logo
BEOGRAD CENTAR - Majke Jevrosime 29, (011) 33 73 183
BEOGRAD STEPA - Generala Štefanika 39, (011) 33 73 183
  • srpski
  • engleski
  • ruski
  • Prodajni kurs banke Intesa: 119.8445
  • Srednji kurs NBS: 117.4946


 

TANZANIJA - ZANZIBAR

 

        

 

Tanzanija – safari prestonica – jedinstvena  zemlja sa fascinantnim životinjskim svetom. Sama reč “safari” na jeziku Masaija znači putovati, a upravo safari u Tanzaniji obećava nenadmašno putovanje svetom divljine koji posmatrate uz velike zverke, u prvom redu lavove, geparde i leoparde. Ngorongoro, Kilimandžaro i Zanzibar neki su od lajt-motiva Tanzanije koje ćete upoznati na ovom putovanju. Kroz Zanzibar koji je bio središte istočnoafričke trgovine, prolazile su brojne kolonije koje su ostavile trag u kulturi koja je i danas mešavina arapske, afričke i portugalske, ali nisu naštetile prirodnim lepotama pa se ovo rajsko ostrvo u Indijskom okeanu, diči čistim plažama sa čarobno belim peskom na kojima nema kraja užicima... Jedina mantra koju ćete imati na ovom putovanju je „hakuna matata“, fraza iz svahili jezika, koja označava život bez pravila, odgovornosti i briga, jednostavno afričko hedonističko načelo po čijem motu žive tanzanski pripadnici plemena Masai.Pridružite nam se na otkrivanju ovoga afričkog bisera, prizovite šarenilo boja, ukusa i mirisa uz bubnjajuće ritmove mamba i provedite nezaboravne dane u Africi koja će vas zauvek promeniti.

SAFARI U TANZANIJI - ODMOR NA ZANZIBARU

10.OKTOBAR - 21.OKTOBAR 2019. - 12 DANA/10 NOĆI

PROGRAM PUTOVANJA:

1. DAN BEOGRAD –ISTANBUL

Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla u 07:15h ujutru. Let za Tanzaniju preko Istanbula kompanijom Turkish Airlines (TK1082 ) u 09:15h. Sletanje u Istanbul u 12:00h po lokalnom vremenu. Razgledanje grada u pratnji vodiča na engleskom jeziku. U 19:50h let iz Istanbula ka Kilimandžaru.

2. DAN ISTANBUL – KILIMANJARO – TARANGIRA- LAKE MANYARA

Sletanje na aerodrom Kilimandžaro-Tanzania u 05:10h po lokalnom vremenu. Nakon graničnih i viznih procedura, doček od strane lokalnog predstavnika i transfer do Tarangira nacionalnog parka. Smeštaj u Africa Safari Lake Manyara kamp,radi osveženja i odmora nakon dugog leta. Nakon odmora, prva safari tura u Tarangira nacionalnom parku s pauzom za ručak . https://www.tarangiretanzania.com/ Distanca : 130 km. Trajanje safarija : 3-4h. Glavna atrakcija ovog parka je populacija slonova ( preko 3000 životinja ), zebre, žirafe, bafala, nosorozi, lavovi, kao i preko 500 vrsta ptica . Nakon prve safari vožnje povratak u Africa Safari Lake Manyara Camp. Večera, noćenje.

3.DAN AFRICA SAFARI LAKE MANYARA CAMP– NGORONGORO KRATER – AFRICA SAFARI LAKE MANYARA CAMP

Nakon ranog doručka odlazak ka Ngorongoro krateru dugačkom oko 600m, poznatom po rezervatu velikog broja zebri, bafala, nilskih konja, slonova, kao i velikog broja predatora, šakala, lavova, hijena, leoparda. Poseta jezeru Magadi, koje je poznato kao stanište velikog broja flamingosa, nilskih konja i nebrojeno vrsta ptica. Pauza za ručak. Distanca : 210km. Trajanje safarija: 3-4h. Povratak u kamp. Večera i noćenje.

