supernova logo

Pomorske luke u Italiji važe i za najživopisnije u svetu, budući da su smeštene na obalama gradova koji imaju bogatu istoriju, kulturu i znamenitosti, pa samim tim i mnogo atrakcija koje ih čine autentičnim u svetu.

Upravo zbog ovog, najlepša krstarenja Mediteranom uvek uključuju obilazak nekih italijanskih luka, a mi vam u nastavku donosimo osnovne informacije o znamenitostima svake od njih. Evo koje su najlepše pomorske luke u Italiji i kako možete iskoristiti dan kada vaš brod pristane u neku od njih.

 

Đenova - najživopisnija italijanska luka

Najlepše italijanske luke uvek počinju sa Đenovom, bajkovitim gradićem na obali Ligurskog mora. Reč je o šestom po veličini gradu u Italiji, ali i najvećoj luci ove države, koja predstavlja raskošan izlog jahti i drugih plovila usidrenih u njoj. Već je dovoljno razloga da obiđete Đenovu kad se za to ukaže prilika, a najbolji način je upravo krstarenje Mediteranom, koje uvek uključuje i pristajanje u Đenovu.

Đenova je rodni grad moreplovca Kristofera Kolumba i virtuoza na violini Nikola Paganinija, a ujedno je i dom najstarijeg italijanskog fudbalskog kluba. U skladu s tim, Đenova obiluje brojnim znamenitostima posvećenim ovim ličnostima i klubu, a tu je i niz drugih zanimljivosti poput trga Piazza Ferrari, zatim najvećeg evropskog akvarijuma i srednjovekovnih palata iz kojih su duždevi vladali.

 

Ćivitavekija - luka, znamenitosti i arheološki lokalitet

Kada su u pitanju najveće italijanske luke, ne bi trebalo izostaviti ni Ćivitavekiju, koja je služila kao prirodna luka i mnogo ranije nego što su turistički brodovi počeli da uplovljavaju u nju. Prilikom posete ove pomorske luke u Italiji, iskoristite vreme da obiđete i njene znamenitosti kojih, kao i u većini italijanskih gradova, zaista nije malo.

Glavni trg u Ćivitavekiji je Piazza Vittorio Emanuele II, gde je smeštena veličanstvena barokna katedrala izgrađena krajem 18. veka. U blizini se nalazi i Piazza Leandra - tipični italijanski trg sa fontanom u centru.

Posvećen je Leandru, srednjovekovnom pomorcu koji je uverio svoje sugrađane da nasele ovaj prostor, bez straha od gusarskih napada. Nedaleko odavde je i važan arheološki lokalitet - Trajanove terme, a njegov obilazak se preporučuje prvenstveno ljibiteljima antičke istorije.

 

Mesina - sicilijanski biser sa autentičnim znamenitostima

Mesina spada u najlepše italijanske luke, kako zbog plovila koja je svakodnevno krase, tako i zbog činjenice da je smeštena na Siciliji, najjužnijem italijanskom ostrvu. Mesina će vam pružiti uvid u interesantne znamenitosti, među kojima se izdvaja simbolični spomenik Duomo - koji označava snagu grada, zahvaljujući kojoj se oporavio od niza prirodnih nepogoda koje su ga pogodile.

Zvonik Duoma se smatra najvećim astronomskim satom na svetu, a svakodnevno možete čuti i krik njegovog bronzanog lava, koji se oglašava kada otkuca podne. Bronzani lav je antički simbol Mesine. Iz Meisne se lako stiže i do Taormine, spektakularnog gradića smeštenog na litici između Jonskog mora i Etne, pa je ovo jedan od najživopisnijih krajolika Italije.

 

Palermo - nezaobilazna stanica najvećih kruzera

Palermo je jedna od naprometnijih luka u Sredozemlju. Gotovo je nezaobilazna usputna stanica za sve velike kruzere, budići da sam grad predstavlja jedan od najzanimljivijih na svetu, pa turisti uvek uživaju obilazeći ga.

Palermo je glavni grad i kulturni centar Sicilije. Krase ga brojne palate, pozorišta i crkve, a znamenitosti koje se posebno izdvajaju su Kraljevska palata, Katedrala u Palermu, Regionalni arheološki muzej, velika galerija sa delima najpoznatijih sicilijanskih umetnika, a tu su i pozorišta Politeama i Masimo. Kada se nađete u Palermu, trebalo bi da iskusite i tipične sicilijanske specijalitete koji se razlikuju od svega što možete probati u drugim delovima Italije.

 

Livorno - priđite Toskani sa njene najvažnije luke

Livorno je jedna od najvažnijih luka Toskane. Spada u najveće italijanske luke na Ligurskom moru. Livorno ima izuzetno zanimljivu istoriju, budući da je u prošlosti bio pod kontrolom raznih gradova i država, pa je tako po okončanju rimske vladavine prešao u ruke Đenove, koja ga je potom preprodala Firenci.

Svi ovi uticaji su i danas vidljivi u gradu, na njegovoj arhitekturi, znamenitostima i velikim zidinama koje ga okružuju. Najpoznatije znamenitosti ove italijanske luke su tvrđava Forteza Vekija, crkva Santa Katarina, katedrala San Frančesko di Asi i mnoge druge, vekovima stare atrakcije.

 

Trst - luka koja se ne zaobilazi

Najznačajnija luka na severnoj obali Sredozemlja je Trst. Prostran, moderan i gostoljubiv grad je omiljen turistima širom sveta, a samo jedan dan posete tokom krstarenja je dovoljan, da se mnogi putnici odluče na ponovnu posetu ovom gradu. Njegov najpoznatiji trg je Piazza dell'Unita d'Italia, ujedno i najveći evropski trg smešten uz more.

Trg okružuju impozantne građevine s kraja 19. veka, a tu su i fontane posvećene antičkim božanstvima. Pogled na more je neprocenjiva vrednost ovog trga, pa je šetnja i boravak na ovom mestu svima najlepša uspomena iz italijanske luke Trst. Osim trga, znamenitosti ove italijanske luke su i dvorac San Giusto, dvorac Miramare, muzej Revoltela, Veliki kanal, i mnoge druge.

Iz svega navedenog se čini da jedan dan nije dovoljan za obilazak ovih luka, ali pokušajte barem da vidite i uživate u nekim simboličnim atrakcijama po kojima su ovi gradovi u svetu poznati. Najlepši način da im priđete je svakako sa mora, pa pogledajte ponude za krstarenje Mediteranom, koje uvek uključuje i najlepše luke u Italiji kao usputne stanice.