logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5758

Pravila ponašanja u Egiptu - treba li se nečeg pridržavati?

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 10.08.2018.

Egipat je transkontinentalna država čiji veći deo teritorije leži u severoistočnoj Africi, a manji deo se nalazi na području jugozapadne Azije. Stari Egipat je bio jedna od najstarijih civilizacija i tokom milenijuma je zadržao izvanredno kompleksnu i jaku kulturu. Mnogi aspekti ove drevne kulture i danas postoje, u interakciji sa novim elementima i uticajem zapadne kulture.

Poslednjih godina letovanje u Egiptu je neverovatno privlačno našim turistima, što zbog njegovih neverovatnih lepota i znamenitosti, što zbog odličnih i povoljnih aranžmana. Ipak, putovanje u arapsku zemlju nije isto što i letovanje na obali Grčke ili Crne Gore, pa bi trebalo da imate u vidu da morate poštovati neka njihova pravila i način života.

Evo šta bi trebalo da znate pre nego što spakujete kofere i zaputite se u Hurgadu ili neko drugo letovalište ove čudesne zemlje.


Pripremite potrebnu dokumentaciju

Pre nego što rezrvišete kartu za Egipat, proverite svoj pasoš. Da biste ušli u Arapsku Republiku Egipat potrebno je da vam pasoš važi još najmanje šest meseci od ulaska u zemlju.

Takođe će vam, osim u slučaju da putujete sa diplomatskim pasošem, biti potrebna viza. Vizu možete nabaviti u Ambasadi Egipta u Beogradu, a jednokratnu turističku vizu (koja važi 30 dana) možete dobiti i na graničnom prelazu, uz doplatu od 25 dolara, ukoliko se boravak realizuje isključivo u turističke svrhe.

Bezbednost u Egiptu

Iako se neki turisti ne odlučuju za posetu Egiptu jer ga smatraju nebezbednim, istina je zapravo potpuno drugačija. U ovoj zemlji je bezbednost na zavidnom nivou. Svuda se nalaze vojni punktovi i obezbeđenje, tako da su krađe retka pojava, a resorti sa privatnim plažama u kojima odsedaju turisti su posebno obezbeđeni.

Pre nego što pristupite nekom lokalitetu, bićete podvrgnuti detaljnoj proveri na ulasku, koja uključuje skener i detektor metala, pa ovo ne bi trebalo da vas iznenadi. Niko ne može da vam garantuje apsolutnu bezbednost ni na jednom mestu, ali šetnje ulicama Egipta su sigurno bezbednije nego šetnje svetskim metropolama.

Vodite računa o oblačenju

Arapske zemlje koje žive od turizma, kao što su Turska i Egipat, dozvoljavaju i slobodnije oblačenje. Čak 90% Egipćanki pokriva glavu na javnom mestu, ali ne očekuju isto od turista.

Ipak, važno je da ipak imate u vidu šta njihova kultura podrazumeva i da ipak ne idete gradom previše razgolićeni i u šortsu. Pantalone, haljine i suknje preko kolena su dobar izbor kada je u pitanju oblačenje u Egiptu. Ukoliko niste sigurni šta da obučete, klasična poslovna odeća je uvek dobar izbor.

Preporučuje se da ukoliko idete u obilaženje zanimljivosti i izlete u unutrašnjost, kao što je Kairo i Luksor, ipak povedete malo računa i obučete se pristojnije. Generalno izbegavajte majice sa polnim, verskim i političkim temama. Ono to je zanimljivo je da Egipćanima na primer ne smetaju gole noge, nego tabani.


Pravila za žene i parove

Možda ne morate da pokrivate glavu kada izađete na ulicu, ali ukoliko ste žena koja boravi u Egiptu trebalo bi (osim toga što ćete se obući pristojno) da izbegavate kontakt “oči u oči”. Takođe se izbegava fizički i javni kontakt između muškarca  i žene, pa bi parovi trebalo da izbegavaju držanje za ruke u javnosti. Neke arapske zemlje čak propisuju da žene i muškarci idu odvojenim stranama ulice, ali u Egiptu ta pravila ne važe.

Poštujte njihovu veru

Službena religija u Egiptu je sunitski islam, kojoj priprada oko 90% stanovništva. Egipatski religijski praznici i običaji se poštuju, a posebno Ramazan ima izuzetan značaj za društvene kontakte i zajedničke proslave muslimana.

Za vreme Ramazana islamskim vernicima je od zore do zalaska sunca zabranjeno konzumiranje bilo kakve hrane, pića (uključujući vodu), seksualnih odnosa i cigareta. Ramazan svake godne počinje u različito vreme, pa postoji mogućnost da padne baš tokom vašeg letovanja.


Ukoliko planirate letovanje tokom Ramazana, trebalo bi da poštujete njihove običaje i kulturu. To naravno ne znači da vi treba da postite, ali izbegavajte da im nudite hranu ili jedete u njihovoj blizini. Ugostiteljski objekti, plaže i spa centri i tokom Ramazana rade regularno, s tim što se alkoholna pića prodaju posle 19h.

Ostavljajte bakšiš

Napojnica ili bakšiš je nešto što se tretira kao znak naklonosti, a u Egiptu je običaj da se daje svima i svuda. Preporučuje se da sa sobom imate sitan, kovani novac jer se napojnica očekuje za svaku, pa i najmanju uslugu, od momaka koji vam nose prtljag, do onih koji vas služe na plaži, i taksista. Davanjem bakšiša ćete sebi obezbediti bolju uslugu.

Boravak u egipatskim letovalištima, obilazak čudesnih piramida i istraživanje Crvenog mora je nešto što će vam ostati u pamćenju tokom celog života. Ukoliko obratite pažnju na navedena pravila, osećaćete se sigurno i ispoštovati svoje domaćine kako dolikuje.