4.  DAN   AFRICA SAFARI LAKE MANYARA CAMP – MANYARA NACIONALNI PARK – ARUSHA AERODROM – ZANZIBAR

Nakon doručka odlazak ka Manyara nacionalnom parku. Distanca : 50 km. Trajanje safarija : 2-3h. Poznat po Manyara jezeru, koji je poznat po vodopadima, šumi akacija, baobaba i velikog broja različitih populacija ptica. Takodje poznat po velikom broju babuna i lavova. Pauza za ručak i transfer do aerodroma u Arushi. Lokalnim letom, let za Zanzibar. Transfer do hotela Waterfront Zanzibar Hotel Paje 4*. Noćenje.

 

5. - 11.  DAN   ZANZIBAR

Boravak u hotelu Waterfront Zanzibar Hotel Paje 4*, na bazi noćenja s doručkom. U toku boravka mogućnost organizovanja fakutlativnih izleta.

12. DAN ZANZIBAR – BEOGRAD

Organizovan transfer do aerodroma u ranim jutarnjim satima. Let preko Istanbula kompanijom Turkish Airlines (TK567) u 04:05h po lokalnom vremenu. Sletanje u Beograd u 19:25h po lokalnom vremenu.  Kraj programa.

OPCIJA 1:

OPCIJA 2:

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO :

•              Avio karta Beograd – Istanbul– Kilimandžaro – Zanzibar - Istanbul– Beograd

•              Aerodromska taksa 281 EUR (iznos taksi je trenutan, podložan je promeni i zavisi isključivo od avio komapnije )

•              Svi transferi u okviru programa

•              3 dana safarija sa svim ulaznicama za nacionalne parkove ( 2 noćenja u Africa Safari Lake Manyara na bazi punog pansiona).

•              Lokalni let Arusha – Zanzibar

•              8 noćenja Zanzibar hotel na bazi noćenja s doručkom

•              Lokalni predstavnik u Tanzaniji

•              Predstavnik agencije ( na srpskom jeziku ).

•              Organizovana tura panoramsko razgledanje Istanbula.

 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO :

•              Viza za Tanzaniju 50 USD koja se dobija na aerodromu po sletanju u Tanzaniju.

•              Doplata za kasni ček out poslednji dan boravka u iznosu od 20 USD po sobi.

•              Turistička taksa u Tanzaniji 2,5 USD po danu . Ukupno 5 USD. i plaća se na licu mesta prilikom odjave iz safari kampa.

•              Dinarski deo aranžmana 1.990 rsd po osobi

•              Turistička taksa na Zanzibaru 1 USD po danu. Ukupno 8 USD. i plaća se na licu mesta prilikom odjave iz hotela.

•              Fakultativni izleti

•              Medjunarodno putno osiguranje.

•              Napojnice koje se u ovom delu sveta podrazumevaju.

•              Individualne troškove.

NAČINI PLAĆANJA:

•              PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga agencija zadržava pravo korekcije cena, nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Prilikom rezervacije putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena.

•              Gotovinsko plaćanje: 40% prilikom rezervacija, ostatak 35 dana pre početka aranžmana.

•              Za uplatu u celosti važe isti uslovi kao kod gotovinskog načina plać

•              Platne i kreditne kartice: Visa, Master, Maestro, Dina, American Express (isti uslovi kao gotovina).

•              Kreditne kartice Banke Intesa, na 6 rata bez uvećanja: Master, Visa i American Express kartice banke Intesa.

•              Preko računa.

 

NAPOMENA HOTELI : Hotel je dužan da gostu pruži samo usluge koje su naznačene na vaučeru sa kojim se gost prijavljuje pri dolasku u hotel. Deca ostvaruju popust samo u pratnji dve punoplatežne osobe. Kategoriziacije hotela su lokalne. Svi posebni troškovi ( koji nisu predviđeni programom putovanja ), kao i eventualne štete u hotelu plaćaju se direktno na recepciji hotela. U skladu sa medjunarodnim propisima hotela prijavljivanje u hotel prvog dana boravka je posle 14h, dok se poslednjeg dana boravka napušta hotel najkasnije do 10h. Obavezan dress code za vreme obroka u svim hotelima ( zabrana ulaska u kupaćim kostimima, šorcu, formalan način oblačenja. Organizator putovanja ne moze uticati na poziciju sobe i veličinu kreveta.

