logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
 • srpski
 • engleski
 • ruski
 • Srednji kurs NBS: 117.5844

Destinacija > Srbija > Kopaonik

Kopaonik

Kako planinski vazduh utiče na naše zdravlje?

Planinski vazduh nesumnjivo prija organizmu, a najlepša srpska planina ga ima za svakog svog posetioca dovoljno, da se sa odmora vrati potpuno svež i preporođen. 

Kopaonik je najpoznatiji kao omiljena zimska destinacija, ali ne može se zanemariti ni činjenica da su smeštajni kapaciteti zauzeti i tokom prolećne/letnje sezone, jer domaći i strani turisti prepoznaju mogućnosti za ispunjen i prijatan letnji odmor na ovoj planini. 

Tome prvenstveno doprinosi zdrav planinski vazduh, ali i prelepa priroda Kopaonika uz niz atraktivnih sadržaja za turiste koji su na ovoj planini prisutni tokom cele godine. U nastavku donosimo sve benefite boravka na Kopaoniku tokom leta, a prvenstveno udisanja zdravog planinskog vazduha posle koga ćete se u standardnu svakodnevicu vratiti zdraviji i odmorniji!

Svež vazduh na planini za bolje zdravlje i lepši osećaj

Svež vazduh na planini doprinosu zdravlju organizma na mnoge načine. Osim što može da bude odlična prevencija bolesti, odličan je i za lečenje mnogih od njih. Planinski vazduh prvenstveno jača imunitet, poboljšava krvnu sliku, povoljno utiče na povlačenje kožnih oboljenja, ublažava alergijiske reakcije i normalizuje pritisak. 

Osim na bolju zdravstvenu sliku, planinski vazduh nesumnjivo utiče i na bolji unutrašnji osećaj. Nekoliko dana na planini je odličan recept za izlazak iz depresije, pobedu anksioznosti ili istinski odmor bez telefona, posla i drugih obaveza. 

Nakon jednog planinskog “tretmana”, osećaćete se bolje, snažnije i spremnije za posao, druženje i sve drugo što vaša svakodnevica podrazumeva. 

             

Planinski vazduh – lek za respiratorne probleme

Već na nadmorskoj visini iznad hiljadu metara, čeka vas kristalno čist vazduh bez bakterija i alergena. Upravo zbog ovakvog udisanja se i dolazi na planinu, jer su lekovita svojstva boravka na Kopaoniku očigledna, kod svih onih koji ga izaberu za letnji odmor. Zato se nekoliko dana na Kopaoniku posebno preporučuje osobama sa astmom i ostalim respiratornim problemima. 

Uz sve pogodnosti koje planinski vazduh može da priušti vašem organizmu, planinska klima će ojačati i odbrambenu sposobnost organizma, pa je on jači u borbi sa virusima. Protok kiseonika u krvi i mozgu je dodatno stimulisan, a na taj način se poboljšavaju sve mentalne funkcije uključujući i pamćenje. Boravak na planini podrazumeva i najbolje planinske specijalitete, pa je ovo još jedan razlog da se ovog leta uputite na Kopaonik. 

Sunce na dohvat ruke

Još jedna prednost letnjeg boravka na Kopaoniku je upijanje sunčevih zraka, koji su mnogo intenzivniji na višim nadmorskim visinama, nego u nižim predelima. Vrlo brzo ćete ih osetiti na licu i ramenima, što će izazvati prijatan i lep osećaj, ali ne zaboravite da se zaštitite kremom sa visokim zaštitnim faktorom kako bi sunčanje zaista bilo optimalno za vaš organizam. 

Oči zaštitite naočarima sa UV filterom, a usne namažite balzamom kako biste sprečili pucanje i neprijatan osećaj na njima. Nakon što se adekvatno pripremite za izlazak na planinsko sunce, osetićete lekoviti učinak planinskog sunca i svežeg vazduha, a vaše kosti, zubi, srce i nervi će vam biti zahvalni na velikoj količini vitamina D koju ste im priuštili. 

cveće i zelenilo na planini

Šta raditi na Kopaoniku tokom leta?

Pešačenje je glavna aktivnost na planini, naročito kada je posetite tokom leta. Šetnja poboljšava tonus mišića, a podrazumeva i izlaganje suncu čime se značajno podstiče proizvodnja pomenutog vitamina D. Kod anemičnih pacijenata, boravak na planini i svakodnevna šetnja popravljaju krvnu sliku zbog pojačane oksigenacije. 

