logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5844

Destinacija > Srbija > Golija - Ivanjica

Golija - Ivanjica

Opština Ivanjica obuhvata prostor od 1.090 km2 i jedna je od najvećih u Srbiji. Nalazi se u sastavu Moravičkog okruga, a graniči se sa opštinama Arilje, Lučani, Nova Varoš, Raška, Kraljevo, Novi Pazar i Sjenica. Po popisu iz 2011. godine ima 32.380 stanovnika.

Ivanjica je privredni, administrativni i kulturni centar Moravičkog kraja. Nalazi se 220 km južno od Beograda. Od Požege, gde se nalazi najbliža železnička stanica, udaljena je 42 km. To je planinsko mesto koje ima obeležja savremenog grada.
Nalazi se na nadmorskoj visini od 468 m, u živopisnoj dolini Moravice (od Požege je to Zapadna Morava). Asfaltnim putevima je povezana sa Čačkom ( 51 km preko Guče i Dragačeva), Požegom (42 km preko Arilja) i Sjenicom (62 km preko Javora). Asfaltirani su i putevi prema dolini Ibra, Studenici (42 km) i Novoj Varoši - 63 km (Kokinom Brodu). Prema popisu iz 2011, Ivanjica ima oko 12.000 stanovnika.

Golija je, bez sumnje, jedna od najlepših planina Srbije i nosi epitet Vazdušne Banje. Zbog niza specifičnosti i karakteristika, Vlada Srbije je Goliju proglasila Parkom prirode prve kategorije a UNESCO kategorisao kao Rezervat Biosfere.

Na ovoj planinskoj lepotici nalazi se veliki broj prirodnih retkosti. Njena očuvana životna sredina omogućava postojanje veoma velikog broja biljnih i životinjskih vrsta kao i brojnih izvora vode pa čak i 3 jezera (Daićko, Nebeska suza i Košaninova jezera).

Skijalište Dajići - Ivanjica

Prilaz je jedini put iz pravca Ivanjice ka Goliji, stim što se na Međugorju (6 km od Golijske reke) odvaja ka Belim Vodama u odnosu na Golijsku Reku i sam Jankov kamen. Usdaljen je odprilike 33 km od Ivanjice.

Ski lift tipa tanjirača kojim gazduje Ski klub GOLIJA iz Ivanjice.


Tokom sezone postoji organizovani prevoz iz Ivanjice, a na skijalištu postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

    Dnevni ski-pas za decu do 12 godina: 300 din
    Dnevni ski-pas za odrasle: 600 din
    Iznajmljivanje ski opreme za decu do 12 godina: 300 din
    Iznajmljivanje ski opreme za odrasle: 300 din

Svim korisnicima skijališta na raspolaganju su topao čaj i kafa.