supernova logo

Na krajnjem jugozapadu iberijskog poluostrva, nalazi se jedan od najkosmopolitskijih glavnih gradova Evrope, i ujedno glavni grad države Portugal - Lisabon. Protežući se uzvodno od reke Težo, i ležeći na svojih sedam brežuljaka. Ne samo Lisabon Portugalija cela - važe za neke od najlepših i najautentičnijih država i glavnih gradova Evrope, koji posetioce osvajaju svojom dušom, muzikom i brojnim četvrtima koje obiluju unikatnim znamenitostima.

 

Park nacija - najposećenija četvrt Lisabona

Kada je u pitanju grad kao što je Lisabon centar grada je se nalazi u takozvanoj Istočnoj četvrti, zvanoj Park Nacija ili Expo. Expo poseduje šetalište, žičaru i jedan od najvećih Okeanarijuma u svetu, odakle se pruža pogled na najduži most u Evropi, koji nosi ime slavnog portugalskog moreplovca, Vaska de Game i dugačak je 12.345 metara.

Znamenitosti Lisabon ima na svakom koraku, a do nekih od njih možete doći i omiljenim prevoznim sredstvom svih Lisabonaca. Tradicionalna prevozna sredstva u Lisabonu su tramvaji, tri žičare i jedan lift - pošto je veći deo grada veoma brdovit i kaldrmisan. Lisabon tramvaj uvodi prvi put u 19. veku, a pogled na njega se može baciti i u Muzeju javnog saobraćaja (Museu da Karis).

Prošetajte ulicom Alfame, koja kao najstariji deo Lisabona, predstavlja jednu od najvećih atrakcija grada. Ona se nastavlja na Aveniju Republike, sa romantičnim zgradama u art deko stilu i arenom za borbu sa bikovima. U istorijski bogatom gradu kao što je Lisabon centar grada je obogaćen i sa dva parka: tu je park Edvarda VII i Trg Markiza od Pombala, odakle se vidik širi prema pristaništu na severu.

Avenija Slobode je puna neodoljivih i luksuznih prodavnica a istorijski trgovi Restauradores i Rosio, kao i stari centar zvani Bajša Lisabon putovanje će učiniti zaista nezaboravnim. Trg Komersio na samoj obali reke Težo, jedan je od najlepših trgova u Evropi sa četvrti Belem, odakle je Vasko da Gama krenuo na prvo putovanje oko sveta.

 

Lisabon znmenitosti - Bairro Alto i spomenik otkrićima

Kada je u pitanju Lisabon znamenitosti se mogu naći i u kafanama boemske četvrti Alto. To je živopisan kraj u kom na najbolji način može doživeti fado (vrsta portugalske muzike).

U blizini se nalaze i dva trga: Trg Restauradores sa prelepim pločnikom od mozaika i spomenikom koji je podignut u čast obnove nezavisnosti portugalskog kraljevstva, zatim Trg Rosiu na kome se nalazi spomenik Pedru IV, portugalskom kralju, koji je ujedno bio i prvi car Brazila.

Spomenik otkrićima je oblikovan kao karavela - tipu broda koji su koristili portugalski moreplovci. Na njemu su prikazani likovi slavnih ličnosti iz njihove istorije poput Henrika Moreplovca - u čiju čast je i podignut spomenik, potom Vaska de Game, Bartolomea Dijaza, Vaska de Game, Kablara i Kamoe.

 

Istorijom bogat Portugal Lisabon čuva u četvrti Belem

Istorijsko predgrađe Lisabona nosi naziv kule koja svedoči o dugoj moreplovačkoj tradiciji ovog grada. Raskošna kula Belem, ili kula Sv. Visentea, sa balkonima u stilu portugalske (manuelanske) gotike i obližnji dominikanski manastir Sv. Žeronima iz 14. veka su pod zaštitom UNESCO-a. Manastir je poznat i po tome što proizvodi najpoznatije portugalske, belemske slatkiše.
Prvog nosoroga u Evropi dobio je Lisabon

Prvog nosoroga u državi Portugal Lisabon je dobio na poklon iz Goe u Indiji. Nosorog je dopremljen kao poklon kralju Manuelu. Ovo, tada za mnoge čudesno biće koje je izazivalo zaprepašćenje, doživelo je besmrtnost u drvorezu Albrehta Direra, a sećanje na njega je sačuvano i na fasadi Belemske kule.

 

Lisabon znamenitosti u živopisnim predgrađima

Obidoš je najlepše i najbolje očuvano srednjovekovno seoce koje se nalazi u pokrajini Leiria, severno od Lisabona. U potpunosti je opasano tvrđavom iz 12. veka. poznato i kao "venčani poklon" jer ga je kralj Deniš poklonio svojoj supruzi, kraljici Izabeli, prilikom njihovog venčanja 1282. godine.

Ovo predgrađe Lisabona važi za jedno od najromantičnijih i najživopisnijih predgrađa koje prožimaju uske, kaldrmisane ulice, oivičene šarenim kućicama koje se ne vide pod cvećem i karakteristični gotički prozori i vrata sa ručno oslikanim pločicama.

Nazare je živopisno ribarsko mestašce na obali Atlantskog okeana, sa prelepim pogledom sa vidikovca Sito. Nazare je danas živopisno i užurbano turističko mesto s dugim plažama poznatim po intenzivno obojenim, ribarskim brodićima i odličnim ribljim restoranima i pijacama.

 

Mesta na kojim Lisabon putovanje pretvara u san - rivijera

U šarenolikom gradu kao što je Lisabon plaže su neka od najslikovitijih mesta, ušuškana u guste pirinejske šume i brda kojima dominiraju stara, mavarska utvrđenja i kitnjaste palate.

Obližnje izletište, Kabo da Roka, je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici. Kaškaiš, Estoril i Sintra su vekovima služili kao mesta za letnje zamkove portugalskih krajeva, koja nose obeležja mavarskog, gotskog, baroknog i lokalnog stila

Lisabon plaže su mahom nastajale od starih ribarskih naselja, poput Kaškaiša, koje je sada šetalištem spojeno sa Estorilom. Ova dva, danas ekskluzivna letovališta, se zbog velikog broja kazina, luksuznih hotela i golf terena porede sa Monte Karlom.

Kada je u pitanju Lisabon putovanje koje će vam omogućiti da tako utentično upoznate način života Portugalaca, obiđete fantastične palate i užiate na uređenim obalama svakako je dovoljan razlog zbog kog treba posetiti neodoljivi grad. Sa mnogo šarmantnih lokacija, preporučujemo da za obilazak odvojite barem pet dana, kako biste uživali u gradu i na pravi način osetili starinski duh Lisabona.