supernova logo

Plovidbe su neodvojiv deo ljudske istorije koja bez prevoznih sredstava kao što su čamci i brodovi definitivno ne bi bila ista. Prvi tragovi brodova (koji tada nisu ni ličili na današnje) potiču još iz neolita, a služili su najviše za ribolov.

Danas se brodovi koriste za prevoz tereta, ali i za krstarenja koja su sve popularnija turistička putovanja. S obzirom na dugu i šarenoliku istoriju plovidbe, ne čudi što su za nju vezane mnoge legende, verovanja i sujeverja. Samo neke od najpoznatijih sujeverja vezanih za plovidbu saznaćete u nastavku teksta.

 

Bez banana na brodu

Banane su oduvek služile komedijašima kao sredstvo koje izaziva slučajne nesreće, pa smo svi bar jednom videli scenu kako se neko sapliće ili oklizne o bananinu koru. Sem toga, verovanja o banani su oduvek bila rasprostranjena i često ne tako lepa, te je tako za bananu vezana uglavnom negativna konotacija u mnogim legendama i verovanjima.

Otud i sujeverje za bananu na brodu za koju su mnogi mornari verovali kako donosi nesreću, a ovo sujeverje potkrepljeno je činjenicom da se 1700-ih godina najveći broj slučajeva nestalih brodova odnosio upravo na one koji su prenosili banane.

Kasnije su od ovog sujeverja pravljene razne varijacije, a vrlo rasprostranjeno bilo je verovanje o tome da se u bananama kriju smrtonosno otrovni pauci koji na brodu izlaze, te napadnu mornare i kapetane i tako izazovu nesreće.

 

Žene takođe nisu bile poželjne na plovidbi

Svako ko je gledao čuvenog kapetana Džek Sperou-a u kultnom filmu “Pirati sa Kariba” zna koliko je Elizabet Snou imala problema da se uklopi u piratski, mornarski život s obzirom na to da je kao žena na brodu vrlo nepoželjna. Osim na filmu, ni u ljudskoj istoriji žene zaista nisu bile dobrodošle na plovidbi. Rasprostranjeno mišljenje među mornarima bilo je kako žene ometaju posadu da obavlja svoje dužnosti, te je najbolje da ne putuju sa njima.

 

Sujeverje o sirenama najpopularnije

Sem toga, za mitska bića sirene, koje su polu-žene polu-ribe, takođe se verovalo da pesmom privlače mornare, te ih kasnije pojedu. Ideja o ovom mitskom biću i nastala je na plovidbama, pa i sve negativne konotacije o njima.

Mornari su ih obično zamišljali kao izuzetno zgodne i lepe žene koje žive u vodama okeana, a imaju riblje repove. Svojom lepotom i pesmom one su ih, prema verovanju, privlačile, da bi ih zatim pojele. Po mnogim mitovima, upravo mornari predstavljaju hranu sirena, te je ovo prirodni, mitski, lanac ishrane.

 

Pevanje na brodu privlači oluju

Iako često mornare zamišljamo kako tokom plovidbe pevaju pesme i ispijaju rum - istina je da je jedno verovanje o plovidbi vezano za negativno mišljenje o pevanju i zviždanju na brodu. Pričalo se kako pevanje i zviždanje privlače oluju i brodolom. Na nekim brodovima, zbog ovog sujeverja, pevušenje je bilo strogo zabranjeno od strane kapetana.

 

Crveni izlazak sunca donosi nesreću

Crveno-narandžasti izalazak sunca mnogima je najlepši i rado ga gledaju, a najviše se vezuje za romantična jutra i ima vrlo pozitivne konotacije. Međutim, ovo nije slučaj i sa plovidbom na kojoj je često doživljavan kao znak lošeg vremena.

U mornarskim krugovima čak se i razvila izreka: “Crveno nebo noću - mornarska sreća, crveno nebo ujutru - mornarska nesreća”. Po ovome ipak zaključujemo kako su mornari uživali u lepom zalazasku, ali ne i izlasku sunca, odnosno svitanju.

 

Nisu svi datumi jednako dobri za plovidbu

Određenih datuma i dana najbolje bi bilo ne ploviti, sudeći po rasprostranjenim sujeverjima vezanim za plovidbu. Petak 13. nije taj datum za mornare, već su to: prvi ponedeljak aprila i drugi ponedeljak avgusta. Prvi ponedeljak aprila izbegava se na plovidbi jer je tog dana, prema Starom Zavetu Kain ubio Avelja, dok se drugi ponedeljak avgusta izbegava jer je to dan kada su kraljevine Sodome i Gomore bile uništene.Četvrtak i petak takođe su dani koji donose lošu sreću na plovidbi.

 

Delfini i ajkule predstavljaju predznak sreće i nesreće

Retko koje morsko i okeansko biće može se videti sa broda, a neka od onih koje mogu definitivno su ajkule i delfini. Kako ih često viđaju tokom plovidbe, mornari su određena sujeverja vezali za ove dve vrste životinja. Sudeći po sujeverju, delfini koji kruže oko broda donose sreću, dok ajkula donosi sigurnu nesreću.

 

Crna mačka donosi sreću

Suprotno vrlo rasprostranjenom verovanju kako je crna mačka predznak nesreće, mornari su često pred plovidbe na brod donosili crne mačke koje donose sreću! U vezi sa ovim sujeverjem može se pronaći neka logika: mačke love glodare koji su česti, neželjeni posetilac brodova, a i vrlo su inteligentne životinje, pa su mornari rado brinuli o njima tokom plovidbe i činili ih srećnim, dok su one uzvraćale svojim lovačkim sposobnostima.  

Naravno, sujeverja su odavno deo prošlosti, a ako ipak želite da verujete u po koju legendicu, odaberite neku pozitivnu - kao što je ona o delfinima! Na krstarenje se možete uputiti potpuno bezbrižno, a kod nas ćete pronaći ponude najlepših plovidbi koje ćete sigurno dugo prepričavati! Na brod slobodno možete da ponesete bananu i uživate u prelepim panoramama crvenih svitanja.