logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5844

Destinacija > Srbija > Divcibare

Divcibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 m. Kao posledica povoljnog geografskog položaja do Divčibara dopiru uticaji primorske klime, koja se tu susreće sa karpatskom i panonskom, čime se može objasniti povećano prisustvo joda u vazduhu.

To pogoduje lečenju oboljenja pluća, anemije i oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima. Divčibare imaju blagu klimu, prosečno 239 dana bez vetra, 280 dana bez padavina. Zime obiluju snegom, a prosečna temperature vazduha leti ne prelazi 22 stepena C.

Zbog toga su Divčibare proglašene klimatskim mestom.Blaga klima, povoljan geografski položaj, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda svrstavaju Divčibare u najatraktivnija turistička mesta u Srbiji, pođednako privlačnim i leti i zimi. Na Divčibarama preovlađuju četinari, a u samom centru uzdižu se planinski borovi, koji inače nigde drugde ne rastu na manje od 2.000 m nadmorske visine.

Prirodni rezervati na Divčibarama su stara šuma na Velikoj pleči, Vražji vir na reci Crna Kamenica i kanjon Crne Reke. Posebna atrakcija je 20 m visok vodopad Skakalo na reci Manastirici. Visovi koji okružuju Divčibare pored toga što ih štite od vetrova, predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik ne samo na delove masiva Maljena i njegovu bližu okolinu, već i na neke udaljene krajeve Srbije.

Na Divčibarama postoje tereni za male sportive, tenis, mini golf, trim staza i obeležene staze za šetnju. Škola jahanja je otvorena tokom cele godine.

Okolne visove i blage padine sneg godišnje prekriva tri do četiri meseca.Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza. Na severnoj padini Crnog vrha urađena je najduža staza (800 m), sa žičarom čiji je kapacitet 700 skijaša na sat. Staza je osvetljena, pa postoji mogućnost noćnog skijanja. Kod odmarališta "Zmaj", na Golupcu i na visu "Stražara" nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300 m i kapaciteta 200 skijaša na sat.

Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.


Divčibare – Razvoj turizma

Počeci organizovanog turizma vezuju se 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica-brvnara za odmor. Društvo je narednih godina izgradilo i prvi hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Već 1932. godine tadašnje Ministarstvo trgovine i industrije proglasilo je Divčibare za klimatsko turističko mesto. Ministarstvo građevina je 1933. ograničilo uži letovališni region Divčibara i odredilo uslove za izgradnju objekata, na osnovu regulacionog plana koji je projektovao Milorad V. Babić iz Valjeva, dipl. inž. građevine, berlinski đak.

Na odmor su počele dolaziti i porodice iz Beograda i drugih gradova, a do drugog svetskog rata Divčibare su bile najuglednije planinsko turističko mesto u Srbiji.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza.


SKI STAZA CRNI VRH

Ski staza „Crni vrh“  prvi put je puštena u rad 2008. godine. Dvoseda žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat, preneta je sa Kopaonika, prethodno demontirana sa staze Karaman greben 2005. godine. Žičara je prvobitno bila u vlasništvu JP Skijališta srbije. Od sezone 2010/2011 predata je na upravljanje Opštini Valjevo, a od 2016. godine ski staza „Crni vrh“ nalazi se u okviru Divčibare ski resort-a.

Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Pored skijanja, kako bi turisti imali kvalitetan aktivan boravak na Divčibarama, Divčibare Ski Resort nudi i druge sadržaje, avantura park, zip line, streličarstvo, panoramske vožnje žičarom, muzičke događaje.


SKI STAZA CENTAR

Ski staza Centar nalazi se u neposrednoj blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600m. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100m. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučnа sаjlа sа tаnjirom koji se stаvljа između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat. Nagib staze odgovara srednjem kvalitetu skijaša.

Posebna draž staze Centar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i koji mnoge skijaše ostavlja bez daha. U sunčanim danima na horizontu se vidi čak i planinski masiv Kopaonika. Posebnu zadovoljstvo pruža noćno skijanje na stazi koja je osvetljena od podnožja do vrha.

Žica na ski stazi "Centar" je jeseni 2013. komlet remontovana i tehnički prpiremljena Ovom stazom upravlja ski škola "Bambino".


STAZE ZA DECU I POČETNIKE

Postoji još nekoliko ski staza, dužine do 300m sa dečijim ski liftovima.
- Dečiji ski lift postoji kod odmаrаlištа “Zmаj”,
- Tu je mali ski lift u blizini hotelа “Mаljen”.
- Kod odmаrаlištа “Stevаn Filipović” sа pаdinа vrhа Golubаc je još jedan divčibаrski ski lift.
- Ski staza se nalazi i kod konačišta „Heba“, takođe je opremljena ski liftom sa kanapom.

Svi ovi ski liftovi postаvljenа su nа blаgo nаgnutom terenu, nа livаdаmа bez drvećа i pаnjevа, ideаlno zа decu i početnike u skijаnju.


NORDIJSKO SKIJANJE

Na Divčibarama postoje jako dobri uslovi za skijaško trčanje. Postoji i mogućnost najma opreme.

Divčibare su 7 km dugačka, 3 km široka visoravan, prepuna blagih i zatalasanih brežuljaka i visova, izuzetne pitomine i gotovo netaknutog mira. Nalazi se na planini Maljen, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000 m.

Naselje Divčibare ima:  Benzinsku stanicu, Pijacu, Sampopsluge, Prodavnice, Pekaru, Ambulantu, Poštu, Autobusku stanicu, Auto kamp, ...

Pre puta proverite polaske sa prevoznikom.
BAS Beograd: 011/2636-299
Lasta Valjevo: 014/221-482
EuropaBus Valjevo: 014/220-623

Na Divčibare se stiže asvaltnim putevima iz raznih pravaca:
    Iz BEOGRADA Ibarskom magistralom preko Lajkovca, Divaca i Mionice (117 Km) ili putem preko Županjca, Bogovođe i Mionice (104 Km)
    Iz VALJEVA preko Rajkovića (38 Km) ili putem Valjevo - Užice preko Kaone (37 Km)
    Iz ČAČKA preko Ljiga i Mionice (120 Km)
    Iz UŽICA preko Požege i Ježevice
    Iz NOVOG SADA preko Šapca, Valjeva i Rajkovića (177 Km)
    Iz KRAGUJEVCA preko Aranđelovca, Divaca i Mionice (133 Km)KAKO DO NOVE SKI STAZE CRNI VRH:

Za one koji nisu bili na Divcibarama označeni su slabo vidljivi na mapi a ovako uočljivi objekti kao orijentir kojim putem da idete i gde da skrenete.

Zelenom bojom suobelezena dva puta kojima moze da se pridje autom novoj stazi. Oba puta su u veoma lošem stanju.

Prvi put vas vodi do podnozja nove staze. Put do vrha ne postoji, pešice se može stići ako krenete sa vrha stare staze planinskim putićem ... vodi vas pravo na vrh nove staze.

Drugi put tj ovaj posle centra. Do pola je asfaltni, a od pola je planinski srednje prohodan. Od centra kada se predje mostić, prvo skretanje levo (kod trafikice) ide se pored Pančevačkog odmarališta, kada se prodje Hotel IMT koji se nalazi sa desne strane skreće se prvim desno ... asfaltni put koji vodi uzbrdo ... vozi se tim putem dok se ne završe kuće sa leve strane (primetićete znak zakucan za drvo na kojim pise VELIKA PLECA) tim putem treba krenuti on nije asfaltiran. Taj put vas vodi tačno do staze tj do sredine nove staze.