logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
BEOGRAD STEPA - Generala Štefanika 39, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 119.9456
  • Srednji kurs NBS: 117.5937

Gde jesti na Santoriniju

  • Izvor: Supernova
  • Objavljen: 10.08.2018.

Santorni je poznat po prepoznatljivoj kuhinji i sastojcima koji se koriste prilikom pripreme njima svojstvenih jela, a koji svoju posebnost pre svega duguju specifičnim osobinama vulkanskog tla na kom ovo ostrvo počiva. Primeri takvih sastojaka su fava, odnosno bob, koji podseća na žuti grašak, čeri paradjz, beli patlidžan koji se po ukusu potpuno razlikuje od plavog, kao i suvo vino vinsánto, specifično po tome što se pravi od suvog grožđa.

Na Santoriniju ste u mogućnosti da probate veliki broj jela spremljenih baš od ovih sastojaka, a u nastavku teksta možete pročitati koje vam restorane obavezno preporučujemo da posetite prilikom posete ovom rajskom ostrvu u Grčkoj.


Selene

Restoran Selene je osnovan davne 1968. godine u selu Pirgos, poznat po svojoj tradiciji korišćenja isključivo domaćih sastojaka u pripremi svojih jela i recepata, kako bi posetioci što bolje iskusili autentični Santorini. Ovaj restoran takođe nudi i časove kuvanja, a nalazi se i na odličnoj lokaciji, budući da se nalazi u neposrednoj blizini Santorinijevog Muzeja Prošlosti.

Selene funkcioniše kao taverna u kojoj uvek možete zameziti i uživati u ukusima probranih vina. Od delikatesa ovde obavezno naručite lignju spremljenu u morskoj tavi, zečetinu mariniranu u crnom vinu, orada u bilju i kaper kremu ili jagnje sa roštilja u pireu od plavog patlidžana.

Argo

Argo je verovatno najekskluzivniji izbor kada su u pitanju restorani ako letujete u Firi, glavnom gradu Santorinija. Ovaj restoran je više puta proglašen za najbolji na ostrvu, iz više razloga, pre svega zbog svoje lokacije na otvorenom, panoramskom pogledu na kalderu koji apsolutno oduzima dah. Definitivno mesto gde možete istovremeno uživati u ukusnim jelima i zalasku sunca.

Argo je takođe odličan izbor za sve ekološki osvešćene ljude, zbog kuhinje u kojoj se vodi računa o sastojcima na način koji ne šteti okolini. Sam meni predstavlja miks grčkih tradicionalnih jela spremljenih isključivo od lokalnih sastojaka, i internacionalne kuhinje, ako ste za nešto netipično za ovaj deo sveta. Posebna preporuka ovog restorana su fava i patatina, specijalitet ovog restorana.

Aktaion Taverna

Otvoren pre 90 godina, Aktaion predstavlja tradicionalnu grčku tavernu koja je bila svedok istorije i i promena na Santoriniju skoro ceo jedan vek. Sada ga vodi treća generacija osnivačke porodice, pri čemu će vam ovaj restoran skoro svi preporučiti ako želite da iskusite autentično kulinarsko umeće Santorinija.

Restoran se nalazi u jednom od živopisnih sela u blizini glavnog grada Fere, gde gosti mogu da uživaju i u prelepim umetničkim delima koji se nalaze u vlasništvu restorana. Meni je baziran na lokalnim specijalitetima poput zukini pite, inćunima mariniranim u belom luku, pečenom ili mariniranom odresku ili škampima. Posetite ovaj restoran ako želite da doživite pravu eksploziju ukusa!

1800

Za sve one koji žude da za prošlim vremenima i žele ovu vrstu nostalgije da osete i na Santoriniju, restoran 1800 je upravo jedno takvo mesto. Nalazi se u sastavu kapetanske kuće sagrađene davne 1845. godine, sa sačuvanom autentičnom fasadom, nameštajem i kapetanom škrinjom za putovanje iz tog perioda.

Ova kućica je smeštena u Oji, malom selu na istočnoj obali ostrva gde svaka kućica istorijska atrakcija za sebe, sa odličnim mediteranskim receptima i impresivnim pogledom na Egejsko more sa terase na krovu. Pored ukusne klope, ovde vas čeka i ozbiljan izbor grčkih vina, pa se ne ustručavajte da ih ispobate što više!

Sunset by Paraskevas

Još jedan restoran u Oji, osnovan pre skoro 30 godina još u vreme kada je magarac Endrju bio glavno prevozno sredstvo za snadbevanje ove taverne. Ova taverna se uvek preporučuje putnicima koji svrate u Oju prilikom posete Santoriniju, pre svega zbog sveže ribe, pažljivo birane svakog jutra na ribljoj pijaci. Nalazi se u okviru luke Amudi, a poznat je po mnogobrojnim specijalitetima, naročito pasti dod jastoga čiji je recept posebno čuvana tajna, pa bi stvarni bila šteta da ga ne isprobate.

Atlantis Island

Atlantis Island je odličan izbor za sve one koji vrednuju prefinjenu uslugu i žele da uživaju u ukusnim jelima i pogledu na duboko plavo more na jednoj od najlepših plaža na Santoriniju. Restoran omogućava gostima da sami biraju sastojke sa dve lokalne farme, i da tako formiraju svoje lične recepte. Meni se menja svake godine, ali fokus je uglavnom na mediteranskim specijalitetima, pa zato među sastojcima uvek možete računati na favu, paradajz i beli patlidžan.

Ginger Sushi

Ginger Sushi je prvi suši restoran na Santoriniju, i glavno odredište za sve one koji imaju apetit za svež hamači ili vreli sake, i žele pauzu od tradicionalnih grčkih jela u živopisnom selu Firostefani. Otvoren 2008. godine, ovaj restoran se ističe koriščenjem lokalnih sastojaka, kulinarskom kreativnošću i ličnim pečatom u pripremi svojih jela. Meni je koncipiran na način koji izaziva čak i najveće gurmane, pa vas ovde čeka kompletan paket: suši, rolnice po želji, vasabi i đumbir, ali i deo menija sa specijalitetima samo za iskusne ljubitelje.

Krinaki Taverna

Krinaki Taverna je locirana u Finikiji, mirnom seocetu, a reč je o tradicionalnoj grčkoj taverni smeštenoj u nekadašnjoj fabrici vina iz 1832. godine. Ova taverna se ističe time što je u potpunom skladu sa poljoprivrednim ritmom ruralnog Santorinija, pri čemu u svom meniju koristi isključivo prirodne sastojke sa lokalnih farmi, što se pre svega odnosi na: pržene patlidžane sa paradajzom i sirom, omlete sa šparglom i uštikei sa pečurkama ili paradjzom sa svežom mentom, idealnom za sve vegetarijance.

Pored ovoga, restoranski meni raspolaže i odličnim jelima od mesa kao što su pržena svinjetina u vinu i jagnjetina na žaru. Pored odlične klope, u ovoj taverni možete iskusiti i probanje vina, pesničke večeri i umetničke izložbe. Santorini je neosporno jedno od najživopisnijih ostrva u Evropi, i jedna od najlepših destinacija u Grčkoj. Sa svojom tradicionalnom arhitekturom, plažama koje oduzimaju dah i ukusnom kuhinjom ne propustite da ga posetite i uživate u njegovim najboljim restoranima na najlepšim lokacijama, a nama se obratite za sve po pitanju aranžmana za ovo bajkovito ostrvo!