supernova logo

Odlazak na krstarenje može biti veoma uzbudljivo iskustvo, koje se zauvek pamti. Bez obzira na to da li prvi put idete na krstarenje ili ste već iskusni kada je takav vid odmora u pitanju, spremanje i pakovanje za put može biti pravi izazov.

Pored garderobe i pronalaska pravog outfita za svaku priliku, važno je da razmišljate i o drugim, propratnim, a opet jednako važnim stvarima koje su vam potrebne na krstarenju. Pre svega se misli na preparate koji će pomoći kada je zaštita od sunca na krstarenju u pitanju.

Kozmetika je svakako jedna od tih stvari na koju se nikako ne sme zaboraviti, a posebno je važno uzeti u obzir kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom. Ukoliko se vaša avantura krstarenja obavlja na nekim tropskim morima ili na Mediteranu, izvesno je da ćete dobar deo vremena provesti na suncu.

Zato je važno da zaštita kože na krstarenju bude na visokom nivou kako bi se sprečile potencijalne opekotine od sunca na krstarenju.

 

Sunčanje na krstarenju - čuvanje kože na krstarenju

Svi oni putnici koji se upute na letnje krstarenje morem očekuju da tokom svog putovanja “nabace” preplanuli ten. Međutim, važno je napomenuti da bi trebalo obratiti posebnu pažnju kada je sunčanje na krstarenju u pitanju.

Opekotine od sunca se dosta češće dobijaju na brodu, nego kada se sunčate na plaži, s obzirom na to da se sunce reflektuje od okeana, stvarajući svojevrsni “efekat ogledala” koji zrake sunca čini mnogo jačim, a samim tim i štetnijim za kožu.

Zbog toga je ključno da preduzmete dodatne korake za sprečavanje i eventualno lečenje opekotina od sunca, bez obzira na to koji tip kože imate. U nastavku vam predstavljamo savete kako sačuvati kožu od sunca na krstarenju.
Krema za sunčanje kao jedan od primarnih faktora zaštite

Kada odete na krstarenje zaštita kože bi trebalo da vam bude na prvom mestu, kako ne bi došlo do nekih neželjenih posledica. Najveću ulogu u čuvanju kože od sunca ima krema sa zaštinim faktorom, stoga tek kada nabavite odgovarajuću spremni ste za krstarenje.

Za svako izlaganje suncu, preporučuju se one kreme koje imaju zaštitni faktor od 30, ali lekari savetuju da je za čuvanje kože na krstarenju neophodno da krema ima faktor veći od 50. Kremu bi trebalo nanositi više puta tokom dana, na svaka dva sata ili svaki put nakon što se pokvasite.
Izbegavajte izlaganje suncu u najtoplijem delu dana

Najveći rizik da se dobiju opekotine od sunca na krstarenju jeste u periodu od 10 do 16 časova. Sunčevi zraci su najjači u ovom periodu dana tako da bi tada trebalo posebno da budete oprezni ukoliko se izlažete suncu.

Redovno nanosite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom ili pronađite aktivnosti u zatvorenom prostoru u kojima ćete uživati tokom dana. Za zabavu na otvorenom ima sasvim dovoljno vremena u kasnijim popodnevnim satima, stoga pametno isplanirajte svoje vreme na krstarenju.
Zaštita kože na krstarenju garderobom

Iako letnje krstarenje, pored sunčanja, podrazumeva i visoke temperature, pametnija opcija svakako je da svoju kožu prekrijete tankom garderobom ako se već izlažete sunčevim zracima. Prozračne majice dugih rukava i dugi donji delovi od laganih, lepršavih materijala mogu biti odličan izbor koji će pomoći kada je zaštita od sunca na krstarenju u pitanju.

Osim toga, za zaštitu kože lica i glave, preporučuje se korišćenje šešira, kao i naočara za sunce. Najbolje bi bilo da naočare imaju polarizovana sočiva, koja pomažu u zaštiti očiju od nepopravljivih oštećenja od sunca.
Ne zaboravite da se uvek dovoljno hidrirate

Kao i uvek, unošenje dovoljne količine vode je od velike važnosti. Podrudite se da uzimate najmanje 2 litre tečnosti svakog dana, a ako se desi da dobijete opekotine od sunca na krstarenju, onda pijte još više!

 

Tretiranje kože na krstarenju - kako se izboriti sa opekotinama od sunca

Svako ko ode na krstarenje sunčanje doživljava kao nešto što se podrazumeva i što treba praktikovati. Ipak, ukoliko dođe do opekotina od sunca, važno je da ih tretirate i sanirate na pravi način. Izbegavajte dodatno izlaganje suncu sve dok opekotine ne zarastu.

Kožu možete lečiti nežnim, ne iritirajućim proizvodima, kao što je naprimer gel od aloje vere. Ne bi trebalo da se kupate u ledenoj vodi neposredno nakon opekotina, već neka to budu mlake kupke ili izbegavajte vodu u potpunosti neko vreme.

Kada odete na krstarenje sunčanje svakako ne treba da izbegavate, ali budite oprezni i primenite neophodne mere zaštite. Krstarenje je jedan od zanimljivijih vidova letovanja, stoga nemojte propustiti priliku da već sada rezervišete sebi nezaboravan odmor.