logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
BEOGRAD STEPA - Generala Štefanika 39, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Srednji kurs NBS: 117.5808

Tara

Tara, jedna od najlepših planina u Srbiji, nalazi se u zapadnoj Srbiji. Pokrivena je gustim šumama prošaranim proplancima i livadama sa stenovitim liticama, jarugama i pećinama. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.200 m. Klimatski uslovi pogoduju lečenju bronhijalne astme, hroničnog bronhitisa, anemije i dr. Turistima su na raspolaganju uređene pešačke staze (10 km), a za sportiste i rekreativce tu je trim staza (1,6 km), fudbalski teren, otvoreni tereni za male sportove i drugi sadržaji.

U zimskom periodu gosti mogu da skijaju na ski stazama koje se nalaze neposredno uz hotel »Beli bor«, na nadmorskoj visini od 1.000 m. Tu su i dva ski lifta, i to jedan za decu i početnike dužine 150 m i drugi za skijaše rekreativce, dužine 450 m.

Nacionalni park Tara prostire se na površini od 19.750 hektara. Taru odlikuje raznovrstan biljni svet, među kojim se ističe Pančićeva omorika, koja se jedino ovde može naći. Raznolikost staništa i očuvanost vegetacije omogućili su opstanak mnogobrojnim životinjskim vrstama, kao što su mrki medved, divokoza, veliki tetreb, suri orao i drugi.Šume, kanjoni i obale reka čuvaju tragove praistorijske, antičke, rimske i vizantijske kulture. Manastir Rača iz 13. veka, nekropole stećka u Perućcu i Rastištu deo su srpske srednjovekovne baštine. Jedinstvenu narodnu umetnost predstavljaju dinarske brvnare, koje se prostiru pored obala Drine.

Drina sa jezerom kod Perućca obiluje svim vrstama ribe, naročito trofejnim primercima mladice i soma. U letnjoj sezoni turistima su na raspolaganju uređene plaže na jezeru, čamci za izlete i otvoreni bazeni.

 

 

Na planini Tari se nalazi nekoliko manjih skijališta:

 - Skijalište Beli bor
 - Skijalište Nagramak
 - Skijalište Šljivovica
 - Skijalište Mitrovac na Tari 
Skijalište Omorika

Nadomak hotela „Omorika“ na Tari, u šumi visokih četinara, 2009. godine je prosečena nova staza za skijanj, čime se izašlo u susret željama mnogih gostiju Tare. Ski staza sa mini ski liftom je dugačka 250 metara, na blagoj padini, baš kakva odgovara školama skijanja i početnicima.


Skijalište Beli bor

Nalazi se pored istoimenog hotela, 19km od skijališta Mitrovac. Iz tog pravca put je solidno održavan, ali nema gotovo nikakvih oznaka. Od Mitrovca treba pratiti put za Kaluđerske bare. Prateći samo postojeća 2-3 putokaza gotovo je sigurno da ćete zalutati, tako da je najbolje da vas meštani upute.

Skijalište raspolaže sa 2 ski lifta tipa tanjir dužine 80m (ski lift 1) i 380m (ski lift 2). Žičare su jako zastarele, tako da su tanjiri fiksni. Manja žičara ima 4 tanjira, a veća samo 8. Ipak, kako radnici tvrde, obe su bezbedne i zimi dosta posećene. Visina snega na ovom skijalištu ide i do 50cm.

Ski staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Dosta su široke. Ski staza 1 je jako laka, dok je ski staza 2 dosta strmija od prve, al ii dalje može da se svrsta u lakšu kategoriju.

       Najniža tačka ski centra 950 m/nv
       Najviša tačka ski centra 1010 m/nv
       Najduža ski staza 380 m
Skijalište Nagramak

Na samo 4 kilometra od Mitrovca - nova SKI STAZA NAGRAMAK dužine 860 metara. Staza se nalazi u selu Sekulici na nadmorskoj visini od 1300 metara. Poseban užitak predstavlja noćno skijanje na osvetljenoj stazi. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme. Neposredno uz ski-stazu se nalazi i Caffe "Opušteno". Postoji uređen i zimi očišćen parking.

Do skijališta Nagramak se dolazi kada se od Mitrovca krene u pravcu Zaovina; nakon 1.5km u Krnjoj Jeli skrenuti levo. Strm makadmaski put vodi do Sekulica gde se nalazi žica. Alternativno, je moguć prilaz sa druge strane od pravca Ivera (Drvengrad), ali treba proveriti da li je tokom zime ovaj putni pravac prohodan.

Ski lift je tipa tanji.   Duzina staze 860 m.
Nadmorska visina staze:  sa 1304  na 1207 m/nv.
Tezina staze: recimo crvena, sa strmim donjim delom. Široka i pregledna.
Mogu-nost no'nog skijanja i najam opreme.Skijalište  Šljivovica

Naselje  Šljivovica locirano je na putu Kaluđerske Bare-Mitrovac i nastanjena je uglavnom seoskim domaćinstvima i korisnicima vikendica na ovom prostoru. Šljivovica je od Bajine Bašte udaljena 21 kilometra a od Kaluđerskih bara 5.

Skijaški klub «Sunčana padina» u Račanskoj Šljivovici radi na omasovljavanju alpskog skijanja na Tari.  Lociran na pogodnim terenima kako za početnike tako i za napredne skijaše klub vrši obuku skijaša svih uzrasta od početnih ka naprednim oblicima skijanja.

Klub poseduje karving opremu, ski lift 200m dužine.

Mitrovac na Tari


Mitrovac se nalazi na planini Tari, 24 km od Bajine bašte. Do njega se stiže putem preko Perućca ili putem iz centra Tare. Od Perućca zbog relativno dobre signalizacije je lako naći ovo skijalište, dok iz pravca sa vrha Tare ne postoji gotovo ni jedan putokaz. Putevi su dobri, a trenutno se radi na sanaciji puta iz pravca Bajine bašte. Skijalište Beli bor udaljeno je 19 km od Mitrovca.

Skijalište raspolaže sa 3 baby ski lifta dužine 50m (staza 1), 150m (staza 2) i 250m (staza 3). Najduži ski lift ima drvene hvataljke na sebi. Staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Sve staze su dosta lake i široke.

    Najniža tačka ski centra 1070 m/nv
    Najviša tačka ski centra 1125 m/nv
    Najduža ski staza   250 m
    Tri bebi ski lifta na konop

Na Mitrovcu se nalazi istopmeno Beogradsko dečije odmaralište sa centralnim objektom i šest paviljona kapaciteta 600 ležaja.

 

 
 

Mapa centralnog dela planine - Kaluđerske bare:


Najkraća veza sa Beogradom je putem Tara - Bajina Bašta - Rogačica - Valjevo - Beograd u dužini od 180 km, a udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km.

Pored ovih saobraćajnih veza veoma važna je saobraćajnica koja preko Kremana Taru povezuje sa Zlatiborom  (38 km) i dalje vodi ka moru ili Užicu (43 km).

Užice - Kaluđerske bare - 48 km;
Mokra Gora - Kaluđerske bare - 21 km;
Višegrad - Kaluđerske bare - 66 km;
Bajina Bašta - Kaluđerske bare - 16 km.