je više prirodna laguna usečena u stene, nego plaža, i predstavlja jedan od najlepših prizora na celom ostrvu, a nalazi se u blizini Astrisa.  Okolne stene su kaskadno usečene, tako da je lako i bezbedno silaziti do lagune. Imajte u vidu da, ako želite da se kupate na Gioli, nema suncobrana niti peska, već ćete peškire morati da ostavite na stenama.Takođe, put koji vodi do Giole je prašnjav, i obično zahetav odabir nekog vozila koje ima pogon na sva 4 točka, da ne biste ostali zaglavljeni. Pored toga, zaista je vredi posetiti, budući da je laguna prozirna i nestvarne plave nijanse, a takođe funskcioniše i kao izolovan ekosistem, pa je idelna i za ronjenje.

4. Psili Ammos

Ova 250 m duga plaža se nalazi na južnom delu ostrva, u blizini gradića Potos. Njeno ime u prevodu znaći “fini pesak”, u šta možete odmah da se uverite. Ne postoji stene ni u plićaku, ni na smaoj plaži, tako da možete bezbedno hodati i bosi, ali imajte u vidu da nekad može biti vetrovito što izaziva velike talase.


Na nekim mestima plićak naglo prelazi u u dubinu, pa se preporučuje oprez ako imate malu decu. Ova plaža je poznata kao jedna od najlepših na ostrvu, sa beach barom i ležaljkama za iznjamljivanje. Ovde možete iznajmiti i rekvizite za neke vodene sportove, ili igrati odbojku na posebnom terenu.

5. Makryammos

Ova plaža je jedina na ostvru za koju se naplaćuje ulaz, a nalazi se 2 km istočno od Limenasa. Nalazi se u okviru odmarališnog kompleksa sa bungalovima, zabavnog parka, bazenom, ali i zoološkim vrtom gde možete videti paunove i srne. Savršena je za porodice s decom, pre svega zato što je jako dobro organizovana.


Ulaz se naplaćuje oko 3 eura za odrasle, dok je za decu besplatan, a cene okvirno su mnogo više u odnosu na ostatak ostrva. Uprkos tome, ovu plažu zaista vredi posetiti, jer je karakteriše dijamantski beo pesak i more neobične tirkizne nijanse.


Ako planirate da letujete na ovom prelepom grčkom ostrvu, ne propustite da posetite neku od ovih plaža, a mi smo tu vam da obezbedimo smeštaj i prevoz po vašoj meri kao i da vam pružimo sve potrebne informacije!