Šetnje i brzo hodanje se preporučuju u jutarnjim satima, jer u to vreme tek probuđena flora Kopaonika najlepša, dok su večernji sati takođe pogodni za relaksaciju i određenu fizičku aktivnost u skladu sa vašim željama i mogućnostima. 

Kopaonik nudi niz rekreativnih aktivnosti koje će vas sjajno zabaviti, pa se možete odlučiti na orijentiring (jutarnji ili noćni), alpinizam, survival camp i mnoge druge mogućnosti. Ove aktivnosti podrazumevaju mnogo pešačenja, ali i adrenalina, istraživačkog duha, snalaženja i timske saradnje. 

Boravak na planini ima nesumnjivo veliki značaj za celokupno zdravlje i stanje organizma i psihe, a to potvrđuju i mnogi posetioci Kopaonika, kojima je ova planina već tradicionalna letnja destinacija. Planinski vazduh i zdravlje su neraskidivo povezani, a tu je i hormon sreće koji je neizbežan kada sebi priuštite jedan planinski odmor nakon napornog perioda na poslu. Lep provod vam želimo ovog leta na Kopaoniku!


Skijanje na Kopaoniku

Kada su u pitanju skijališta Srbije Kopaonik je ubedljivo najprivlačniji turistima, kako domaćim, tako i stranim. Uređeni skijaški tereni koje nudi Kopaonik ski centar pružaju neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, od početnika do onih naprednih sposobnosti.

Kopaonik ski centar poseduje preko 62 kilometra staza uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Ova planina poseduje i uređen snow-board /Snowboarding/ park, na kome se organizuju takmičenja domaćeg i međunarodnog karaktera. Skijanje van uređenih staza na Kopaoniku je zabranjeno.

Kopaonik skijanje za najmlađe

Ukoliko sa sobom vodite i najmlađe članove porodice koji će ove godine prvi put iskusiti skijanje Kopaonik je odličan izbor, jer su domaćini mislili na decu, ali i na sve druge početnike, koji su odlučili da svoje prve skijaške korake i naravno padove naprave baš na Kop-u.

Izgrađen je savremen, u potpunosti obezbeđen prostor - takozvani ski vrtić, sa pokretnom trakom i karuselom, koji olakšavaju da se ovlada osnovnim skijaškim veštinama. Prvi skijaški koraci prave se pod budnim okom instruktora.

U ovom momentu Kopaonik ski centar, kojim upravlja JP Skijališta Srbije, raspolaže sitemom od 24 žičare i ski lifta. Kapacitet instalacija je preko 33.000 skijaša na sat. Ovaj sistem čine:  tri (3) šestosedne žičare, 7 četvorosednih žičara (4 isklopive četvorosedne žičare velike brzine i tri fiksne četvorosedne žičare sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša), dve (2) dvosedne žičare, i dvanaest (12) ski liftova (sidro, tanjir i vezni).
FIS standarde zadovoljavaju tri staze, pa se na Kopaoniku održavaju takmičenja koja se boduju za balkanski i Evropski kup.

Završetkom izgradnje sistema za proizvodnju veštačkog snega i instalacijom cevovoda dužine 5.400 metara na ski stazi Gobelja, 97 % ski staza u centru Kopaonik pokriveno je sistemom za veštačko osnežavanje.

Zahvaljujući njemu trajanje skijaške sezone ne zavisi više od snežnih padavina, a posetioci skijališta i ljubitelji zimskih sportova su u prilici da uživaju na snegu i do pet meseci tokom godine. Sistemom za veštačko osnežavanje pokrivene su staze: Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman, Gobelja i pripadajući ski putevi.

Službe za održavanje staza Skijališta Srbije su opremljene najsavremenijim ratracima sa i bez vitla. Osposobljenost ljudstva u kombinaciji sa vrhunskom opremom garantuje sredjenost staza na kojima nam mogu zavideti i mnogi poznatiji centri evrope i sveta.

Zašto izabrati zimovanje na Kopaoniku?

Čeznete za idealnim planinskim odmorom, daleko od užurbane svakodnevice? Privlače vas adrenalinski sportovi? Možda SPA? Čaša vina, draga osoba i vatra iz kamina su slika koju imate u glavi kada zamišljate zimovanje? U tom slučaju je zimovanje na Kopaoniku pravi izbor za vas.

