logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Plaže u Sivoti i okolini od kojih zastaje dah

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 06.08.2018.

Sivota predstavlja malo ali veoma slikovito mesto u kom možete naći sve što vam je potrebno za miran odmor. Nalazi se u južnom delu oblasti Tesprotija u Grčkoj i predstavlja jedno od glavnih letovališta u regiji Epir, koja inače svakog leta okuplja veliki broj grčkih i stranih turista. Udaljena je 30 km od Parge i 20 km od Igumenice, koja je inače jedna od najznačajnijih luka u Grčkoj, budući da spaja veliki broj luka u Italiji i gradova regiona.

Kada je u pitanju Sivota plaže su zaista nešto posebno i po čemu ovo mestašce možete izdvojiti, pa u nastavku teksta pročitajte koje su to najlepše plaže koje ovo mesto i njegova okolina mogu da vam ponude.


Galikos Molos

Galikos Molos je plaža koja se nalazi nadomak grada a kada je u pitanju Sivota gradska plaža ne postoji zaista, zbog čega se ova plaža zapravo smatra gradskom. Nalazi se na nekih 300 m od luke, odmah iza marine, a do nje možete doći peške iz većine smeštaja koji postoje u Sivoti. Ova plaža je uska i šljunkovita, ali i pored toga izuzetno šarmanta, a na njoj možete naći malu tavernu i dvorište u kom ima prirodnog hlada, gde uz bilo koje naručeno piće dobijate ležaljke i suncobrane na korišćenje.

Zeri beach

Plaža Zeri se nalazi na oko kilometar od centra Sivote, iza plaže Galikos Molos, pa do nje sasvim lako možete stići pešice. Reč je o šljunkovitoj plaži iz dva dela, koja je svoje ime dobila po tradicionalnojj tursrkoj taverni koja se ovde nalazi. U okviru ove plaže postoji besplatan parking, a iza nje se nalazi Vodeni park sa par tobogana gde ulaz u sezoni košta oko 5 eura, što je čini izuzetno atraktivnom lokacijom naročito za roditelje sa decom.

Karvouno beach

Karvouno plaža se nalazi pre poznate plaže Bella Vraka, na oko 600 m od luke. Do nje možete doći peške, ali budite spemni na pešačenje uzbrdo jedan deo puta. Ova plaža je mala, nekada kamenita, a danas prekrivena peskom i šljunkom, i jako lepa, okružena bujnom vegetacijom sa hotelima i vilama. Nalazi se u zavetrini, a ima i plićak, zbog čega je posebno pogodna za malu decu. U okviru plaže postoji parking, a i mesto gde možete iznajmiti ležaljke i suncobrane. 

Ovu plažu najčešće posećuju gosti okolnih hotela i vila, a jedan od dodatnih razloga za to jeste istoimeni restoran “Karvouno” koji je rangiran kao broj 1 u oblasti Tesprotije, pa u njemu možete probati izvrsnu hranu u bilo koje doba dana, što se pre svega odnosi na sveže ulovljenu ribu od lokalnih ribara.

Bella Vraka beach

Nakon nekih 15 minuta hoda, čim prođete plažu Karvuono, naići ćete na poznatu plažu Bella Vraka. Do ove plaže se ne preporučuje da idete autom jer nema parkinga, a ni prostora za manevrisanje, pa jedino da ga ostavite na plaži pre, i dođete pešice. Razlog zašto je ova plaža najpoznatija na Sivoti jeste zato što je locirana na ostrvu Mourtemeno, i do nje možete doći pešice koz plitku vodu, ili brodićem.

Sama po sebi, ova plaža se ne izdvaja po restoranima i hotelima, jer toga ovde ni nema, već je upravo zbog toga posebna, jer možete do nje doći i kroz vodu i kroz šumu, i savršena je za sve one koji ne vole pompu i dovoljni su im sunce, more i pesak. Ako budete dolazili kroz šumu, naići ćete na malu uvalu sa ležaljkama koja pripada obližnjem hotelu. Ako se uputite na ovu plažu ne zaboravite da ponesete hranu i vodu, papuče, i naravno, peškire i suncobrane.

Zavia

Kada su u pitanju plaže u okolini Sivote, na putu do Parge naići ćete na veliki broj uvala i mini zaliva koji će vas očarati, pa ako ste avanturističkog duha, obavezno posetite Zaviu. Ovu malenu plažu odlikuje smaragdno zeleno more, sladak restoran i dosta mesta za parkiranje. Plaža je uglavnom peščana, a u zaleđu postoje stabla masline gde takođe namestiti svoj mali kutak za uživanje u prirodnom hladu.

Posebnu atrakciju ove plaže čine izvori pijaće vode koji se nalaze na samoj plaži, pa je samim tim more ovde hladnije u odnosu na druge plaže u okolini Sivote.


Mega Ammos

Mega Ammos je organizovana plaža koja se nalazi na tačno 2 km od centra Sivote. Veliki broj turista dolazi peške, iako je autom lako dostupna. Plaža je prelepa, šljunkovita, lepo sređena i jako dobro posećena, zbog čega se preporučuje da dođete što ranije da biste zauzeli dobro mesto, ali i zbog eventualne gužve na parkingu. Ležaljku i suncobran dobijate sa naručenim pićem, kao što je i slučaj sa većim delom Grčke, a takođe postoji i jedan deo plaže pogodan za goste sa svojom sopstvenom opremom.

Ova plaža je okružena drvećem i stenama, što samo doprinosi njenom šarmu, a na njoj možete naći toalete i tuševe, kao i taverne i opremu za vodene sportove, pa ko voli nek izvoli!

Mikri Ammos

Kada su u pitanju plaže u Sivoti i okolini, još jedna lepa plaža srednje veličine jeste Mikri Ammos, koja se nalazi na 2.8 km od Sivote, odmah posle plaže Mega Ammos. Reč je o jako lepoj kamenoj plaži, do koje se može doći autom. Ima besplatan parking, pa se preporučuje da dođete što ranije u toku dana. Budući da nije baš velika, a i uređena je tako da bude ekskluzivnija, što je jedan od razloga što je popularna kod mladih, često će se desiti da nema mesta kad god da dođete.

Na ovoj plaži i njenoj blizini ćete naći sve što vam je potrebno da biste proveli jedan lep i prijatan dan, s tim što se više preoporučuje ljudima kojima prija malo življa atmosfera, ne i onima koji traže apsolutni mir.

Ako su vas ove plaže inspirisale da vaše sledeće letovanje u Grčkoj bude baš Sivota, pogledajte naš aranžman i pronađite sve potrebne informacije, a mi smo tu po pitanju svega što vam može zatrebati, od smeštaja do prevoza!