Depozit: U nekim hotelima se prilikom prijave (check-in) ostavlja depozit . Novac se moze ostaviti u gotovini ili garantovati kreditnom karticom. Visina depozita zavisi od kategorizacije hotela i dužine boravka. Prilikom odjave iz hotela (check-out) depozit se vraća. Isti moze biti umanjen za individualne troškove u hotelu, ukoliko ih ima. Organizator putovanja nema uticaja na postojanje i visinu depozita u hotelu

 

VAŽNE NAPOMENE:

•              Rezervacija je garantovana tek nakon uplate akontacije.

•              Potvrda rezervacije je najkasnije 48h od uplate ( radni dani )

•              Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju.

•              Putnici su dužni proveriti validnost putnih isprava ( pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseci nakon povratka sa putovanja ).

•              KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA, ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA ARANŽMANA OD STRANE AGENCIJE JE 5 RADNIH DANA PRED PUT, USLED PREBUKIRANOSTI HOTELA.U TOM SLUČAJU ORGANIZATOR JE DUŽAN DA PONUDI ALTERNATIVNI SMEŠTAJ U DRUGOM OBJEKTU ISTE KATEGORIJE I CENE.

OPIS HOTELA:

THE WATERFRONT ZANZIBAR BEACH HOTEL 4* http://waterfrontzanzibar.com/

Lokacija: Hotel se nalazi na peščanoj plaži u mestu Paje.Od aerodroma je udaljen 50km.

U mestu Paje se nalaze brojni barovi i restorani sa domaćom i internacionalnom kuhinjom kojii su na pešačkoj udaljenosti od hotela.

Sobe: Sve sobe poseduju: klimu, kupatilo,ventilator,sef,mrežu protiv komaraca iznad kreveta.

Sadržaj: Bazen,terasa za sunčanje,sportovi na vodi: kajt,ronjenje,kajak,pecanje,jahanje konja…

 

OPIS KAMPA :

AFRICA SAFARI LAKE MANYARA CAMP  http://manyara-safari.com/

Lokacija:

Kamp se nalazi između Ngorongoro kratera poznatog kao sedmo svetsko čudo i jezera Manyara, smešten između nekoliko svetskih poznatih nacionalnih kampova.

Smeštaj:

BELL TENT ( Bell šator )-Veličina 3m ².Sadrži: Peškiere i posteljinu. Zajedničko kupatilo.

SAFARI TENT COMFORT (Safari comfort šator )-Veličina 4m ². Sopstveno kupatilo,Sadrži:peškiri, posteljina,mreža za komarce.

Sadržaj kampa:

Bazen,teren za odbojku,stoni tenis,bilijar,igralište za decu,sopstvenu baštu voća i povrća,mini super market,Wi-Fi.

 

INFORMACIJE O NACIONALNIM PARKOVIMA:

Tarangira nacionalni park     https://www.tarangiretanzania.com/

Nacionalni park Tarangira se nalazi južno od jezera Manyara u severnom delu Tanzanije. Poznat po svojim ogromnim stadima slonova i šuma gigantskih stabala baobaba. Hrapav krajolik je neverovatno raznolik i izdvaja se od bilo kog drugog .Park zauzima površinu od 2.600 kvadratnih kilometara.. Poseduje veliki broj širokih močvara, koje su uglavnom suve tokom godine. Divlje životinje u ovom parku se razlikuju u zavisnosti od godišnjeg doba. Mnoge životinje napuštaju park u periodu od novembra do maja…

Ngorongoro Krater    https://www.tanzaniaodyssey.com/tanzania/ngorongoro-crater

Krater Ngorongoro je odličan ambijent i najbolje mjesto u Tanzaniji gde biste mogli da vidite Veliku peticu..

