supernova logo

Đenova predstavlja izuzetno važnu tačku na turističkoj mapi Italije, s obzirom na to da je poznata kao najveća, ali i najlepša italijanska luka. Svet je poznaje i po velikanima koji su ovde rođeni, kao i po nizu znamenitosti koji Đenovu izdvajaju iz svega što Italija može da ponudi. Kombinacija mediteranskog duha i italijanskih starina daje poseban šarm ovom gradiću, a kulturni, istorijski i zabavni sadržaji koje Đenova nudi, tradicionalno uživaju najlepše komplimente svih njenih posetilaca.

Đenova - grad Kolumba i Paganinija

Đenova je rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba, pa ćete u njoj pronaći mnogo simbola i zdanja posvećenih upravo ovom čuvenom italijanskom istraživaču. Znamenitosti Đenove počinju sa kućom Kristofera Kolomba, najposećenijom atrakcijom u ovom gradu. Kuća je u stvari verodostojna replika originalne građevine koja je bila spaljena, a danas služi kao muzej.

Poseta kući čuvenog moreplovca je fenomenalan uvod u plovidbu na koju možete krenuti upravo iz najveće italijanske luke, s obzirom na to da je Đenova polazna tačka za veliki broj atraktivnih krstarenja. Osim za Kolomba, Đenova Italija i Ligurija se vezuju za još jedno značajno ime. Naime, ovde je rođen Nikolo Paganini, najslavniji violinista-virtuoz svog vremena.

Italijanska luka Đenova - kraljica mora

Đenovljani su čuveni moreplovci sa slavnom prošlošću na moru, što možete primetiti i po atrakcijama u gradu koje simbolizuju đenovljanske moreplovačke uspehe.

 

Trgovačka palata Svetog Đorđa je jedna od najraskošnijih građevina u Đenovi, a predstavlja sedište celokupne lučke uprave. Ova palata ima vrlo zanimljivu istoriju, s obzirom na to da je nekada bila zatvor u kome je ležao Marko Polo. Smatra se da su upravo u ovoj palati, u okviru malo zatvorske ćelije u kojoj je boravio, nastali mnogi Polovi putopisi.

Drugi po veličini akavarijum u Evropi je smešten upravo u Đenovi, a u šest miliona litara vode koju sadrži boravi oko stotine različitih vrsta životinja, uključujući i arktičke vrste. Ukoliko želite da posmatrate spektakl koji izvode delfini, da pogledate 3D film o ajkulama ili pomazite raže, odvojite tri do četiri sata za obilazak ove atrakcije, jer je to minimum za koji možete obići baš sve što ovaj akvarijum nudi.

Prvo na šta treba obratiti pažnju kada pristanete u luku Đenova je Pomorski muzej smešten nedaleko od pristaništa. Slavna prošlost đenovljanskih moreplovaca danas živi u upravo u njemu, a posetiocima su ponuđeni na uvid razni modeli brodova i najzanimljivije bordske opreme. Odrasle i decu posebno fasciniraju podmornica i galija smeštene ispred muzeja, u samoj luci.

Raskošne fasade, trgovi i galerije - najlepše što Đenova nudi

Đenova nije uspavan grad, a tome doprinose brojni posetioci iz celog sveta koji dolaze u ovaj grad kako bi, osim Kolombove kuće, videli i Trg Ferari, Duždevu palatu, Muzej blaga, veliki đenovski akvarijum i mnoge druge atrakcije.

Trg Ferari se nalazi u centru Đenove, i okuplja neke od najvrednijih znamenitosti ovog grada. Prepoznaćete ga po raskošnoj fontani i pozorištu koje nosi ime po Karlu Felićeu. Sa trga se izdiže i veličanstvena Duždeva palata koja obiluje restoranima, galerijama, knjižarama i suvenirnicama. Poznavaoce istorije na Trgu Ferari uvek privuče i spomenik Đuzepea Garibaldija na konju.

Ulica Via Garibaldi je staro jezgro Đenove koje se nalazi pod zaštitom Uneska. Veliki broj palata dominira ovom ulicom, a među njima se izdvajaju Bela palata i Crvena plata. U okviru ovih impoznatnih građevina su smešteni muzeji, čuvari najvrednijih kolekcija italijanskih slikara.

Muzej blaga u Đenovi je čuvar relikvija i svego onog za šta se nekada smatralo da su relikvije. Veruje se da ovaj muzej čuva delić krsta na kom je razapet Isus Hrist, kao i tanjir na kom je Saloma iznela glavu Sv. Jovana Krstitelja nakon njegovog pogubljenja.

Snalaženje u Đenovi

Đenovu odlikuju uske uličice koje nisu paralelne, pa ukoliko vam snalaženje ne bude išlo od ruke, možete se poslužiti metroom koji sa samo jednom linijom saobraća kroz svega deset stanica. Uzrok ovoga je planinsko i razuđeno zemljište koje je ograničilo kopanje i dalju izgradnju metroa.

Međutim, čak i ako se izgubite šetajući đenovljanskim ulicama, uvek ćete naići na neku interesantnu znamenitost ili ćete jednostavno imati priliku da uživate u pogledu na usidrene brodove, jahte i čamce koji ispunjavaju ovu italijansku luku. Đenova je poznata i po velikoj razlici u nadmorskim visinama pojedinih delova grada, a odlikuje je i blaga mediteranska klima, sa prijatnih 25 stepeni tokom letnjih meseci.

Najlepši povod za posetu Đenovi mogu biti upravo krstarenja koja svoju polaznu tačku imaju u njenoj luci, a osim što ćete upoznati jedan od najlepših italijanskih gradova, na ovaj način ćete obići i druge mediteranske luke i gradove koji će vas, baš poput Đenove, ostaviti bez daha. Iskoristite atraktivne aranžmane za krstarenja koji vas upoznati sa onim najlepšim što Đenova Italija i Mediteran nude.