supernova logo

Sa čak sedamdeset plaža, ostrvo Milos, koje je na senzacionalan, prirodi svojestven način, oivičeno kamenim liticama, jedno je od najboljih mesta za život na moru. Milos je vešto zaveo Egejsko more koje u ovom delu Mediterana ima najlepšu tirkiznu boju vode koja svojom bistrinom mami da se u njoj oslanite.

Kamene litice koje svugde izranjanju iz moćnog Egeja daju ovom ostrvu na spektakularnosti, ali nadasve fotogeničnosti. Oni koji budu gledali fotografije, a da pritom nisu posetili Milos ostrvo, ostaće u neverici zbog najrazličitijih boja stena, peska i zemlje. Šarenilo je rezultat vulkanskog porekla ostrva koje se poigrava sa vašim čulima na jedinstven način.

Dugo je ova oaza mira i prirodno utočište bilo skrivano kao tajna iskusnih pustolova koji sebično nisu želeli da je podele sa ostatkom sveta. Činjenica je da ćete tek kada kročite na ostrvo otkriti zašto je na Milos Grčka posebno ponosna i pored činjenice da ima bezbroj dragulja u svom okrilju. Zašto je Milos mesto koje morate videti jednom za života, otkijte u nastavku teksta.

 

Plaže Milosa ostavljaju bez daha

Među prirodne znamenitosti koje dominiraju ostrvom, ubedljivo su plaže one koje Milos svrstavaju na sam pijedestal grčkih ostrva. Iako, Kikladskoj grupi ostrva pripada i čuveni Santorini, Amorgos i Mikonos, oni koji posete Milos ostrvo ostanu u čudu baš zbog sedamdeset plaža koje atributiraju mesto. Ovaj brojka plaža je ubedljivo najveća u odnosu na ostala ostrva arhipelaga.

Ipak, bitno je napomenuti da iako kvantitativno u prednosti, Milos nosi titulu najelpšeg ostrva i zbog kvaliteta plaža. Plažu koja ćete posetiti, birate uz savete koje vam srdačni lokalci tog dana preporuče, u skladu sa vremenskim prilikama.

Ne sumnjajte da će svaka biti lepa, iako se mogu značajno razlikovati međusobno. Neke su ušuškane među stene, dok su druge u potpunosti na otvorenom. Milos plaže se razlikuju i po podlozi koja može varirati od peska i šljunka do kamenja.

Plaža poput Papafragasa je jedna od najimpresivnijih zbog činjenice da se na njoj nalaze duboke pećine, dok je Firiplaka popularana zbog vulkanskih stena. Niko neće ostati ravnodušan ni na Paleopermu, plažu koju zapljuskuje smaragdna boja vode koja je okićena kamenčićima žute boje.

 

Legendarni vulkan magično boji Milos ostrvo

Da Grčka Milos posmatra kao ostrvo koje najreprezentativnije prikazuje lepotu ove zemje, nije više tajna. Milos je dom uspavanog vulkana koji je odgovoran za sve boje koje ćete na ostrvu uočiti.

Moć vulkana se najbolje može osetiti i doživeti u Kalmosu, jednom od najstarijih centara na Milosu. Vulkanska para i gasovi koji se emituju u vazduh dostižu temeperature i do 100 stepeni.

Za potpunije iskustvo, savetuje se poseta Muzeju rudarstva gde možete istražiti neku od naznačenih ruta. Prisustvo vulkana je ostrvo Milos načinio bogatim mineralima. Ovde se nalazi i jedan od najvećih evropskih rudnika bentonita, a glina ove rude se često koristi za detoksikaciju. Osim toga i kaolin je izrazito zastupljen, a on se koristi za najbolje tretmane lepote.

 

Mestašca koje čine dušu ostrva

Sigurno da ste čuli za jednu od najpoznatijih statua ne svetu - Milosku Veneru. Ona je sasvim slučajno pronađena, a pre toga je vekove provela zatrpana na Milosu. Iako je ova figura još davne 1821. poklonjena muzuju Luvr, gde se i danas nalazi, u selu Plaka postoji njena replika.

Replika je samo jedna od primeraka koji se nalaze u Arheološkom muzeju. Otvoren je još sredinom XIX veka, a vredi ga posetiti i zbog oslikanih vaza, duboreza i figura. Osim Arheološkog, u blizini se nalazi i noviji Etnografski muzej u kom je postavljena stalna izložba rekonstrukcije života na ostrvu u XVII veku.

Upravo zbog ovakvih kulturnih znamenitosti je grad Plaka Milos ostrvo odredio za svoj administrativni centar. Gradić je poznat po kikladskoj, tradiconalnoj arhitekturi koja uključuje plave šalone i vrata koja ukrašavaju bele kuće. Sa svih balkona dopire šarenilo cveća koje mirisom ispunjava sasvim uske uličice Plake.

Glavna luka ostrva Milos

Mesto Adams Milos ostrvo predstavlja kao svoju glavnu luku. Osnovan je posredstvom izbeglica koje su utekle sa Krita 1835. godine nakon ustanka protiv Turaka koji nije planirano prošao. U ovom primorskom selu ima svega oko hiljadu stanovnika, ali se on i dalje smatra turističkim centrom.

Ovde postoji značajan broj restorana i barova koji pružaju utočište u toplim letnjim danima. Ovde su poznati i najbolji specijliteti od ribe, hobotnice i jastoga koji čine deo ulova tog dana. U gradu Adams se nalazi i najveća crkva, koja je ljudima sa našeg podneblja naročito zanimljiva atrakcija.

Sva mesta su poznata po zalascima Sunca i sjajnom gastronomskom ponudom koja oduševljava sve posetioce. Ipak, ovde ne očekujte provod i komercijalizaciju ostrva. Milos ostrvo je stvoreno za sanjare, za one koji znaju da cene blagodeti čiste vode, udobrnog peska i raja za oči.

Malo je načina na koji možete tako dobro otrkiti čari koje krije duboko more, pitomo i divlje u isto vreme, kao ukoliko se opredelite za krstarenje na kom se možete sprijateljiti sa slanom vodom Egeja. Svi predeli i obale koje tirkizne boje ovog mora zapljuskuju, pružaju nesvakidašnji prizor na remek-dela koje nam je veličanstvena priroda podarila.

Ukoliko još uvek niste, vreme je da se upoznate se sa Egejskom idilom, krstarenjem i putovanjem vašeg života koji će vas podsetiti zašto je naša Zemlja toliko divno mesto za život.