Sunce i sneg, kao idealna kombinacija za svakog ljubitelja prirode, a posebno skijanja, odabrali su baš Kopaonik za svog predstavnika. Sneg počinje krajem novembra i često traje do prvih majskih dana, a to je prosečno 160 dana godišnje. Sunce u ovom slučaju prati snežne padavine, pa se ova planina može pohvaliti sa skoro 200 sunčanih dana godišnje. Može se reći da skijalište Kopaonik sa pravom zaslužuje svoje drugo ime - Sunčana planina, i da predstavlja možda najbolji izbor za zimovanje u Srbiji.

Kopaonik je najveći skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najlepših centara u ovom delu Evrope. Pored skijanja posetioci Kopaonika zimi mogu uživati i u sankanju, vožnji motornim sankama i “kwad”-ovima, kao i vožnjama na bobu na šinama, "tjubing-u …

Kopaonik ski centar je omiljeni zimski centar među mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Svako ko je u potrazi za sjajnim provodom i dobrom zabavom, koji bi upotpunio aktivan odmor na snegu, na pravom je mestu. Kopaonik je poznat po odličnoj "aprè-ski" zabavi koja se do ranih jutarnjih časova nastavlja u nekom od velikog broja kafića, barova, diskoteka, klubova i restorana turističkog centra.

Kopaonik hoteli i apartmani

Kada je u pitanju ski centar Kopaonik hoteli koji su na raspolaganju turistima odgovaraju svim njihovim potrebama, bilo da putuju samostalno, sa decom ili u društvu. Raznovrsna ponuda, povoljne cene smeštaja, ski pasa i ski paketa, pogodne meteorološke prilike i dovoljno snega, pravi su razlozi da se zaputite na Srebrnu planinu.
Nadmorska visina: 1650m - 2017m

Skipass Kopaonik: 63km  Karakteristike ski centra Kopaonik:

Visina centra – 1.770 m

Najviši vrh – 2.017 m

Ukupna dužina staza i ski puteva – 62.000 m

Ukupan kapacitet žičara – 32.000 skijaša/sat

Broj žičara, ski liftova i veznih ski liftova – 24

Broj lakih staza – 21

Broj srednjih staza – 9

Broj teških staza – 6

Maksimalna visinska razlika – 512 m

Najduža staza – 3.500 m

Dužina noćne staze – 450 m

Nordijske staze – 12 km

97% pokrivenosti sistemom veštačkog osnežavanja

Snow park

Tri staze po FIS standardu za slalom, veleslalom, super veleslalom i spust


MAPA SKIJALIŠTA                                              WEB CAM


- 55 km staza uređenih za alpsko skijanje

- 18 km staza za nordijsko skijanje.

-  noćna staza Malo Jezero.

- snowboard park

- 4 isklopive četvorosedne žičare

- 3 fiksne četvorosedne žičare

- 3 dvosedne žičare

- 2 sidra

- 8 tanjira

- 97% osneženo - Karaman A i B, Pančićev vrh, Duboka 1 i 2, Sunčana dolina, Malo jezero, Krst, Krčmar, Kneževske bare, Mali Karaman, Marine vode, Karaman, Gobelja i pripadajući ski putevi.Sve prednosti apartmanskog smeštaja


Kako se turizam sve više razvija u Srbiji tako je usluga apartmanskog smeštaja sve popularnija. Cena, lokacija i opremljenost su samo neki od razloga zbog čega apartmani sve više dominiraju u odnosu na druge vrste smeštaja.   

Jeftniji a komforniji

Cena je faktor zbog kojeg se sve više ljudi odlučuje za apartmane. Jasno je da kada uporedimo cene hotela i apartmana, prednost je na strani apartmana. Sama cena ne utiče na kvalitet smeštaja. Iako su apartmani znatno jeftiniji, u većini slučajeva ljudi su se mnogo bolje osećali boraveći u apartmanu nego u hotelu. Poredjenja radi, za cenu koju platite da iznajmite apartman, u hotelu možete da dobijete samo sobu sa krevetom i kupatilom. Apartmani su odličan izbor pogovo kada uzmemo odnos cene i kvaliteta.  Jeftin i komforniji apartman uvek je bolji izbor od hotelskog smeštaja. 

Veći izbor lokacija 

Dobra stvar kod apartmanskog smeštaja je što nije ograničen lokacijom. Ukoliko želite da se smestite i van centra grada možete da nadjete pregršt apartmana u ponudi, dok hotelski smeštaj zahteva da se nalazi što bliže centru. Uzmimo za primer Beograd,  apartmani u Beogradu u svojoj ponudi imaju apartmane na svim delovima grada tako da možete da nadjete apartman koji se nalazi što bliže odredjenoj turističkoj atrakciji koju želite da obidjete. Ukoliko ste više za smeštaj na periferiji grada, jedini izbor koji imate jeste da iznajmite apartman jer hotela na periferiji nema.  Mnogima je upravo to jedan od razloga zašto se gosti odlučuju za apartmanski smeštaj. 

