supernova logo

Glavni grad Malte, utvrđeni grad, “grad koji su sazidala gospoda za gospodu”, prestonica je koja svake godine u svojim zidinama ugosti sve veći broj turista iz celog sveta, koji s velikom željom istražuju znamenitosti Valete.

Valeta je ujedno i administrativni i komercijalni centar Malte, a ime je dobila po svom osnivaču, poštovanom vladaru Malteškog viteškog reda (Red svetog Jovana), Žan de la Valetu.

Valeta je grad izuzetno bogate istorije, a uvrštena je na listu UNESCO-ve Svetske kulturne baštine. Zovu ga još i gradom Malteških vitezova, kao i remek-delom baroka. Danas, ovaj grad predstavlja popularnu turističku destinaciju i jedan od gradova na čijim se ulicama mogu videti raskošne istorijske, umetničke i kulturne atrakcije Valete.

Najpoznatije znamenitosti u Valeti predstavićemo vam u narednim redovima.

 

Katedrala svetog Jovana - prva na listi znamenitosti u Valeti

Katedrala svetog Jovana je najimpresivnija katedrala na Malti, dizajnirana i projektovana od strane arhitekte Đirolamo Kasara (Girolamo Cassar). Sagrađena je između 1573. i 1578. godine, a ubrzo je postala mesto gde su se Malteški vitezovi okupljali radi liturgije i obavljanja sličnih rituala.

Enterijer katedrale je obnovljen u XVII veku, te od tada odiše baroknim stilom i raskošem. Jedno od najvećih blaga koje se nalazi u katedrali je slika Jovana Krstitelja, Karavađovo delo. Fascinantni ornamenti krase svaki kutak katedrale, a mnogi koji su katedralu posetili, tvrde da ne postoje reči koje bi mogle opisati njenu lepotu - ona se mora videti svojim očima!

 

Palata velikog gospodara Malteškog reda

Palata koja je bila rezidencija jednog od gospodara vitezova Malteškog reda, podignuta je u XVI veku, a odiše neverovatnim srednjevekovnim šarmom, pa definitivno treba da se nađe na listi znamenitosti u Valeti koje svako treba posetiti.

Od sticanja nezavisnosti Malte pa sve do 2015. godine, ovo mesto bilo je sedište nacionalnog parlamenta, dok se skupština nije premestila u novu, skupštinsku zgradu. Oklopi i oružje, smešteno u Palati gospodara Hospitalaca, a neke od njih izložene su očima javnosti, te ih možete videti i osetiti tračak bogate viteške istorije Malte.

 

Nacionalni arheološki muzej

Nacionalni arheološki muzej Malte takođe je smešten u njenoj prestonici, a predstavlja dom mnogih artefakta koji potiču iz daleke istorije i spada u posebne atrakcije Valete. Izrađen u baroknom stilu i zdanju sazidanom 1571. godine, ovaj muzej još jedan je od razloga zašto Valetu zovu gradom baroka. Neki od izloženih predmeta u muzeju su kameni artefakti, koji datiraju čak iz 5200 godina p.n.e.

Prelepe fugure iz praistorijskog perioda najviše privlače pažnju svakoga ko se odluči za obilazak ove znamenitosti u Valeti, a najpoznatija od njih je Dama koja spava, stara oko 5000 godina. Sem toga, u Nacionalnom arheološkom muzeju Valete mogu se videti i mnogi drugi zanimljivi istorijski predmeti koji ni jednog posetioca ne ostave ravnodušnog.

 

Gornji i donji park Baraka

Neki ga zovu parkom, a neki baštom, ali ono u čemu su svi koji Baraku obiđu saglasni, jeste da predstavlja jedno od najlepših predela čitave Malte. Fontane, drveće i zanimljive biljke, sa neverovatno lepim arhitektonskim detaljima ovog eksterijera, nude neverovatan doživljaj svakome ko se prošeta Baraka parkovima.

Sa pogledom na luku Valete i ostatak grada, park ukrašen statuama mnogih poznatih ličnosti zaista zaslužuje da se nađe na listi atrakcija u Valeti, koje morate obići ukoliko posetite ovaj veličanstveni grad.

 

Luka u Valeti

Burna istorija Malte ne bi bila ista da nije bilo odličnog strateškog položaja prirodne luke u Valeti. Ogromna luka savršeno je odgovarala ratnim brodovima, a mogla je i da se zatvori, kako bi se napadači onesposobili da ušu u nju.

Danas, luka je i dalje puna čamaca, brodova i jahti koje dovoze turiste sa svih krajeva planete, a predstavlja primer atrakcije u Valeti, okružene divnim utvrđenima, bastionima i kulama. Ima mesta za preko 1000 jahti, što je čini jednom od najvećih svetskih marina.

Ukoliko biste i sami želeli da pristanete brodom na ovu znamenitu i fascinatnu luku u Valeti, a zatim se uputite u temeljno istraživanje i upoznavanje sa atrakcijama i znamenitostima glavnog grada Malte - dovoljno je da rezervišete svoje mesto u Supernova aranžmanu i uputite se na krstarenje prelepim Mediteranom. Valeta je samo jedna od velelepnih destinacija sa kojima ćete se susresti na ovom divnom putovanju.