supernova logo

Kao jedno od putovanja za sve one koji žele da spoje užitak obilaska brojnih destinacija i smeštaj dostojan pokretnih hotela, krstarenja su jedan od najpopularnijih putovanja za sve vrste putnika. Posete prelepim destinacijama, od luke do luke, čine ovo putovanje nezaboravnim iskustvom i vrhunskom zabavom.

Ipak, pored užitka koje pruža, krstarenje sa sobom nosi i set određenih pravila koje morate poštovati ukoliko želite da putujete kruzerom. Zbog specifičnosti prevoznog sredstva i zahteva koji nameće plovidba, pored onih stvari koje možete da ponesete na krstarenje postoje i one zabranjene stvari na krstarenju.

Iako je svako krstarenje zamišljeno kao maksimalno uživanje, uz komfor dostojan najkvalitetnijeg smeštaja, postoje stvari koje utiču na sigurnost putnika, ali i one za koje postoji pragmatično objašnjenje zašto ne treba da ih ponesete sa sobom. U nastavku teksta pročitajte šta ne smete poneti na krstarenje.

 

Kućni aparati - oznaka zabranjeno na krstarenju

Jedna od stvari oko koje postoji konsenzus širom industrije je da pegla nosi oznaku zabranjeno na krstarenju. Neke od kompanija za krstarenje imaju sopstveni servis koji uključuje i peglanje odeće, ali to nije pravilo koje važi za sve prevoznike.

Ovakva zabrana ne treba da čudi, jer su kućni aparati potencijalna bezbednosna opasnost i mogu da uzorkuju požar ili kratak spoj.

U grupu kućnih aparata sa oznakom zabranjeno na krstarenju spadaju i kuvalo za putovanja, blenderi, osveživači vazduha i ostali aparati koji poseduje žice. Takođe, ne bi trebalo da ponesete ni fen za kosu, jer je najčešće svaka od soba oprevljena jednim. Svaki od ovih aparata sa namenom u domaćoj radinosti, ne bi trebalo da ponesete, a to strogo preporučuju i iz samih kompanija za krstarenje.

Ovde valja pomenuti da su i druge lako zapaljive supstance, poput sveća ili tamjana, strogo zabranjene na brodu. Suvišno je govoriti koliki problem po bezbednost može da napravi sveća koja tinja u brodskoj sobi.

 

Hrana i piće - sve što vam treba imate na brodu

Ukoliko nemate neku posebnu grickalicu bez koje ne možete da zamislite putovanje, hranu ne bi trebalo da ponesete na krstarenje. Kruzeri su prepuni hrane, od one koja zadovoljava osnovne potrebe, pa do lepih restoranskih obroka.

Čak i ako ste alergični na neku hranu, možete pre krstarenja da napravite dogovor sa osobljem i da se hrana prilagodi vašim dijetalnim potrebama.

Odgovor na pitanja šta se ne sme na krstarenju odnosi se i na piće. Iako većina kruzera dozvoljava do dve flaše vina na brodu, druga flaširana pića, poput flaširane vode, sokova, piva i žestokih alkoholnih pića su striktno zabranjena. Mnogima smeta ovaj podatak jer cene na kruzeru mogu da budu više nego obično, ali je konfiskacija nedozvoljenih tečnih napitaka neizbežna.

Ovde treba napomenuti da je i droga zabranjena na krstarenju. Iako na prvi pogled deluje kao nešto oko čega nema spora, čak i marihuana, koja je u nekoliko država legalizovana, zabranjena je na krstarenju. Jedan od globalnih zakona koji pokriva industriju je federalni zakon Sjedinjenih Američkih Država koji strogo zabranjuje upotrebu opijata na brodu.

 

Dečje igračke, oprema i kolica - stvari koje ne bi trebalo da ponesete

Kada su u pitanju dečje igračke, jedna ili dve omiljene igračke za dete svakako su dozvoljene, ali će ga unutrašnjost broda i pregršt novih stvari dovoljno očarati da mu dodatna zabava neće biti potrebna. Osoblje kruzera često za najmlađe ogranizuje različite društvene igre, gledanje filmova i crtaća, kao i igranje video i kompjuter igrica.

Još jedna stvar koju ne bi trebalo da ponesete, a tiče se najmlađih putnika na kruzeru jesu dečja kolica. Neke od većih kompanija čak imaju ovaj aksesoar kao deo ponude za iznajmljivanje. Pored toga, na nekim kruzerima možete da nabavite pelene, hranu za bebe, vlažne maramice i ostale potrepštine.

Raspitajte se o svim onim stvarima koje možete da dobijete na brodu, kako ne biste došli u situaciju da ponesete višak dečjih stvari. Na taj način, možete da izbegnete previše spakovanih stvari i da se na efikasan način spakujete.

 

Peškiri, knjige i bajs - stvari bez kojih možete na krstarenju

Ako se pitate šta ne smete spakovati na krstarenju, sledeće stvari nisu neophodno zabranjene, ali ne bi trebalo da ih ponesete ukoliko za tim nema velike potrebe. Polise se razlikuju od kompanije do kompanije, ali je pakovanje peškira jedna od stvari koju ne bi trebalo da radite na krstarenju. Dolaskom na brod, peškiri vas uglavnom čekaju u kabini ili u blizini brodskog bazena.

Pored toga, za sve one “knjiške crve”, poželjno je da ne pakujete više od jedne knjige za krstarenje. Na većini kruzera postoji biblioteka pa je ovakav teret samo dodatno opterećenje. Takođe, tu je i opcija e-knjiga, pa ne treba da čudi što se i knjige nalaze na našoj listi stvari koje ne bi trebalo da ponesete.

Bicikle i druga savitljiva prevozna sredstva, poput trotineta, generalno spadaju u zabranjene aksesoare na krstarenju. Naravno, postoji izuzetak, koji se najčešće odnosi na bicikle dečjih animatora, kao deo tematskog parka na samom brodu.

Ako planirate da se upustite u nezaboravnu avanturu, posebno nakon ovih saveta, na našem sajtu možete pronaći brojne ponude za krstarenja. Rezervišite na vreme vaše mesto na krstarenju, jer nudimoture koje odgovaraju na zahteve turista i predstavljaju sjajan način da provedete odmor.