supernova logo

Cinque Terre je lociran južno od Đenove, u severo-zapadnoj Italiji. Mnogo je onih koji govore o Cinque Terre kao o jednom mestu, ali ovo je zapravo deo italijanske rivijere, sastavljeno od 5 sela - otud i naziv ovog letovališta. Cinque Terre u prevodu znači upravo to - Pet zemljišta (mesta).

Nabrajajući od severa do juga, ovu krasnu italijansku rivijeru čine sela: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore. Ova šarmantna italijanska sela imaju svoju lepotu, sa kućama pastelnih boja i impresivnim pogledima na more, i sa posebnim karakterima.

Ono što im je zajedničko je to da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa svake godine, sa letovanja u Cinque Terre, kao i krstarenja gde posete i ovu oblast, putnici donose najlepše utiske. Nema sumnje da Cinque Terre putovanje učini sasvim posebnim i krajnje šarmantnim, a u nastavku teksta saznaćete zašto putovanje u Cinque Terre nikada nećete zaboraviti.

 

“Pet zemalja” - upoznavanje sa autentičnim selima Cinque Terre

Pre svega, Cinque Terre putovanje je koje podrazumeva da ćete se upoznati bar sa jednim, a možda i sa svim selima koja čine deo ove oblasti. Ova sela, kao što smo naveli, imaju autentičan šarm, a odlučili smo da vas upoznamo sa svakim ponaosob.

Riomaggiore ima jednu glavnu ulicu, luku, stenovitu plažu, zamak, crkvu, apoteku i ogroman broj restorana. Ovo selo ima i odličnu konekciju i najbliže je La Speciji do koje će vas odvesti brod na krstarenju Razigrani Mediteran.

Ako se uputite severno od Riomaggiore-a, naići ćete na naredno selo, koje se naziva Manarola. Ovo selo sastoji se od jedne ulice, sa malom prirodnom lukom u kojoj možete plivati. U ovom selu nalazi se i impresivno mesto na kome se prave neke od najboljih fotografija iz Cinque Terre-a. Ovo selo slično je Riomaggiore-u, ali je dosta mirnije i pruža opuštajuću atmosferu.

Beba ove porodice od 5 članova i najmanja od svih jeste selo Corniglia. Ona je buntovnica, sagrađena na stenama, iznad okeana. Kako biste stigli u centar Corniglia-e treba da se popnete na 365 stepenika. Ako planirate putovanje u Cinque Terre, a imate veliki prtljag - ovo nije mesto na kome želite da boravite, ali definitivno treba da ga posetite.

Kraljica lepote Cinque Terre-a naziva se Vernazza. Vernazza je vrlo popularna, posećena i zaista prelepa! Takođe, ovo selo je vrlo fotogenično, pa nema dileme da treba da ga obiđete i fotografišete se. Vernazza ima tvrđavu, ostatke starih zidina, koje su služile kao zaštita od pirata,prelep trgić kraj mora, kao i luku sitnog, zlatnog peska, koju pre treba nazvati plažom, s obzirom na to koliko ljudi vole ovde da se kupaju.

Najsevernije selo Cinque Terre-a, naziva se Monterosso al Mare. Najveće dete u porodici, ako bismo nastavili sa porodičnom analogijom. Monterosso ima više ulica, a njegovo zemljište nije “vertikalno”, kao kod ostalih - možete provesti čitav dan u Monterossu, a ne popeti se ni na jednu stepenicu. Monterosso sastavljen je od starog i novog grada, mnogih peskovitih plaža i velikih hotela smeštenih na samoj promenadi kraj plaže.

 

Originalna arhitektura sa koje se pružaju fenomenalni pogledi

Cinque Terre datira iz 1200-ih godina. Putevi u Cinque Terre su krivudavi, a kuće su raspoređene širom brdovitog područja, a iako većina gleda direktno na more, nalaze se daleko iznad površine vode. Moguće je da ćete se zapitati kako uopšte održavaju balans, ali potpuno su sigurne, ne brinite!

Ovo brdovito područje podrazumeva da ćete obilaskom ovog dela italijanske rivijere preći ogroman broj stepenika, ali vredi - panorame su neverovatne, a kuće pastelnih boja će vas fascinirati!

 

Cinque Terre plaže i more čine odličnom letnjom destinacijom

Cinque Terre je sagrađen na obalama Ligurskog mora, koje je deo prelepog Mediterana. Pecanje je izuzetno značajno kada je reč o privređivanju ovog dela Italije, pa ćete svakodnevno viđati lokalce koji će, najčešće ujutru, ići na pecanje čamcima. Kad smo već kod toga, obavezno probajte svežu morsku ribu u nekom od mnogobrojnih restorana ove oblasti.

Plaže su uglavnom peskovite, dok su na stenovitim delovima izgrađene kuće i znamenitosti - kraj same obale! Sem kupanja u predivnom moru, možete čamcem ili brodom obilaziti “Pet zemalja”, a možete i uživati u sunčanju, vožnji kajaka ili glisera. Svakako, Cinque Terre plaže i more čine odličnom letnjom destinacijom, pa Cinque Terre letovanje pretvara u poseban užitak!

 

Cinque Terre znamenitosti čine posebno šarmantnom destinacijom

Znamenitosti u ovom delu italijanske rivijere uglavnom su iz srednjevekovnog doba, a čine ih mnoge tvrđave, ostaci zidina, šarmantni trgovi, kao i crkve koje su vrlo tipične za ovaj deo italijanskog područja. Najveći broj Cinque Terre znamenitosti nalazi se u Veranzzi i u Monterosso al Mare, a cela ova oblast nije velika, pa ćete šetnjom kroz nju stalno nailaziti na neobično kulturno-istorijsko nasleđe.

Ova destinacija definitivno je vredna obilaska, a ulepšaće krstarenje tokom koga ćete upoznati još mnoga mesta kojima se Mediteran može ponositi. Rezervišite aranžman na vreme, kontaktirajte nas! Jedva čekamo da se vratite i čujemo utiske sa krstarenja!