Veća opremljenost

Za cenu koja je daleko manja od hotelskog smeštaja, apartmani su opremljeni tako da se osećate kao kod kuće. Svaki apartman sadrži bar jednu spavaću sobu, kuhinju i kupatilo. Pored toga ukoliko želite da iznajmite apartman za više osoba, možete da birate jednosobne, dvosobne ili trosobne apartmane od kojih neki mogu da smeste i do 12 osoba.

O običnim sitnicama poput fena za kosu, veš mašine, radnog stola ne morate da brinete jer su skoro svi apartmani opremljeni i za duže boravke. WiFi i televizija se podrazumevaju. Ako ste ljubitelji saune ili djakuzija, neki apartmani čak i to mogu da vam ponude, s tim što je ta sauna samo vaša, nema drugih gostiju sa kojima morate da je delite kao što je to slučaja sa hotelima.

luksuzan apartman

Šta sve dobijate u okviru ponude apartmana?

Za razliku od hotela u kojima uvek zafali neka sitnica, apartmani su spremni tako da Vam pruže potpun ugodjaj. U daljoj ponudi možete videti šta svaki apartman nudi :

 • Apartman uređen u modernom stilu, prijatnog enterijera, po najnovijim standardima
 • Kupatilo sa propratnom opremom, i sredstvima za higijenu
 • Čiste peskire i posteljinu
 • Korištenje LCD televizora, sa kablovskim kanalima
 • Neograničen pristup Wi-fi internetu, funkcionalnom u svim delovima apartmana, što olakšava boravak onima koji dolaze poslovno, jer mogu završavati deo posla bez napuštanja objekta.

Potrebno je naglasiti da ne postoji opcija dodatnog naplaćivanja usluga kablovske tv i korištenja Wi-fi interneta, kao što se može desiti u nekim hotelima

 • Kuhinju sa svim potrebnim escajgom, posuđem i dodatnim aparatima za pripremu kafe ili obroka
 • Klima uređaj i grejanje
 • Ukoliko dolazite sopstvenim autom, neki apartmani imaju obezdeđen parking za Vas

Zaključak

Ovu su samo neki od razloga zašto se sve veći broj ljudi odlučuje da svoje slobodno vreme provedu baš u apartmanima. Ne samo da možete da birate apartman kakav ste samo mogli da zamislite, već možete da birate i na tačno odredjenoj lokaciji koja vam najviše odgovara. Jasno je da ćete za daleko manji novac mnogo više uživati u miru i komforu koji pružaju apartmani. Ukoliko još niste probali apartmanski smeštaj, naša preporuka je da to uradite što pre. Jedno je sigurno, uživanje je zagarantovano!


Spa i wellness na Kopaoniku – vikend odmor na planini koji će vas preporoditi


Sezona letovanja je uveliko počela, a sa njom dolazi i niz ideja za razne destinacije, avanture i istraživanja, koja zvuče uzbudljivo samo onima koji nisu čitavu prethodnu polovinu godine proveli radeći. Međutim, vama je nekako privlačniji opuštajući wellness vikend na planini, uz miris šume i cvrkut ptica, zar ne?

To što više ne reagujete oduševljeno na aktivan tip putešestvija ne znači da je avanturista u vama zaspao, već da vam je pre ovakvog poduhvata potreban istinski odmor za dušu i telo, koji ne uključuje plaže, gužvu, buku i druge faktore koji iscrpljuju. 

Vikend odmor na planini može biti sjajan izbor za sve one koji žele kraljevski tretman u prelepom prirodnom ambijentu. Ukoliko se odlučite za wellness na Kopaoniku, lako ćete uočiti sve prednosti fenomenalne spa i wellness ponude na ovoj planini, u odnosu na prepune plaže i iscrpne svakodnevne potrage za ležaljkama. 

Zašto je povremeni wellness vikend postao tako važan?

Spa i wellness odmor više nije stvar luksuza, već kultura življenja i realna potreba u dinamičnom svetu u kome živimo, radimo i stvaramo. Svakodnevna žurba i stres dovode telo do iznemoglosti, pa priznaćete, nije retkost da usred radnog vremena razmišljate o masaži u nekom mirnom ambijentu, ili bilo kom opuštajućem tretmanu koji bi vam pružio malo relaksacije. 

