logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
 • srpski
 • engleski
 • ruski
 • Srednji kurs NBS: 117.5758

Znamenitosti Tasosa - mesta koja morate videti

 • Izvor: Supernova
 • Objavljen: 06.08.2018.

Grčko ostrvo Tasos, koje se nalazi u severnom delu Egejskog mora, sve više mami pažnju turista. Neki su fascinirani plažama na Tasosu, neki njegovim specijalitetima poput jagnjetine i vina, a veliki je broj onih koji se raduju tome što će na letovanju obići brojne znamenitosti Tasosa.

Kupanje na poznatim plažama Tasosa, kao što su Alyki beach, plaža Pahis, Makriamos ili Golden Beach je nešto što se podrazumeva, ali bilo bi dobro da odvojite vreme i za najpoznatije izlete i značajne atrakcije. U nastavku teksta vam predlažemo šta obići na Tasosu, kao biste na vreme isplanirali svoje putovanje.


Manastiri i crkve - najveće znamenitosti Tasosa

Da li sta znali da je Tasos ostrvo sa najvećim brojem manastira u Egejskom moru, u odnosu na svoju veličinu i značaj? Stoga ne čudi da su manastiri i crkve logičan odgovor na pitanje šta obići na Tasosu.

Za manastire sa Tasosa se vezuje i značajan momenat hrišćanske istorije. Naime u čuvenom manastiru Arhangela Mihaila se može videti deo klina kojim je Isus Hrist bio zakucan na krst, a koji su monasi i monahinje sakrivali u stablu drveta prilikom prenošenja sa Svete Gore.

Osim istorijskog značaja, i njegove lepote, još nešto čini manastir Arhangela Gavrila veličanstvenim. U pitanju je pogled sa manastirskih terasa na Atos i Svetu Goru. Zaista jedinstveno iskustvo. Evo još nekoliko verskih objekata koji predstavljaju značajne znamenitosti Tasosa:

 • Manastir Svetog Pantelejmona (Kazaviti)
 • Manastir Uspenja Presvete Bogorodice (Maries)
 • Sveti Atanasije (Kastro - Limenaria)
 • Preobraženje Spasitelja (Sotiros)
 • Sveti Dimitrije i Sveta Petka (Teologos)


Šta obići na Tasosu? Značajne muzeje!

Veliki deo Grčke je bogat istorijom i kulturom, pa ni ostrvo Tasos ne zaostaje u tome, čak se može reći da prednjači. Na Tasosu ima mnogo značanih arheoloških muzeja i iskopina za istraživanje, što posebno raduje one koji od letovanja očekuju nešto više od izležavanja na plaži.

Arheološki muzej Tasosa

Arheološki muzej Tasosa smešten je blizu Kalogerika, u blizini drevne pijace u centru Limenasa. Kada je u pitanju Tasos znamenitosti koje on nudi svojim posetiocima su od velikog značaja, i upravo takav je ovaj muzej u kome možete videti jedinstvene keramičke skulpture, minijaturna dela i zbirke kovanica iz perioda od 7. veka pre nove ere, do 7. veka nove ere.

Posetioci Arheološkog muzeja mogu takođe pogledati i kratak film, putem kojeg će se na zanimljiv način informisati o istoriji ostrva, ali i o životu njegovog stanovištva iz tog perioda.

Skulpturni muzej Vagis

Ovaj muzej smešten je u Potamiji, a naziv je dobio po poznatom grčkom skulptoru Polignotosu Vagisu. Njegovi posmrtni ostaci su prebačeni u Potamiju na Tasosu, gde je i sahranjen, pa se ovde i nalazi pomenuti muzej, koji je zanimljiv ljubiteljima umetnosti.

Folklorni muzeji

Na Tasosu se nalaze čak tri folklorna muzeja, pa bi u odnosu na to gde ste smešteni trebalo da posetite barem jedan od njih. Ovi muzeji su smešteni u Teologosu, u Limenariji i u Kaliračiju. Ako razmišljate šta videti na Tasosu, ovi muzeji su dobar predlog za vas jer predstavljaju tradicionalne Taoske kuće, sa unutrašnjošću ukrašenom starim grčkim predmetima i nameštajem.

Neobične znamenitosti Tasosa - Zmajeva pećina

U Panagiji se nalazi jedna od najzanimljivijih atrakcija Tasosa - Zmajeva pećina (Drakotryra). Ukoliko se odlučite za letovanje na Tasosu trebalo bi da obiđete i ovu pećinu koja je korišćena još u ranom bronzanom dobu, ali i vizantijskom periodu. Ovde možete videti grničariju iz ahajskog perioda, odnosno posuđe iz vremena Mikene, Korinta i iz helenskog, rimskog i vizantijskog vremena.

Zmajeva pećina je pećina sa stalaktitima i stalagmitima, koja je ime dobila po stalaktitima koji formiraju izgled zmaja. Pećine u Panagiji su od velikog značaja za očuvanje prirode na ostrvu, zbog endemskih vrsta beskičmenjaka koje se u njima nalaze, i one treba da imaju zaštitu od strane lokalnih vlasti.

Izleti sa Tasosa - Arheološko nalazište Filipi

Na samo 15 kilometara od Kavale, naširoko poznate luke koja kopneni deo Grčke povezuje sa ostrvima na severu zemlje, nalazi se arheološko nalazište Filipi, značajna kulturno - istorijska znamenitost do koje možete doći samostalnim prevozom, ili u okviru fakultativnih izleta turističkih agencija.

Filipi je na početku nove ere bio veliki grad i važno trgovačko središte. Veoma je interesantan turistima, a pogotovo poslednjih godina, nakon što se našao na UNESCO listi mesta svetske baštine u Evropi 2016.

Posetioci ovog mesta imaju priliku da se dive velikom broju nađenih predmeta, kao i ostataka zgrada iz antičkog, rimskog i vizantijskog doba. Ovaj antički grad je podignut na plodnom zemljištu, između 3 planine - Orvilos, Symvolos i Paggaios, i mnogi ga nazivaju Kapijom za Evropu i Aziju.

Pregršt je razloga da posetite ovo grčko ostrvo, a znamenitosti Tasosa su samo deo cele atmosfere koja će vas tamo sačekati. Obiđite navedena mesta i sa letovanja ćete se, osim sa preplanulim tenom, vratiti i bogatiji informacijama od kulturnog i istorijskog značaja.