supernova logo

Krstarenje Mediteranom je jedno od najlepših iskustava ljubitelja ovakvog vida putovanja. Kvalitetni kruzeri, sa sadržajem i uslugama koji odgovaraju različitim ukusima i preferencijama, pružaju mogućnost odmora i uživanja kakva na kopnu u urbanim letovalištima često nisu moguća.

Jedna od pogodnosti koja se posebno izdvaja je mogućnost obilaska različitih usputnih destinacija koje se nalaze na plovnom putu, a Mediteran je definitivno područje koje pruža raznovrsnu lepezu destinacija kojima se divi čitav svet. Jedna od takvih je Malta - zemlja koja predstavlja spoj različitih mediteranskih kultura i najlepših plaža koje turisti izdvajaju kao posebne u odnosu na sve druge koje Sredozemlje nudi.

 

Zašto krstarenje Mediteranom nije potpuno bez obilaska Malte?

Ukoliko krstarite zapadnim Mediteranom, uočićete da je Malta neizostavan deo plana i programa plovidbe. Povod za popularnost ove ostrvske države je u njenom kulturnom bogatstvu i turističkim atrakcijama koje posetu Malti čine nesvakidašnjim i izuzetno lepim iskustvom. Ukoliko već sada pogledate ponudu turističke agencije za popularna first ili last minute krstarenja Mediteranom, bićete za korak bliži poseti nekih od najlepših atrakcija ove zemlje.

 

Grad i luka Valeta

Jedan od razloga zašto je Malta obavezna destinacija koju turističke agencije uključuju u program krstarenja zapadnim Mediteranom, jeste luka Valeta. Reč je o jednoj od najvećih marina u svetu u koju svakodnevno pristaju ogromni trgovački brodovi i najluksuzniji kruzeri koji krstare ovim delom Sredozemlja.

Već po pristajanju u luku Valeta, počinje upoznavanje sa istorijom luke i čitave malteške prestonice. Povoljan strateški položaj luke je često dovodio neprijateljske ratne brodove pred “vrata” Malte, ali je takođe omogućio odbranu zemlje zahvaljujući masivnim utvrđenjima, bastionima i kulama koji i danas svedoče o burnim delovima malteške istorije.

Nakon što kruzer kojim krstarite uplovi u luku Valeta, moći ćete da kažete da ste bili na mestu gde se odigrala Velika opsada 1565. godine, najčuveniji događaj u malteškoj istoriji. Opsadu su izvršili Turci, a malteški vitezovi pod komandom Žana la Valeta su uspešno odbili napad, nakon čega je počela izgradnja nove malteške prestonice koja i danas nosi ime svog slavnog branioca.

Danas luka Valeta ima dovoljno mesta za oko hiljadu jahti, grana se u nekoliko manjih krakova i okružena je gusto naseljenim gradićima koji su prepuni baroknih građevina, istorijskih spomenika i važnih vojnih utvrđenja.

 

Šta obići u Valeti tokom krstarenja?

Valetu opisuju kao moderan grad smešten među srednjovekovne zidine. Primetićete da je ovo grad multikulturalizma, koji je prisutan na trgovima, u prodavnicima, restoranima, i u svakom kutku koji možete videti na ulicama Valete. Mešavina različitih kultura i mnoštvo stranaca čine ovaj grad izuzetno dinamičnom i zanimljivom destinacijom za posete i izlete. Osim opštih karakteristika Valete, pružamo vam i uvid u njene najzanimljivije atrakcije:

Gradska kapija

Porta Reale ili Gradska kapija je jedan od simbola Valete koji ćete lako uočiti zbog visokih čeličnih stubova koji se izdižu iz nje. Kapija je nekoliko puta redizajnirana što je donelo neke nove, moderne elemente u njen izgled. Kontrast između baroknog stila koji je dominantan u arhitekturi Valete i moderne kapije sa stubovima koji odudaraju od tradicionalnog stila su često meta kritike zbog nesklada koji izazivaju, ali turistima se ove protivrečnosti uglavnom dopadaju jer pružaju zanimljiv pečat malteškoj prestonici.

Baraka bašta

Baraka bašta podrazumeva dva gotovo identična utvrđenja sa kamenitim lukovima i stazama, koji pružaju fascinantan pogled na luku Valeta i ostatak grada. Bašte su prepune zelenila i fontana, pa liče na velike parkove odakle možete uživati u prelepim prizorima. Ovde su smeštene i statue mnogih važnih ličnosti, pa obilazak ove strakcije može biti ne samo zabavan, već i edukativan.

Tvrđava Svetog Elma

Ljubitelji istorije i srednjovekovnih tvrđava će biti oduševljeni tvrđavom Sv. Elma, starom preko 500 godina. Mnogi okupatori, uključujući Rimljane, Arape, Nemce i Špance, su ostavili kroz istoriju značajne tragove na ovom mestu, pa ovo tvrđava danas služi kao Nacionalni ratni muzej Malte. Na tvrđavi se priređuju i razne svečanosti, kao i parade nacionalne garde koje mogu biti izuzetno zanimljiv doživljaj ukoliko se nađete u Valeti u vreme njihovog održavanja.

U pauzi razgledanja ovih i mnogih drugih znamenitosti malteške prestonice, možete uživati u brojnim restoranima i kafićima koji će vas poslužiti zanimljivim domaćim, ali i internacionalnim specijalitetima. Malta je država koja nudi brojne atrakcije i izvan Valete, a neke od njih su Popajevo selo, plaža Golden Bay, najpoznatija crkva na ostrvu Rotunda of St Marija Assunta, ostrvo Gozo i čuvena Plava Laguna, mesto koje se smatra najlešim kupalištem na Malti.

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih bi trebalo da pogledate ponudu krstarenja Mediteranom turističke agencije, koja umesto vas pravi kompletan plan i program putovanja.  Od putnika se očekuje samo da se prepuste uživanju i iskuse čari najlepših mediteranskih destinacija, uključujući i Maltu. Bilo da istražujete putovanja za dvoje ili pakete za čitavu porodicu, krstarenje Mediteranom će zasigurno biti zanimljivo iskustvo u bilo kojoj varijanti.