logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
BEOGRAD STEPA - Generala Štefanika 39, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5808

Palić

Mesto Palić se nalazi na samom severu Srbije na oko 8 kilometara od Subotice. Udaljen je oko 2 km od autoputa Horgoš-Novi Sad.

Palić postaje sve popularnija turistička destinacija, kako domaćih, tako i stranih turista. Turisti iz inostranstva vole Palić i zbog njegove blizine severnoj granici Srbije.

Zoološki vrt Palić je danas glavna turistička destinacija Palića. Danas je palićki zoološki vrt je ujedno i botanički, tako da će ljubitelji i flore i faune imati šta da vide. Unutar zoo vrta postoje i konferencijske sale.

Životinjski svet: Posetioci parka mogu da vide i preko 60 vrsta životinja - od sitnijih, kao što su tarantule, zmije, ptice, pa do krupnijih sisara, kao što su slon, žirafa itd.

Biljni svet parka: Unutar zoo parka raste preko 260 vrsta drveća i žbunja. Mnoge biljke su retke i egzotične (naprimer libanski kedar, džinovska sekvoja, ariš). Medju domaćim biljkama, najvredniji su stoletni hrastovi.

U centru zoološkog parka nalazi se restoran, bife i igralište za decu, gde deca mogu maziti mladunčad životinja.

Palićki vodotoranj, smešten pored glavnog puta, je danas ujedno i simbol Palića. Teško je zamisliti Palićku razglednicu, a da se vodotoranj ne nalazi na njoj. Ali kako je nastao ovaj toranj, da pogledamo malo istoriju:

Početkom 20. veka Palićka banja je obnavljana. Tadašnji arhitekti novih turističkih objekata zamislili su da se u banju Palić ulazi kroz svečani ulaz, majstorski izrezbarenu kapiju, tačnije kroz Palićki Vodotoranj. Glavnom alejom nastavljate svoj put ka jezeru kroz Veliki park. Prvo semenje parka su postavili još 1840. godine. Danas Veliki park i vodotoranj predstavljaju monumentalnu vrednost Palića.

Palićko jezero se nalazi na severu Srbije na oko 8 kilometara od Subotice. Baš zbog ovoga jezera Palić je jedan od glavnih turističkih destinacija Vojvodine.

Karakteristike Palićkog jezera

Površina jezera iznosi oko 4.7 kvadratnih kilometara. Dubina jezera varira, ali u proseku iznosi oko 2 metra. Najveća dubina je oko 3 i po metra. Jezero je teoretski podeljeno na četri sektora i veoma je bogato ribom na radost ribolovaca. Za ribolov je potrebna dozvola.

U sezoni temperatura vode iznosi od 18-25°C. Čak iako je voda hladna, zbog relativno male dubine, dovoljno je samo par sunčanih toplih dana, da se temperatura jezera zagreje i da bude pogodna i prijatna za kupanje. Upotreba motornih čamaca nije dozvoljena.

Obala jezera je duga oko 17 km i celom svojom dužinom je uređena.

Prvi pisani dokumenti o jezeru potiču iz 15. veka. Prema staroj legendi, Palićko jezero je ostatak Panonskog mora (iz jezera se u 18. veku vadila soda, jer je nekada jezero bilo slano - danas je jezero u potpunosti slatkovodno) - i da je zapravo jezero nastalo od pastira Pavla, tj. njegovih suza dok je napasao stado. Izdansko jezero koje je nastalo još u pradavnim vremenima, najvećim delom potiče od okolnih padavina.

Prvi dokumenti koji spominju jezero potiču iz sredine 15. veka, a prve mape, crteži krajem 17. veka. Već krajem 18. veka ljudi su poznavali lekovita svojstva vode i mulja Palićkog Jezera i upravo zbog toga su se u 19. veku pojavila izgradjena kupališta.

Najveći razvoj Palić je dostigao 1880-ih godina, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897.

U drugoj polovini 20 veka izgradjeni su mnogi sportski centri i fabrička odmarališta na Paliću. 1978 godije je iskopana prva bušotina termomineralne vode na Paliću zahvaljujući kojoj je šest godine kasnije, 1984 je otvoren termalni bazen. Uz postojeći prečistač, 1995 je pušten u rad kanal Tisa - Palić, što je u mnogome doprinelo poboljšanju kvaliteta jezerske vode.