Krater i njegova okolna zajedno čine jedan od najlepših regiona u Africi. Vulkanski krateri stvaraju zadivljujuće pozadine za neke od najplodnijih i najbogatijih pašnjaka u Africi. Najpoznatiji takav krater je bez sumnje Ngorongoro, najveća netaknuta vulkanska kaldera na svetu i dom najvećeg broja divljači u Africi. Ngorongoro je opravdano jedno od najpoznatijih safari destinacija na kontinentu jer i dom je lavovima,leopardima,hijenama,bivolima ,zebram,flamingosima kao i 400 vrsta ptica…

Manyara nacionalni park   https://www.lakemanyara.net/

Manyara nacionalni park smešten u severnom delu Tanzanije 126 kilometara zapadno od grada Arusha. Park je osnovan 1960. godine kako bi se spasila populacija slonova. Budući da je jedan od najmanjih parkova u Tanzaniji, karakteriše ga neverovatna raznolikost biljaka, pejzaža i divljih životinja. Park je veličine 330 kvadratnih kilometara, od čega 220 km2 poznat po lavovima koji se penju na drveće, jezeru sode i flaminga. Krajolik parka Manyara oduzima dah. Na samom jezeru se može videti veliki broj slonova,žirafa,zebri,impala...


FAKULTATIVNI  IZLETI ZANZIBAR :

Stone Town  – Prison island (ostrvo kornjača) – Jozani forest

Izlet na kojem osećamo i dišemo istoriju i srž Zanzibara. Od kako su se Portugalci prvi put usidrili na obali Stone Town-a, on je bio i ostao centar svih zbivanja na ovom neobičnom ostrvu. Nakon Portugalaca došli su Omanci, pa Britanci i svi su oni, pa i mnogi drugi, ostavili svoj pečat u ovom gradu, koji i dan danas predstavlja neverovatnu mešavinu raznih kultura iz celog sveta sa autentičnom afričkom osnovom. Sva ta raskoš boja, građevina i mnogih različitih utisaka osvaja nas pri prvom susretu sa gradom koji se od 2000-godine nalazi na UNESCO-voj listi Svetske baštine. Na izlet polazimo u jutarnjim časovima. Posetićemo Staru tvrđavu koja se zove i Portugalska tvrđava, jer su njene temelje udarili Portugalci. Posle su je nadogradili Omanski Arapi i sve to vreme je bila glavni odbrambeni garnizon ostrva. Poslednjih nekoliko godina služi kao mesto održavanja raznih kulturnih manifestacija, od kojih je najbitniji ZIFF ( Zanzibarski međunarodni film festival).

Odmah do tvrđave se nalazi i Kuća Čuda, jedan od glavnih simbola Zanzibara, nekadašnja ceremonijalna palata trećeg sultana Zanzibara, sultana Baragaša, koja je prva u istočnoj Africi imala struju, vodovod i električni lift. Imaćemo priliku da vidimo i palatu poslednjeg sultana Zanzibara, persijske hamame, Anglikansku crkvu, izgrađenu na mestu poslednje pijace robljem u svetu. Obići ćemo i Daradžani pijacu, kako bismo iz prve ruke videli kako afrički haos savršeno fukncioniše. Svratićemo do nezaobilazne znamenitosti – kuće frontmena grupe Queen, Fredija Merkjurija, koja je danas hotel. Šetaćemo uskim uličicama punim nasmejane dečice i divićemo se raskošnoj raznovrsnosti famoznih zanzibarskih vrata, koja su oduvek bila statusni simbol vlasnika domaćinstva.

