logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5675

Najlepše plaže Crvenog mora - Plaže u Hurgadi, Akabi i Eilatu

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 20.08.2018.

Crveno more smešteno je na severu Indijskog okeana, i predstavlja vodenu granicu između Evrope i Bliskog Istoka. Obale ovog veličanstvenog mora pripadaju Izraelu, Eritreji, Jordanu, Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, koji je sve više destinacija koja privlači naše turiste.

Kažu da je Crveno more najčistije more na svetu, a jedan od raloga zašto je to tako sigurno leži i u činjenici da ono nema pritoka. Neki ovo more karakterišu kao previše slano i previše toplo, dok se većini jako dopada nešto drugačiji kvalitet vode.

Osim što je kristalno čisto, Crveno more je bogato netaknutim koralima i brojnim veličanstvenim biljnim i životinjskim vrstama. Ukoliko vas zanimaju plaže najpoznatijih letovališta Crvenog mora, sve što vam je potrebno od informacija saznaćete u nastavku teksta.

Egipat - Prelepe privatne plaže u Hurgadi

Jedno od najpoznatijih letovališta u Egiptu, ali i na celom Crvenom moru, jeste svakako Hurgada, koja je nekada bila malo ribarsko selo, a danas predstavlja turistički centar sa velikim brojem odmarališta i hotela.

Plaže u Egiptu su generalno prijatne, čiste i peskovite, pa ni plaže u Hurgadi nisu izuzetak. Hurgada se proteže na 36 kilometara duž crvenomorske obale i ne doseže daleko u okolnu pustinju.


Ovo letovalište karkterišu hoteli sa all inclusive uslugom, a svaki od njih ima svoju privatnu plažu na kojoj se kupaju gosti hotela. Na pojedine plaže mogu ući i gosti drugih hotela, negde besplatno a negde uz naknadu za ulaz.

Marriot Beach Resort, hotel koji je simbol luksuza, ekskluzivnosti i raskoši, poseduje predivnu privatnu plažu ispred koje je ostrvo koje je povezano mostićem sa obalom. Ovo ostrvo se takođe nalazi u vlasništvu hotela.

Hurgada je takođe mesto za zaljubljenike u vodene sportove, pa su njene plaže idealne za jedrenje, surfing i ronjenje. Turisti takođe vole da kroz brodove sa staklenim dnom posmatraju razne vrste korala i riba. Ronjenje je, pored poseta egipatskim piramidama i Sahari, jedan od najzanmljivijih fakultativnih izleta.

Jordan - Plaže za ljubitelje aktivnog odmora

Jordan je još jedna turistička zemlja koja leži na Crvenom moru. Posebno je poznata jordanska luka / grad Akaba za koju se odlučuje veliki broj turista. Istorija civilizacije, sasvim druga kultura i čudnovata priroda su razlog zbog kojeg ova destinacija postaje sve popularnija, a jordanske plaže su svakako glavna atrakcija.

Za razliku od plaži najpopularnijih i najposećenijih letovališta, plaže u Jordanu su besprekorno čiste, a toplota Crvenog mora će nekima odgovarati, a nekima ne, u zavisnosti od ličnih preferencija.

Gradske plaže u centru Akabe su idealne za kupanje i sunčanje, a za njih nećete morati da plaćate ulaz. Južna plaža Akabe koja je takođe gradska plaža nalazi se na desetak kilometara od centra, i idealna je za ljubitelje ronjenja. Ovde ćete moći izbliza da vidite mnoštvo prelepih koralnih grebena.

Oni koji preferiraju aktivan odmor su posebno oduševljeni ovim mestom i ovom zemljom, jer je u pitanju idealna lokacija za razne sportove na vodi, kao što su jedrenje na dasci, skijanje na vodi, parasejling vožnja pedolina, skutera ili banana čamca.

Plaže koje se nalaze u vlasništvu hotela su opremljene svim rekvizitma za uživanje i zabavu. Na Crvenom moru se lako i brzo pocrni, pa budite pažljivi pri postizanju željenog tena. Temerature su visoke, ali je klima međutim suva, pa se bez obzira na vrelinu lako diše.

Izrael - Zaplivajte sa delfinima

Ukoliko želite nešto drugačiji odmor na Mediteranu, posetite još jednu zemlju Crvenog mora - Izrael. Za ovu zemlju Crveno more ima strateški značaj jer je stavlja na mapu granica s Egiptom, Jordanom i Saudijom.

Eilat je najjužniji grad Izraela, i jedino mesto na kojem ova zemlja izlazi na Crveno more. Ovaj grad je izuzetno važna i prometna izraelska luka i jedna od najposećenijih turističkih destinacija.


Najinteresantnija plaža ovog mesta svakako je Dolphin Reef, koja nudi magično i jedinstveno iskustvo za celu porodicu. Ovde ćete imati priliku da posmatrate veličanstvene delfine, ali i da zaplivate sa njima. Ono što je značajno jeste da delfini ovde nisu zarobljeni, imaju slobodu da kad god žele otplivaju u otvoreno more.

Na ovoj plaži možete videti i raznobojne tropske ribe i prelepe korale. Još jedna odlična lokacija za ljubitelje ronjenja, koji će ovde definitivno imati šta da vide. Još neke poznate plaže Izraela koje leže na Crvenom moru su Princess Beach, Mosh Beach, Migdalor Beach i Aqua Beach.

Posetioci Crvenog mora dodelili su mu naziv “more sa sedam boja”, a ukoliko posetite jednu od ovih zanimljivih zemalja uverićete se i zašto je to tako. Bilo da izaberete sve popularniji Egipat, ili mistični Izrael ili Jordan, uživanje na Crvenom moru je zagarantovano.