Zato je spa i wellness odmor odlično rešenje, naročito ukoliko se odlučite za vikend odmor na planini. Osim kompletnog ugođaja spa centara, u ovakav odmor ulazi i prelepa planinska atmosfera, čist vazduh i jedinstveni pejzaži koji su najbolji odmor nakon napornih dana na poslu. 

Relaksacija u sauni, masaža celog tela i uživanje u đakuziju nekad nemaju cenu, pa ovog leta udovoljite prvenstveno svom telu i zaputite se na planinu koja nudi najbolji wellness i spa program u regionu. 

Masaža - vruće kamenje na leđima

Wellness na planini Kopaonik – ugođaj za sva čula

Spa i wellness na Kopaoniku su deo ponude brojnih hotela na ovoj planini, a o tome kakvu uslugu i tretmane nude, najbolje govore preporuke posetilaca koji se u kopaoničke spa centre uvek iznova vraćaju. 

Bazeni i đakuzi – opustite telo u vodi

Bazeni na Kopaoniku su opremljeni svime što je potrebno za neometano uživanje u vodi. Relaksacija u njima je uvek pravo zadovoljstvo, naročito jer se opuštate i plivate u vodi koja dostiže temperaturu i do 30°C. Prijatna atmosfera bazena će vam prijati bilo da ste sami, u paru ili sa društvom koje je potražilo odmor upravo u wellness centrima Kopaonika. 

Saune – oslobodite telo od toksina u najboljim saunama 

Nakon dana provedenog u šetnjama planinskim stazama, ništa vas neće opustiti bolje od saune. Preznojavanje tela u sauni ima višestruke pozitivne efekte na zdravlje, a neki od njih su jačanje imunološkog sistema, opuštanje mišića od napetosti i oslobađanje organizma od nakupljenog stresa i toksina. U saunama se temperatura kreće između 70 i 100°C, a preporučeni boravak je između 7 i 15 minuta. 

Hamam – parno kupatilo za potpuni užitak

Parno kupatilo je uvek odlična opcija za one koji žele da unesu malo istočnjačkih nota u svoju negu i relaksaciju. Dame ističu da se nakon hamama koža posebno blista, a telo se znatno okrepljuje, zbog čega je ovo jedan od najpopularnijih segmenata kompletne wellness i spa ponude na Kopaoniku. 

Slana soba – uživajte u mirisu morske soli

Ukoliko se odlučite za wellness na Kopaoniku, imaćete priliku da uživate u haloterapiji, koja je vrlo popularna zbog svojih dejstava na organizam i kompletnu relaksaciju tela. Tretman podrazumeva dejstvo regenerisanih negativnih jona koji sadrže mikročestice prirodne kamene soli. Udisanje ovih mikročestica u slanoj sobi blagotvorno deluje na zapaljenje sinusa, bronhitis i kožna oboljenja. 

Slana soba ustvari predstavlja imitaciju slane pećine sa lekovitim ambijentom, koji ima najbolje efekte na organizam ukoliko u slanoj sobi provedete između 30 i 40 minuta na dnevnom nivou. 

Profesionalne masaže za celo telo

Telo najviše uživa kada se za njega pobrinu vešte ruke masera, koji tokom masaže oslobađa mišiče napetosti i stresa. Spa i wellness na Kopaoniku pruža mogućnost raznovrsnih masaža koje će vam izuzetno prijati, bilo da se odlučite za relaks, sportsku, parcijalnu ili masažu celog tela. U ponudi su i masaže toplom čokoladom i toplim kamenjem, kao i pilinzi koji pojačavaju opuštajući efekat masaže i relaksiraju telo u najvećoj meri. 

Wellness vikend na Kopaoniku će vam pružiti priliku da uživate u navedenim tretmanima, sa dodatnim ugođajem koji pruža sam planinski ambijent. Osim što je najpoznatiji zimski centar u regionu, Kopaonik je i vrlo popularna letnja destinacija za spa i wellness vikend za dvoje, u društvu ili bilo kojoj kombinaciji koja će vam prijati tokom boravka na planini. 

Letovanje u Srbiji je itekako odlična opcija, ukoliko napravite pravi izbor i uputite se u najbolje spa i wellness centre u zemlji. Oni koji ovog leta žele pravi odmor i istinsko uživanje, mogu da rezervišu svoj spa i wellness vikend na planini Kopaonik već sada!
Detaljnije o USLOVIMA PREVOZA...