Posle zavodljivog Stontown-a zaputićemo se brodićem ka obližnjem Prison Island-u. Ovo čarobno ostrvo je, nakon zvaničnog ukidanja ropstva 1873. godine, neko vreme bilo mesto odvijanja ilegalne trgovine robljem (dokazi toga se i dan danas nalaze u okviru kompleksa, u vidu alki za lance). Kada je i tome došao kraj, Britanci su preuredili celo ostrvo s namerom da ga učine zatvorom. Ali ono nikada nije služilo toj svrsi. Danas je Prison Island rezervat za kopnene Aldabra kornjače, koje je britanski guverner Sejšela poslao na Zanzibar kao poklon 1919. godine. Tada ih je bilo 4, a danas ih je preko stotinu na ostrvu. Sve su izuzetno raspoložene za druženje sa posetiocima. Nakon druženja sa kornjačama, obići ćemo ruševine zatvora i uživati u egzotičnosti ovog magičnog ostrva, posle čega se u popodnevnim časovima vraćamo u Stone Town na vreme za posmatranje jednog od čarobnijih zalazaka sunca. U povratku iz Stonetown-a poseta Jozani šumi gde se pored aleje baobaba i mandrova, mogu videti retki colobus crveni majmuni za koje je Jozani nacionalni park prirodno stanište.

 

Blue Safari

Na izletu ,,Blue safari” idemo u avanturu po beskrajnom plavetnilu zanzibarskih plaža i sprudovima poznatim po kristalno belom sitnom pesku. Iznad nas je plavo nebo prošarano putujućim oblacima, a pod nama Indijski okean u svoj svojoj veličanstvenosti. Plovimo tradicionalnim ,,dhow” čamcima kojima Zanzibarci plove već stotinama godina i uživamo u blistavoj tirkiznoj vodi, tropskom suncu, egzotičnom voću i čarobnim obalama ostrvaca zanzibarskog arhipelaga.

Avanturu započinjemo vožnjom ka poluostrvu Fumba gde nas čeka naš čamac i kapetan, usput zaustavljajući se da preuzmemo opremu za snorkling. Nakon kraće vožnje čamcem stižemo do naše luke, ukrcavamo se na čamac i krećemo. Već nakon par trenutaka svi nalazimo svoj zen na čamcu i uronjamo u mir i tihi hedonizam ,,hakuna matata” života. Ubrzo stižemo do peščanog nasipa, koji prilikom plime postaje pusto ostrvce, sa svih strana okruženo vodom, idealno za sunčanje i kupanje u čarobnoj plavoj vodi koja nas sve mami. Usput nam nasmejani lokalci, koji nas prate na ovom putovanju, služe tropsko voće kao osveženje i pripremu za ručak koji nas očekuje. Nakon kupanja i uživanja na plaži se vraćamo na naš čamac i u blizini širimo naše istraživanje na podvnodni svet. Vreme je za snorkling! Raznobojne tropske ribice, poput Nema, i čudnovati korali čine ovaj deo našeg izleta posebnim. Nakon snorklinga, vozimo se čamcem do najvećeg ostrva koje ćemo posetiti tokom ovog dana – Kvale (,,Kwale“) ostrvo, koje je dom jednom od neobičnijih i najstarijih baobab stabala Zanzibara. Na Kvale ostrvu uživamo u lokalnom ručku koji se sastoji od raznovrsnih morskih plodova, pirinča i pomfrita. Posle ručka krećemo u obilazak dve lagune. Prva je sa druge strane Kvale ostrva, a druga se nalazi na dvadesetak minuta udaljenosti od Kvale ostrva. U pitanju je otvorena laguna sa malom plažom, koja je uglavnom napuštena i kao iz raja. Tu još malo uživamo na plaži, sunčamo se, pravimo nezaboravne fotografije i vraćamo se nazad ka mestu polaska. Međutim, ovoga puta putujemo niz vetar i razapinjemo naša jedra! Putujemo kao što su mornari putovali vekovima - samo uz pomoć vetra, drveta i platna. Sada, kada je sve što se čuje razmicanje vode pod naletom pramca i mestimično zatezanje konopca,  puštamo novonastalom miru da nas hipnotiše  i tiho isprati do naše luke, gde se naša avantura završava.

