supernova logo

Mikonos je danas poznat kao veoma popularno turističko odredište, koje zahvaljujući svom kosmopolitskom karakteru, ali i burnim noćnim životom mami turiste iz gotovo celog sveta da ga posete. Ostrvo Mikonos ima specifičnu poziciju u Egejskom moru, na otprilike pola puta između Grčke i Turske, dve izuzetno atraktivne lokacije, pa je samim tim nezaobilazno kada je u pitanju krstarenje Egejskim morem, i obilazak ostrva u ovom moru, ali i svih značajnih letovališta pomenutih država.

Mikonos je jedno od ostrva koje se nalazi u arhipelagu Kiklade u Egejskom moru. Udaljeno je oko 150 kilometara jugoistočno od prestonice Grčke, Atine. Ostrvo Mikonos je srednje razuđeno i većim delom je planinsko. Ono što je karakteristično za ovaj arhipelag u kojem je smešteno ostrvo Mikonos jeste da tokom godine vlada nedostatak vode usled sušne sredozemne klime sa dugim, vrelim letima i blagim, ne baš kišovitim zimama.

Mikonos je ostrvo koje svojom ponudom može da zadovolji sve i zbog toga brojni turisti istiuču ovo ostrvo kao jednu od svojih omiljenih destinacija. Tokom cele godine na ovom glamuroznom ostrvu vlada prijatno vreme, a sa savršenim miksom party atmosfere i porodičnih sadržaja, Mikonos letovanje je savršen izbor za odmor u kojem svi mogu maksimalno da uživaju.

 

Mikonos plaže koje turisti obožavaju

Kada su u pitanju Mikonos plaže gotovo svaku od njih zapljuskuje kristalno čisto, tirkizno more i prekriva sitni pesak zlatne boje. Bez obzira na to koju plažu izaberete da provedete dan na njoj, znajte da će ugođaj biti potpun, a doživljaj nezaboravan.

Ornos je plaža koja je najviše orijentisana porodama sa decom, a ne samo da se ova plaža nalazi u samom centru, već ima i širok spektar restorana i barova u blizini. Voda je ovde plitka i mirna, savršena za decu i neiskusne plivače. Tu je i nekoliko grčkih taverni u kojima možete probati neka od tradicionalnih grčkih jela i veliki broj restorana koji u svojoj ponudi imaju širok izbor sveže ribe i ostalih morskih specijaliteta, kao i raznih jela s mesom.

Za sve mlade, željne dobre zabave i ludog provoda pravi izbor su plaže kao što su Paradise i Super Paradise, gde žurke počinju već od 16 sati svakog dana. U vrhuncu sezone na ovim plažama priređuju se ponoćne zabave sa nekim od najboljih svetskih DJ-eva. A, ako volite da vam ten bude ujednačene boje, uputite se na plažu Paraga, gde u jednom delu možete odbaciti sve sa sebe i bez ikakve odeće uživati u plivanju i sunčanju.

 

Mikonos letovanje u idiličnom gradu “obojenom” u belo

Ako ste ikada posetili Mikonos, plovili morem oko ovog ostrva ili pogledali bar neke fotografije, ono što vam je sigurno zapalo za oko jesu karakteristično bele kuće koje možete videti gotovo svuda. Ovaj trend krečenja kuća u belu boju počeo je pre nekoliko vekova, sa ciljem da se reflektuje sunce i tako bar malo smanji toplota u domovima.

Sada svakako postoje klime koje su tu da pomognu u vrelim, letnjim danima kojih ima pregršt na Mikonosu, ali su ove bele kuće i upečatljiva plava kupola crkve u centru grada simboli i samo jedan od očaravajućih aspekata koji privlači turiste da provedu letovanje na Mikonosu.

Među zanimljive atrakcije Mikonosa spadaju i stare vetrenjače iz 16. veka koje ste nalaze na brdu, a tu je i kvart Mala Venecija, koji odiše italijanskim duhom, a prepoznatljiv je po svojoj prelepoj arhitekturi. Naime, radi se o kućama koje se izdužu na samoj obali mora, a njihoe terase prostiru se iznad vode.

