supernova logo

Za Kazablanku smo svi čuli najviše zahvaljujući istoimenom, čuvenom crno-belom filmu, sa još čuvenijim Hemfrijem Bogartom u glavnoj ulozi. Iako je atmosfera filma ratna i malo Kazablankinih čari stavlja u prvi plan, zahvaljujući ovom filmu, Kazablanka, pored samog Marakeša, predstavlja jednu od destinacija koja se ne preskače jednom kad se nađete u Maroku.

Putovanje u Maroko samo po sebi je magično i teško opisivo rečima, ali zato ćemo probati da vam približimo jedan od njegovih najmodernijih centara, čarobnu Kazablanku, mesto odigravanja jednog od kultnih klasika sedme umetnosti i mesto gde će stvarno okusiti ukus Maroka.

 

Džamija Hasana II nasuprot evropskoj arhitekturi

Kada je u pitanju Maroko putovanje u Kazablanku se često nalazi u ponudi brojnih turističkih agencija, najčešće u formi proputovanja, ili kaojedna od propratnih luka ako ste se odlučili za krstarenje. Kazablanka je poznata po tome što ima nešto moderniji šarm od većine marokanskih gradova, na čemu pre svega može da zahvali većinski evropskoj arhitekturi.

Međutim, postoji jedna građevina koja posebno štrči u odnosu na sve prisutne evropske stilove, a to je čuvena džamija Hasana II. Nalazi se na severnoj strani grada i slobodno se može reći da svojoj veličinom i velelepnošću u svakom smislu dominira njime. Završena 1993. godine, ova džamija je danas druga najveća na svetu.

Nalazi se na površini od neverovatna 2 hektara i krasi je najviši minaret na svetu, visine 200 metara. Ova džamija može da primi 25 hiljada vernika, a dvorište čak 80, međutim, ono što je posebno čini gizdavom jesu ornameniti kojima je ukrašena celom površinom. Lokacija na kojoj se nalazi doprinosi dramatičnom utisku, jer se nalazi tik uz more, na stenovitoj obali zaliva.

Dobra vest je da je mogu posetiti i turisti drugih veroispovesti preko vođenih tura, nekoliko puta u toku dana, što vam i mi svesrdno preporučujemo jednom kad se nađete u Kazablanki.

 

Star grad - medina Kazablanke

Kada je u pitannju Kazablanka Maroko je možda ne ističe kao mesto gde medina nešto posebno istaknuta, štaviše, mnogo je manja nego u ostalim marokanskim gradovima, ali prednost je što je samim tim mnogo jednostavnija za snalaženje, i dovoljno šarmantna da je uzmete u obzir.

Medina, ili stari grad Kazablanke, možda nema egzotičnu atmosferu poput medina u Fesu ili Marakešu, ali njene uličice nalik lavirintu i dalje ostavljaju bezbroj mogućnosti za istraživanje. Ovde ćete naići na autentične zanatlije i prodavce kako prodaju svoju robu, pružajući vam jedinstvenu priliku da zaista vidite kako izgleda pravi život u ovom gradu i njegovim naseljima. Medina je posebno zanimljiva po tome što u njenom južnom delu možete videti veliki broj manjih hramova, specifičnih po tome što datiraju iz vremena dinastije Almoravida.

 

Katedrala Svetog Srca - zaostavština francuske prevlasti

Ova graciozna katedrala je podignuta početkom 20 veka, uoči prvog svetskog rata, i predstavlja harmoničan blend evropskog i maronaskog stila, ozvaničen kao neo gotika.

Podignuta je od strane francuskog arhitekte u vreme pre nego što je Maroko dobio nezavisnost.

Danas je se katedrala nalazi u ozbiljnom procesu restauracije, budući da je poslednjih decenija nažalost zanemarena. Ipak, i pored toga je i dalje veoma upečatljiva i lepa, a ako imate sreće. čuvari vas možda puste da je osmotrite iznutra. U blizini ove crkve, nalazi se još jedna, Notre Dame de Lourdes, poznata po svom ogromnom staklenom prozoru koji se prostire na više od 800 kvadratnih metara.

 

Glamurozni Korniš za glamurozne goste

Kada je u pitanju Maroko Kazablanka možda nije toliko egzotična i tradicionalna u svojoj biti, ali svakako ima nešto što žele svi oni koji vole da budu primećeni - luksuznu gradksu četvrt po imenu Korniš. Nalazi se u delu grada pod nazivom Ain Diab, gde je veći deo obale posvećen luksuznim restoranima i hotelima.

Tokom dana, na raspolaganju su vam prelepe, dugačke peščane plaže, savršene za poklonike sunca i tamnog tena, ali i promenada kojom možete prošetati, i osetiti sve čari luksuzne i moderne Kazablanke.

Ova četvrt takođe privlači i one koji žele da se odmore od brze svakodnevnice, pa ako vas interesuje Kazablanka letovanje je takođe jedan lep povod za posetu ovom marokanskom gradu.

Kao najveći grad u Maroku, može se reći da je Kazablanka praktično nezaobilazna prilikom posete Maroku, mi vam je svesrdno preporučujemo kao obaveznu stanicu prilikom našeg Jesenjeg Fada na zapadnom Mediteranu, krstarenju iz snova za sve ljubitelje mediteranske arhitekture i kulture, gde se na našu agenciju bez problema možete osloniti za potpun ugođaj.