supernova logo

Italijanska kuhinja dobija sasvim novo značenje kada su u pitanju tradicionalni sicilijanski recepti. Iako su specijaliteti ove države vrlo privlačni turistima, Palermo je ipak jedinstven u ponudi najlepših mediteranskih ukusa i poslastica u kojima možete uživati u najluksuznijim restoranima, ali i na uličnim tezgama gdje je isprobavanje lokalne hrane mnogo zanimljivije.

Ono što je najjači utisak većine turista jeste kvalitet hrane, koji je posledica usađene navike odlaska na pijacu, redovnog konzumiranja povrća i priviknutosti na kuvana jela. Usled ovakvih okolnosti, na Siciliji nećete imati priliku da jedete klasičnu brzu hranu, koliko ćete moći da isprobavate zdrave i ukusne specijalitete na kojima se zasniva tradicionalna sicilijanska trpeza.

 

Zašto je hrana na Siciliji posebna?

Sicilija je prostor na kome se uspešno uzgaja razno voće i povrće, a njihov sočan ukus je velikim delom uslovljen i vulkanskim mineralima prisutnim u zemljištu, što je posledica viševekovne aktivnosti Etne. Ostrvo je bogato ukusnim maslinama, pistaćima, smokvama, mandarinama, narom i bademima, koji igraju značajnu ulogu u svim poznatim jelima ovog podneblja. Punoću ukusa koji se razlikuje od svega što kontinentalna Italija može da ponudi opisivali su u čak i Homer u Odisejii Gete u Putovanju po Italiji.

Osim prirodnih predispozcija, tu si i istorijske okolnosti koje su ostavile trag čak i u sicilijanskoj kuhinji. Zahvaljujući povoljnom položaju na ostrvu u središtu Mediterana jedna od najlepših italijanskih luka Palermo, u prošlosti je bila važna raskrsnica mnogih civilizacija i kultura. Svaka od njih - Grci, Rimljani, Arapi, Habzburzi - ostavili su specifičan trag na raznim poljima, a jedan od upečatljivijih se ogleda u specifičnim začinima i aromama koje su danas zaštitini znak sicilijanske kuhinje.

Šta nudi italijanska kuhinja u Palermu?

Kako je grad i luka Palermo najvažnije odredište većine turista koji posećuju Siciliju, najveći broj njih se u ovom gradu po prvi put susretne sa kuhinjom Sicilije. Ono što nikako ne bi trebalo da propustite uključuje sledeće specijelitete:

#1 Pasta alla Norma

Da lepota leži u jednostavnosti potvrđuje Pasta alla Norma, lagano jelo sa vrlo jednostavnim sastojcima koje se jede širom Sicilije. U pitanju je testo sa prženim patlidžanom, paradajzom, bosiljkom i sirom, koji svojom mešavinom daju izuzetno bogat ukus i specifičnu aromu po kojoj hrana na Siciliji ostaje upamćena. Palermo je nudi u restoranima, baštama kafića, ali i na ulicama gde možete kupiti porciju ovog jela.

#2 Parmiđana od patlidžana (parmigiana di melanzane)

Ovo jelo je najsličnije onome što u Srbiji nazivamo musakom, a sastoji se od niza poslaganih kriški patlidžana u mešavini pelata, mocarele, parmezana, oštrog brašna i bosiljka. Ovo je jelo čija će vas porcija zasititi i više nego što očekujete, a ujedno će vas uveriti da italijanska kuhinja ne mora da podrazumeva isključivo testenine i picu, iako su i one njen zaštitni znak.

#3 Punjene Sardine

Na meniju restorana u Palermu ćete često videti i punjene sardine, koje su odličan izbor za kvalittenu večeru uz čašu dobrog vina. Sardine su napunjene raznim povrćem i ukusnim sosevima, koji daju fenomenalan šmek jednostavno pripremljenim sardinama. Ovaj recept iz Palerma možete primeniti i samostalno kod kuće.  

#4 Kanoli

Hrana na Siciliji ne bi bila potpuna bez poslastica koje su ništa manje kvalitetne od slanih specijaliteta. Kanoli su pržene rolnice slatog testa ispunjene slatkom rikotom, što čini njihovu osnovnu i najjednostavniju varijantu. Uvek postoji mogućnost da vam bude poslužen kanoli sa dodatkom pistaća, voća, rendane čokolade i sličnih slatkih sastojaka.

#5 Kasata Sicilijana

Kasata Sicilijana je takođe vrlo često posluženje koje stiže kao poslastica u brojnim restoranima i poslastičarnicama. U pitanju su sitni, mekani kolačići utopljeni u liker i premazani specifičnim sicilijanskim marcipanom, odnosno pastom od badema. Kolačići su idealni za rođedanske proslave i razne svečanosti, ali i prilike kada želite usput da se zasladite nečim sočnim i ukusnim.

#6 Sicilijanska vina

Još je Julije Cezar hvalio sicilijanska vina, a danas je večera u Palermu gotovo nezamisliva bez čaše kvalitetnog crnog vina proizvedenog na padinama Etne, dok cvetne ukuse belih vina možete probati na severu ostrva, gde su posebno popularna. Takođe, na Siciliji možete uživati u vinskim odmaralištima, okruženi najlepšim sortama koje svakodnevno možete degustirati uživajući u lepotama ovog ostrva i njegovoj kuhinji.

Ukoliko je Sicilija sledeća destinacija koju nameravate da posetite, a Palermo vaša baza na ostrvu, ne zaboravite da poručite neko od navedenih jela jer su ona jedan od najboljih načina da doživite lokalne običaje na pravi način. Užitak će biti potpun samo ako mu dodate neku zanimljivu sicilijansku poslasticu, uz čašu crnog ili belog vina. Krstarenje Mediteranom je idealna prilika da posetite ovo fenomenalno ostrvo i iskusite njegove čari, pa ne propustite šansu da uplovite u jednu od najlepših luka na svetu.