Watermania je vrlo popularni vodeni park na Mikonosu koji se nalazi blizu plaže Elia. U ovom vodenom parku nalazi se mnogo bazena, tobogana različitih oblika i veličina, a dostupna je i škola ronjenja i mini klub za decu. Stoga, spakujte kofere i pripremite se za putovanje na Mikonos koje će vas oduševiti.

 

Prilika za uzbudljivo i nezaboravno putovanje

Ostrvo Mikonos je veoma popularno i zahvaljujući uzbudljivom noćnom životu koji je jedan od glavnih razloga progresivnog razvoja turizma na ostrvu. Nije ni čudno da ovo ostrvo često upoređuju sa popularnom Ibizom. Glavni i istoimeni grad na ostrvu, u kome se nalazi većina barova i klubova, je tokom leta prepun ljudi svih starosnih grupa, različitih seksualnih opredeljenja i muzičkih ukusa. Ipak, svi imaju jednu zajedničku osobinu, a to je spremnost na celonoćnu i nezaboravnu zabavu.

Veliki broj barova i klubova koji postoje na ovom ostrvu su vrlo otmeni, a neki su predviđeni uglavnom za mlađe posetioce i u njima se najčešće puštaju elektronska muzika, rege i sve ono što je u tom trenutku aktuelno. U brojnim klubovima gostuju svetski priznati DJ-evi uz koje zabava traje celu noć. Najpoznatiji klubovi na Mikonosu su Argo, gde je najviše zastupljena rock muzika, kao i Cavo Paradiso gde dominira elektronska i trance muzika. Zabave se organizuju i na najpoznatijim plažama Paradise, Super Paradise i Platis Iialos.

Cavo Paradiso je jedan od najpopularnijih mesta za izlazak, a nalazi se iznad Paradiso plaže. Izgrađen je u steni i poput teatra se spušta ka plaži. Uvek je pun i svi se slažu da je u ovom klubu provod savršen. Na plaži Paraga nalazi se bar Kalua, koji poseduje malu lepu plažu koja po noćnom provodu može da parira baru na Paradise plaži.

 

Idealno mesto i za najzahtevnije turiste

Mikonos je lokacija koja se može smatrati pravim sinonimom za luksuz i ekstravaganciju. Isto važi i kada je Mikonos smeštaj u pitanju, s obzirom na to da na ovom ostrvu postoji ogroman broj luksuznih smeštajnih jedinica koji svojim sadržajem mogu da zadovolje i one najprohtevnije turiste.

Ipak, nisu samo Mikonos hoteli u opticaju, već su brojnim turistima na raspolaganju i Mikonos apartmani i privatne vile, koje se preporučuju svima onima koji žele mirniji odmor. Pored toga Mikonos, kao ostrvo koje se nalazi u samom centru Egejskog mora, je nezaobilazna stanica svih kruzera koji krstare ovim morem. U luku na Mikonosu gotovo svakog dana pristaju brojni kruzeri i trajekti koji dovode ogroman broj turista na ovo mondensko ostrvo.

Sa dužinom između 12 i 15 kilometara i širinom od 10 km Mikonos je veoma malo ostrvo, ali izuzetno bogato zanimljivim sadržajem pa ne čudi zbog čega je pravi mamac za turiste. Kada su u pitanju Mikonos aranžmani za krstarenje u turističkim agencijama ih možete pronaći tokom cele godine, a bilo da želite da posetite samo Mikonos ili je vaš cilj i krstarenje Egejskim morem, svejedno je, doživljaj će biti nezaboravan.

Prelepe plaže, kristalno čisto more, atraktivna arhitektura, vrhunski restorani i barovi, mondenski butici, marina prepuna luksuznih jahti, užarena noćna atmosfera i glamur samo su neki od razloga zbog kojih bi trebalo posetiti ostrvo Mikonos, koje je idealna destinacija da se provede letnji odmor i u idiličnoj atmosferi napune baterije za svakodnevne aktivnosti.