supernova logo

Malaga je šarmantan, osunčan grad smešten na krajnjem jugu Španije, a popularno je nazvan i Obala Sunca. Karakterišu je široke avenije, urbana arhitektura, bujno tropsko rastinje, ali i činjenica se u njoj rodio čuveni slikar Pablo Pikso.

Ovo je prvo što ćete čuti o Malagi ili pročitati na turističkim flajerima, reklamama i promotivnom materijalu, a mi ćemo vas kroz nastavak teksta sprovesti kroz grad i dublje upoznati sa njegovim sadržajem i znamenitostima koje vredi videti, naročito ukoliko je Malaga jedna od usputnih stanica na vašem krstarenju.

 

Malaga - grad koji pruža najbolji doživljaj Andaluzije

Malaga je drugi po veličini grad u Andaluziji, popularnoj regiji koju turisti odlično poznaju, jer obiluje fenomenalnom turističkom ponudom i atraktivnim letovalištima. U ovoj regiji sunce sija čak 300 dana godišnje, a njena blaga klima koja važi za najprijatniju u Evropi, i tropski šmek je čine jednom od najprijatnijih detsinacija za odmor i uživanje, čak i zimi.

Obalu Sunca živopisnom čine i planinski venci kojima je okružena, kao i reke Gvadalmendina i Gvadalorse, koje prolaze kroz grad ulivajući se u Mediteransko more. Malaga je jedan od najurbanijih centara ove regije koji će vam u skladu s tim, pružiti najbolji doživljaj ove španske oblasti.

Španija je zemlja flamenka, koride i ukusnih specijaliteta, a gde bolje iskusiti sve ovo, nego na njenoj obali koja mami sva čula! Zbog toga je Malaga vrlo često obavezna stanica najvećih kruzera, a putnici ne propuštaju priliku da tokom obilaska vide i dožive sve što ovaj grad nudi.

 

Malaga znamenitosti - zašto obići Malagu?

Malaga je i grad čuvenih znamenitosti, pa će vam za razgledanje svih atrakcija trebati i nekoliko dana. Ipak, ukoliko ste ograničeni s vremenom, a želeli biste da vidite najlepše što ovaj grad nudi, u nastavku preporučujemo njene najznačajnije znamenitosti.
Tvrđava Alcazab - najlepši pogled na grad i pučinu

Znamenitosti Malage uvek počinju od tvrđave Alcazaba, koja je njen prepoznatljiv simbol i važno kulturno nasleđe. Nalazi se gotovo u centru grada, gde se sa jednog brda uzdiže i pruža prelep pogled na čitavu Malagu. Kada vremenske prilike to dozvoljavaju, pogled sa Alcazabe doseže čak i do afričkog kontinenta.

Zbog svog položaja, tvrđava je vidljiva iz većine delova grada, pa je ovu znamenitost nemoguće ne primetiti. Sagradili su je Mauri u 11. veku, a služila je prvenstveno za promatranje prilaza ka gradu i zaštitu od neprijatelja. Do tvrđave se dolazi popločanim stazama, koje prati drveće eukaliptusa, a među samim zidinama vlada izuzetno prijatna temperatura bez obzira koliko je vruće izvan njih.

Unutar tvrđave se nalaze raskošna dvorišta i bašte, a naslućuje se da su unutar zidina živeli samo privilegovani Mauri sa svojim porodicama. Tamo su i danas vidljivi ostaci maurske kulture življenja, mada se čini da je vidikovac koji se pruža sa ovih zidina, ipak najlepše što Alcazab može da ponudi.
Pikasov muzej - sve slikareve boje na jednom mestu

Malaga je verovatno najpoznatija po tome što se u njoj rodio i živeo do svoje 10. godine Pablo Pikaso. U kući gde se slikar rodio 1881. godine mogu se videti originalni komadi nameštaja, porodične fotografije i druge autentične sitnice, a nedaleko odatle, u raskošnoj Buenavista palati izloženo je oko 230 njegovih radova, koje je muzeju poklonio Pikasov unuk.

Slikar je bio vrlo inovativan i u upotrebi boja, koje su ostavljale neobično glatke i sjajne tragove na platnu, što se može videti i na slikama u muzeju. Mnogi su se bavili razotkrivanjem misterije Pikasovih boja, dok analize nisu pokazale da je slikar koristio običnu farbu za domaćinstvo.
Dvorac Gibralfaro - zamak na mestu malaškog svetionika

Dvorac Gibralfaro je smešten nedaleko od tvrđave Alcazab, a ove atrakcije Malage su delimično i povezane. Izgrađen je u 10. veku na mestu nekadašnjeg svetionika (faro) po kome je i dobio ime. Sa ovog mesta se pruža prelep pogled na grad i pučinu, a vrlo dobro se može videti i obližnja arena za borbu sa bikovima.
Plaža La Malagueta

Plaža i sunce su stil života u Malagi, pa ne treba da vas čudi što je La Malagueta plaža koja služi kao mesto sastanaka, odmora, nedeljnog porodičnog uživanja i svih druženja u ovom gradu. Na plaži možete uživati i leti i zimi, zbog brojnih kafića i ponude ukusne ribe pečene na žaru koja se služi tokom cele godine, pa ne bi trebalo da propustite obilazak ove malaške atrakcije kada se nađete u ovom gradu.
Paseo del Parque

Paseo del Parque je prelep botanički park smešten nedaleko od poznate luke u Malagi. Ukrašen je skulpturama i fontanama, a svojim sadržajem predstavlja možda i najveću špansku riznicu biljnih vrsta. U blizini luke su mnogi kafei i restorani, pa ovde možete uživati i tokom celog jednog popodneva.

S obzirom na sadržaj koji nudi, Malaga je jedna od omiljenih turističkih destinacija u Španija, a najlepša krsterenja obavezno uključuju i Obalu Sunca na listu svojih stajališta. Upravo je krstarenje odlična prilika da upoznate Malagu, i osetite jedinstven duh ove obale, u jednom od najlepših španskih gradova.