logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Plaže na Santoriniju - pesak u boji, tirkizno more i prilika za opuštanje

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 06.08.2018.

Na lepote čuvenog Santorinija, dela ostrvske grupe Kiklade, niko ne ostaje ravnodušan. Ovo ostrvo je jedno od najposećenijih i najslikovitijih ostrva Grčke, koje je kao stvoreno za ljubitelje romantike koji žele da uživaju u najlepšim zalascima sunca.

Ovaj biser Egejskog mora nije poznat samo po romantici, već i po specifičnoj arhitekturi, atrakcijama, zanimljivim muzejima, vulkanu i toplim izvorima, a naravno i neobičnim i prelepim plažama. U nastavku teksta vam predstavljamo najznačajnije plaže na Santoriniju, koje ćete sigurno želeti da posetite više puta.

Plaža Kamari - Plaža na Santoriniju koja sija noću

Desetak kilometara jugoistočno od Fire smeštena je Kamari plaža, koja sigurno spada u najpoznatije i najbolje plaže Santorinija. Svoj specifičan izgled duguje crnom šljunku i pesku, kao i orgomnom kamenu koji na levoj strani izranja iz vode i koji nosi naziv Mesa Vouno.

Ova plaža je duga i prostire se duž cele promenade koja se nalazi neposredno pored nje. Lepo je uređena, na raspolaganju su vam ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, a u neposrednoj blizini se nalaze i prodavnice, mesta gde možete nešto pojesti i popiti, ali i kupiti suvenire.


Oni koji ne žele da iznajmljuju ležaljke ne moraju da brinu, jer na obodima plaže, bliže moru, uvek ima sasvim dovoljno mesta i za njih. Ukoliko vas zanimaju plaže na Santoriniju na kojma možete očekivati i neku akciju, plaža Kamari je pravi izbor za vas, jer se ovde možete oprobati u raznim vodenim sportovima.

Kamari plaža nije posećena i atraktivna samo u toku dana, čak se može reći da noću izgleda najlepše. Mesa Vuono kamen koji sija u mraku doprinosi njenoj atraktivnosti, pa je romantično veče na ovoj plaži definitivno preporuka.

Crvena plaža - Crvenilo stena i plavetnilo mora

Kada je u pitanju ostrvo Santorini plaže koje se ovde nalaze su zaista posebne i drugačije od ostalih plaži Grčke. Peščane plaže na Santoriniju razlikuju se od drugih pre svega po - boji. Upravo takva je i Crvena plaža, odnosno Red Beach, koja već svojim nazivom govori da je boja koja ovde dominira - crvena.


Ova plaža je prekrivena crvenim peskom, dok se u njenoj pozadini uzdiže crvena stena. Ove stene koje su nastale od lave zajedno sa kristalno čistim plavim morem zaista čini nezaboravan prizor, koji dugo ostaje u sećanju svima koji se odluče za letovanje na Santoriniju.

Do ove plaže se se često dolazi brodom, ali ako se ipak odlučite za kopneni prilaz, odnosno da na nju dodjete peške, obratite pažnju na to koju obuću nosite tom prilikom i zaboravite na papuče. Preporuka je da obujete patike.

S obzirom na to da ova plaža spada u najpoznatije plaže Santorinija, ne čudi veliki broj turista koji se ove okuplja. Kao posledica toga, pored plaže se okuplja veliki broj preprodavaca hrane, pića i suvenira, pa ukoliko te stvari ne nosite sa sobom možete se ovde opremiti njima.

Vourvoulos - Plaža za opuštanje

Plaža Vourvouls udaljena je oko 7 kilometara od Fire, u pravcu severoistoka. Ukoliko vas zanimaju plaže na Santoriniju na kojima se možete opustiti, ovo je možda idealan izbor za vas, jer će vam zahvaljujući tome što nije toliko poznata ova plaža omogućiti mir, izolaciju i opuštanje uz tirkizno plavo more.

Ukoliko posećujete ovu plažu, ne bi trebalo da propustite priliku da posetite i šarmantno selo Karterados, koje odlikuje specifična arhitektura, kamenito područje i elegantne crkve. Ovu plažu karakteriše i nešto jači povetarac, pa bi trebalo da vodite računa prilikom sunčanja, ali i plivanja dalje od obale zbog talasa.

Plaža Perisa - Primer crne plaže na Santoriniju

Ova plaža je samo 3 kilometara udaljena od sela Oia, i do nje možete lako doći automobilom ili motociklom. Odlika i ove plaže na Santoriniju jeste pesak neobične boje, koji je na Perisi u crno - sivim nijansama, što je čini jednom od najpopularnijih “crnih plaža”.

Plaža Perisa je veoma prostrana, pa uvek ima dovoljno mesta za sve njene posetioce i, što je nekima posebno bitno, nikada se ne oseća gužva. Glavna prednost ove plaže je to što je odlično zaštićena od letnjeg egejskog vetra, koji je među meštanima poznat kao “meltemia”.

Dodatne prednosti ove plaže su ležaljke sa suncobranima koje možete iznajmiti, kao i dobro opremljeni kafići. Iznad Perisa plaže uzdiže se planina proroka Ilije.

Agios Georgios - Mesto za sportske aktivnosti

Južno od grada Naxosa, smeštena je plaža Agios Georgios. Kada su u pitanju plaže Santorinija, i generalno ostrvske grupacije Kiklade, reč je uglavnom o manjim plažama, dok se Agios Georgios definitivno izdvaja svojom veličinom.

Odlike ove prostrane plaže, koja se nalazi u lancu plaža Perise, Perivolosa i Vlihade, jesu prelepi pesak i tirkizno more. Ukoliko preferirate plaže sa barom ova će vam se svideti, jer se na njoj nalaze lepi barovi i taverne.

Agios Georgios je dobar izbor i za ljubitelje sportskih aktivnosti, kao što su jedrenje na dasci ili vožnja biciklom. Ukoliko želite da pobegnete od gužve i uživate u slobodnom plivanju.

Ove plaže na Santoriniju samo su deo ponude koja vas čeka na ovom veličanstvenom ostrvu. Gde god da se zaputite ne idite bez fotoaparata, jer svaki delić Santorinija zaslužuje da bude zabeležen.