supernova logo

Iako možda ne bismo povezali krstarenje sa zdravljem i sportom, život na kruzerima osim što pruža spektakularno iskustvo, može biti veoma koristan i za našu socijalizaciju ili pomoći kod nekih zdravstvenih problema. Današnje krstarice su bogato opremljene različitim sadržajima kojima možemo održavati i poboljšavati svoju formu, poput spa i wellness centara, teretana i raznovrsnih gastro doživljaja u restoranima koji ugađaju svačijem ukusu.

 

Mentalno zdravlje na krstarenju postaje stabilnije

Krstarenja ne samo da su izvrstan način da obilazimo brojne destinacije i upoznajemo zanimljive ljude, već predstavljaju i lak način za oslobađanje od stresa. Na kruzeru ne morate misliti o računima, poslu ili saobraćaju, i možete lagodno provoditi svaki sat, sunčajući se na palubi, dok vas brod nosi ka nekim atraktivnim destinacijama.

2018. godina je bila revolucionarna u svetu krstarenja, prvenstveno jer je potvrdila sve njegove zdravstvene benefite u jednoj, temeljnoj studiji koju su sproveli kineski naučnici za svoju zemlju - poznatu po najvećem broju turista koji se odlučuju za ovakav vid godišnjih odmora.
Prilika za druženje na krstarenja budi osećaj jedinstva

Kineska studija je pre svega pokazala da se uticaj krstarenja na zdravlje ogleda u poboljšanju tri najeksploatisanije sfereu našim životima: emotivnu, intelektualnu i socijalnu. Kratkoročno uzbuđenje i sreća tokom trajanja krstarenja može, zapravo, dugoročno uticati na vaše sagledavanje stvarnosti i poboljšati vaš odnos sa drugim ljudima.

Kako brodski prostor obično deli mnogo ljudi, aktivno ručavanje sa njima, komunikacija i upoznavanje putnika različitih kultura dovodi do razvijanja osećaja prisnosti i jedinstva - osobine koje u čoveku teško blede, jednom kada su stečene.
Jedino putovanje bez stresa

Da li ste nekada pomislili da je moguće isplanirati putovanje i proživeti ga bez stresa? Zdravstveni benefiti krstarenja najviše doprinose smanjenju stresa koji nam svakodnevni život priređuje. Vaša jedina obaveza, i stvar tehničke prirode koju će vam prirediti odluka o odlasku na krstarenje je samo odlazak u agenciju i uplaćivanje aranžmana.

Vreme je da pustite druge, stručnije ljude da vam ulepšaju i organizuju svaki izlet i posetu gradovima, svaki put kada se kruzer usidri. Verujte, skidanje ovakvog tereta sa pleća biće odličan doprinos odmoru i poboljšanju vašeg mentalnog zdravlja.

 

Morska voda i zdravstveni benefiti krstarenja

Nevezano da li plovimo brodom ili odlazimo na obalu, susret sa vodom je neminovan na krstarenju. Miris sveže morske vode koji se širi palubom, pripremiće vaš nos i pluća na talase koji će se u nekom trenutku naći pod vašim nogama.

Jedna od omiljenih stvari koja privlači ljude krstarenjima su plivanje i ronjenje na različitim destinacijama u toku jednog godišnjeg odmora. Osim brojnih načina za zabavu koje nudi krstarenje benefiti morske vode mogu vam pomoći i da se rešite dosadnih, naročito dermatoloških, problema kao što su akne ili perutanje skalpa. Slana voda odlično pročišćava i disajne puteve pa se spremite na malo grgutanja slane vode.

 

Vitamin D za bolje zdravlje tokom krstarenja

Osim što bi valjalo da na krstarenju budete opremljeni mini apotekom, za održavanje i potpomaganje zdravlja možete se osloniti i na sunčevu toplotu, koje na kruzeru ima u izobilju. Sunčevi zraci mogu u mnogome pomoći naše zdravlje tokom krstarenja, a verovatno ste već upoznti sa nekim od ovih:

Snižava krvni pritisak
Poboljšava imunitet
Lučenje vitamina D smanjuje rizik od raka kože, a neke studije su nagovestile da sunčeva toplota ima značajnog efekta na lečenje depresivnih stanja
Pomaže opštem stanju kože i leči manje nepravilnosti.
Poboljšava raspoloženje!

 

Sport je ključan za zdravlje na krstarenju

Osim što je vrlo preporučljiv, sport na krstarenju je i veoma popularna opcija među putnicima koji ne žele da izgube kontinuitet u svojim treninzima, ili žele da se solobode viška kilograma skupljenog tokom nekoliko dana lenstvovanja i gurmanluka. Svaki vaš sporski napor na krstarenju biće prorpaćen budnim okom fintes instruktora i lekara.

Morske krstarice su neretko osim moderim teretanama, opremljene i sportkim stazama za trčanje, terenima za golf, tenis, odbojku ili košarku. Uživajte u povetarcu koji vas prati na jutarnjem džogingu preko palube, ili skoknite do nekog terena i sa prijateljima uživajte u partiji treninga sa loptom.

 

Zdrava ishrana je pola zdravlja

Sve kuhinje na kruzerima sa kojima ćete imati prilike da se upoznate, funkcionišu po principu raznovrsne internacionalne kuhinje. Iako će se na šarenim švedskim stolovima pronaći najraznolikiji gurmanluci, osoblje brodova vodi računa i o zdravstvenim benefitima i problemima sa kojima se neki putnici mogu susresti ploveći na vodi.

Balansirani obroci, puni vitamina i proteina, daće vam elana i snage da uživate u pogledu sa palube i istražujete svako pristanište. Upamtite samo da ostavite mesta za ukusni, slatki desert nakon obroka, koji će vas, najverovatnije, prvi privući u ponudi.

Krstarenja brodovima se organizuju tokom čitave godine u raznim delovima sveta, i zapravo, predstavljaju najlakši i najekonomičniji način da se za relativno kratko vreme, upoznamo sa različitim kulturama u drugim delovima sveta. Nemojte misliti da ste zakasnili, vreme je da vaše prekookeansko putovanje već počnete planirati, a kod nas možete odabrati i rezervisati krstarenje po vašoj meri!