The Rock Restaurant Zanzibar: Poseta čuvenom Zanzibarskom restoranu i ručak. Restoran se  nalazi na  steni u tipičnom ambijentu, nestvarne obale Zanzibara.

KORISNE INFORMACIJE :

1. OPŠTI PODACI:

Tanzanija

Glavni grad: Dodoma

Površina: 945.087 km²

Broj stanovnika: 36.481.000 (2005)

Stanovništvo: 99% narodi afričkog porekla iz preko 130 plemena

Jezik: Swahili i Engleski

Veroispovest: 30-40% hrišćani, 30-40% muslimani, ostatak pripadnici tradicionalnih religija.

Lokalno vreme: UTC + 3

Osnivanje: 26. april 1964.

Nezavisnost: Tanganjika 1961, Zanzibar 1963.

Valuta: Tanzanijski Šiling

*Zanzibar

Najveći grad: Stone Town

Broj stanovnika: oko 800.000

Veroispovest: 99%  muslimanskog stanovništva

 2. VIZE:

Za ulazak na teritoriju Tanzanije (kojoj i ostrvo Zanzibar pripada) državljanima Republike Srbije su potrebne vize. Viza se dobija prilikom ulaska u zemlju (na aerodromu), i košta 50 dolara. Nije potrebno podnositi dokumentaciju, već samo popuniti formular i poneti fotografiju na beloj pozadini dimenzija 3,5 x 4,5. Viza se izdaje sa rokom važenja od 3 meseca. Na teritoriji Tanzanije ne postoji ambasada Republike Srbije, već je odgovorna ambasada u Adis Abebi (Etiopija). Sa sobom ponesite i kopiju pasoša (za svaki slučaj).

3. VREMENSKA ZONA

 UTC+3, odnosno tokom zimskog računanja vremena razlika između Srbije i Tanzanije je 2h, a tokom letnjeg računanja je 1h, jer Tanzanija ne prelazi na letnje računanje vremena.

4. ZDRAVSTVENA SITUACIJA:

Voda nije za piće, koristi se isključivo flaširana i izbegava se led. Flaširana voda se koristi i za pranje zuba.

Nijedna vakcina nije neophodna za ulazak u Tanzaniju.

Što se tiče lekova protiv malarije, nije neophodno uzimati, već se o vome konsultujte sa Vašim lekarom. Važno je da znate da lekovi ne štite 100% od malarije i mogu imati neželjena dejstva.


Od lekova sa sobom poneti lekove za redovnu terapiju ako je imate, probiotik, lekove za snižavanje temperature, protiv bolova, odnosno lekove koje generalno nosite sa sobom na putovanje. Ponesite obavezno i kremu za sunčanje i Autan.

Preporuka je da imate zdravstveno osiguranje. Zdravstveno osiguranje možete uzeti u agenciji do 5 dana pred put. Za cenu osiguranja pozovite agenciju.

5. BEZBEDNOST:

Tanzanija i Zanzibar su bezbedne destinacije, ali ukoliko se pridržavate određenih pravila. Ne preporučuje se kretanje po mraku i noću, jer se pre svega radi o siromašnim i nerazvijenim područjima. Nije preporučljivo da se krećete sa skupocenim nakitom, takođe.Izbegavajte prodavce opojnih sredstava, svi opijati su zabranjeni i ilegalni. Vodite računa kad fotografišete, jer ukoliko želite da uslikate nekoga, morate obavezno pitati .

6. KLIMA

Klima u Tanzaniji i na Zanzibaru odlikuje se relativno visokim temperaturama (prosečna maksimalna dnevna je 28-33C, noćna oko 15-20C), vlažnost vazduha je visoka, a sunce je izuzetno jako jer se radi o područjima oko ekvatora. Temperatura može i pasti, tako da sa sobom obavezno ponestite odeću dugih rukava i nogavica. Kišni period traje od marta do juna, ali se kiša može javiti i u bilo koje doba godine.

Plima i oseka -  Na Zanzibaru su plima i oseka izuzetno izražene. Kada je oseka nemoguće je kupanje a kada je plima (2 puta dnevno) uživamo u kupanju. Voda je često veoma topla.

