supernova logo

Krstarenje sve više postaje jedan od veoma popularnih vidova odmora koji turisti sve češće biraju. Kruzeri koji krstare svim vodama sveta zaista liče na male gradove, te je malo verovatno da će putnicima faliti išta ukoliko se nađu na sred okeana bez obale na vidiku. Kako je danas teško zamisliti putovanje bez mobilnog telefona iz više razloga, glavno pitanje koje se nameće svima koji se odluče na krstarenje je da li je moguće korišćenje mobilnih telefona na kruzeru, kao i da li je zapravo signal na kruzerima uvek dostupan.

Prilikom krstarenja, mnogi žele da se opuste, odmore i uživaju u prelepim predelima, te upotrebu mobilnih telefona uglavnom stavljaju po strani. Međutim, veliki je broj onih koji bi da fotografijama obaveste svoje prijatelje na društvenim mrežama o savršenim pejzažima i provodu na kruzeru, dok je ne tako mali broj onih koji ipak imaju neke neodložene stvari koje moraju da reše kod kuće ili im jednostavno nedostaje neki član porodice ili prijatelj, te žele da podele delić atmosfere sa krstarenja sa njima.

Pored toga što je prilikom planiranja krstarenja veoma bitno znati kako se efikasno spakovati za krstarenje, pogotovo ukoliko je u pitanju vaše prvo krstarenje, ali ono što je takođe važno znati je kako zapravo koristiti mobilni telefon na kruzeru bez prevelikih dodatnih plaćanja. O korišćenju mobilnih telefona na kruzeru i o tome da li je signal na krstarenju uvek dostupan moći ćete da pročitate u nastavku teksta.

 

Obavljanje poziva sa mobilnog telefona na krstarenju

Ukoliko se odlučite na ovaj tip putovanja, nephodno je znati kako izgleda jedno krstarenje i u pogledu korišćenje mobilnog telefona. Tehnički gledano, obavljanje poziva sa mobilnog telefona je moguće, ali ne uvek. Zapravo, od toga da li ćete moći da pozovete ili primite poziv zavisi od toga da li u tom trenutku imate signal na svom mobilnom uređaju, a to je veoma povezano sa tim gde se nalazi vaš kruzer. Kada imate signal na brodu, on dolazi preko provajdera na moru i smatra se naknadom za roming od strane mobilnog operatera čije usluge koristite.

Cene poziva sa mobinog telefona tokom krstarenja su znatno visoke, pa se telefonski pozivi naplaćuju po minutu razgovora po visokoj ceni. Najbolje je raspitati se o tarifama kod svog mobilnog operatera. Ali, kada ste u luci, mobilni telefon se prebacuje na operatera iz zemlje ili ostrva koje posećujete. Kako naknade za roming variraju, proverite kod svog operatera koja je naknada za roming u zemlji koja vas zanima.

 

Pisanje poruka jeftinije od telefonskog poziva

Kako je samo korišćenje mobilnih telefona na kruzeru moguće, tako je i slanje SMS i MMS poruka veoma izvesno. Naime, slanje i primanje poruka je moguće sve dok imate signal na moru. Ukoliko u određenom trenutku ne budete imali signal, poruka će se poslati ili primiti u momentu kada prvi put dobijete signal na mobilnom telefonu.

 

Pisanje poruka je znatno jeftinije od poziva, ali je svakako skuplje od uobičajene tarfie i obično je u skladu sa standardnim, međunarodnim tarifama. Ono što mnogi mobilni operateri nude je fiksna naknada za neku određenu količinu poruka, poziva i interneta, pa je najbolje raspitati se o svim detaljima kod svog mobilnog operatera. Imajte u vidu da nemate kontrolu nad porukama koje će vam stići, a za koje ćete svakako platiti naknadu jer ste u romingu, te je možda najbolje uključiti Airplane mode (režim letenja/avionski režim) kako biste osigurali da nećete primiti nijedan poziv ni poruku i da nećete biti primorani da platiti određenu naknadu preko već uobičajene koju plaćate.
Korišćenje interneta na kruzeru

Korišćenje mobilnog interneta na kruzeru je zaista veoma skupo, pa ne zaboravite da uključite režim letenja ili da isključite roming podatke pre nego što zaplovite morem. Čak i ako se nalazite u luci, naknade za korišćenje mobilnog interneta su veoma visoke, ali uvek možete pronaći WiFi u obližnjem restoranu ili kafiću.

Kako je danas skoro pa nezamisliv život bez interneta, mnogi kruzeri nude uslugu korišćenja WiFi-a broda, ali uz određenu doplatu. Kako većina kruzera naplaćuje korišćenje WiFi-a, savetuje se da se dobro raspitate o potencijalnoj ceni koju biste platili da koristite svoj mobilni internet, kako biste uporedili cene WiFi-a na brodu i vašeg mobilnog interneta. Ono što govori praksa je da je WiFi signal na kruzeru veoma slab, te je upotreba WiFi-a veoma spora, ponekad i skoro nemoguća.

 

Kako je bezbednost na kruzeru na prvom mestu, osigurajte se i kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona na krstarenju. Da biste bili sigurni da vaš mobilni provajder neće naplaćivati dodatne troškove za koje ne znate ili ste slučajno zaboravili da isključiti ili ste prevideli da promenite određene stavke u podešavanjima, savetuje se da isključite mobilni skroz ili da uključite avionski režim kako biste se osigurali i kako ne biste plaćali račun mobilnog telefona više nego inače.

Najbolje vreme za krstarenje je ono kada vama to najviše odgovara prema svim uslovima. Sada kada ste se upoznali sa korišćenjem mobilnog telefona na kruzeru i sa tim da li na kruzerima ima signala, preostaje vam samo da odredite vreme u godini, pronađete ponudu za sebe i zaplovite u nezaboravnu avanturu.