7. HRANA:

Tradicionalna ishrana obuhvata piletinu, govedinu ( pirinač, povrće i voće, a na Zanzibaru i morske plodove i ribu.Ulična hrana se ne preporučuje (pre svega jer ovo nije područje sa tradicijom ulične hrane)

Voće perite flaširanom vodom ili oljuštite.

8. ODEĆA:

Od odeće je potrebna letnja, laganija garderoba, ali obavezno ponesite sa sobom nešto dugačkih rukava i nogavica pre svega zboga aviona ali i moguće je da temperatura opadne, pre svega noću i na Zanzibaru.

Dugi rukavi i nogavice preporučuju se i kao zaštita od komaraca.

Za safari potrebna je odeća mirnih boja (izbegavajte tamne boje, crnu, tamno plavu, ali i fluorescentne boje), dugačkih nogavica i rukava jer temperatura može pasti i ispod 15C u nacionalnim parkovima, šešir, kačket, naočare za sunce i maramu kojom možete spreičiti udisanje prašine.

Na Zanzibaru Vam je potrebna letnja garderoba i odeća za plažu, ali i nešto duže (zbog komaraca, odlaska na izlete i u selo, i obilazak Stone Town gde se morate pristojno obući, jer se radi o mestu gde je većinsko stanovništvo islamske veroispovesti). Za izlet u Jozani šumu poželjno je da imate zatvorenu obuću ili nešto straije zbog terena kojim se krećemo. Za izlet na Blue safari poželjno je da imate nešto u čemu možete da hodate kroz vodu (zbog oštrih korala, algi, ježeva).

9. NOVAC:

Valuta koja je u opticaju je Tanzanijski šiling TZS.

1eur = 2320 TZS, 1$ = 2180 TZS.

Preporuka je da sa sobom nosite dolare ali isključivo štampane 2006. godine i mlađe.

Bankomati postoje ali nisu lako dostpni. Kartice ne možete koristiti uvek. O pojedinostima posavetujte se sa Vašom bankom i obavezno prijavite odlazak u inostranstvo, kako Vam kartice ne bi bile blokirane.

U nekim slučajevima možete plaćati i u dolarima, ali spremite sitniji novac i jedan dolar će Vam računati oko 2000 TZS.

Na pijacama, prodavnicama suvenira i kod uličnih prodavaca uvek se cenkajte, jer je to običaj.

Osim cenkanja običaj je skoro uvek i svima ostavljati bakšiš.

10. STRUJA, INTERNET I KOMUNIKACIJA:

Naše mreže u većini slučajeva rade na teritoriji Tanzanije, odnosno u većim gradovima.

Svi smeštaji imaju wi-fi.

Što se tiče električne energije, napon je isti kao kod nas, ali su Vam potrebi adapteri za utičnice. Ulaz je kao za Veliku Britaniju (tri pljosnata).

Adaptere na samoj destinaciji ne možete nabaviti.

11. SUVENIRI:

Zabranjeno iznošenje školjki, korala i minerala i drugih predmeta iz prirode.

Od suvenira preporučujemo: čuvene slike tehnike Tingatinga, tradicionalnu odeću i materijale, predmete i skulpture od drveta, kafu sa Kilimandžara, tradicionalnu muziku, nakit, predmete vezane za Maasai kulturu, začine sa Zanzibara...

12. DRUGE NAPOMENE:

Na Zanzibaru vodite računa o ježevima, meduzama i kokosovim orasima.

 

Organizator poseduje garanciju putovanja za slučaj insolventnosti i naknade štete broj 30000008879 osiguravajuće kompanije „Milenijum Osiguranje“.

Uz ovaj program važe opšti uslovi organizatora putovanja usklađeni sa YUTA standardom, ukoliko drugačije nije navedeno u programu.

Cenovnik br. 5. Od 30/05/2019 Licenca Ministarstva Turizma OTP 51/2018, od 26 septembra 2018Galerija