supernova logo

Kako da izaberete skijalište u Italiji

 

Jesen je počela, a ljubitelji zime ne mogu da dočekaju zimu i sve što uz nju ide - praznike, zimske specijalitete, ali i zimovanje sa svim svojim zimskim aktivnostima - pre svega skijanjem. Agencije za skijanje 2019 godine sve više u svoje aranžmane uključuju Italiju, koja je vrlo atraktivna zimska destinacija.

Italija ima odlična skijališta, po svačijoj meri, kao i odličnu hranu, hotele i celokupan ugođaj, pa je sve češći izbor turista kada se radi o skijanju. Naravno, kao i svuda, svako skijalište u Italiji ima svoje prednosti, a kako da skijanje u Italiji bude po vašoj meri uz pravi izbor skijališta, pročitajte u nastavku teksta.

 

Passo Tonale - najbolje za početnike

Passo Tonale je skijalište okruženo masivima Adamelo i Presanela i ima oko 90 km skijaških staza. Ovo je jedno od retkih mesta u Italiji na kome ima snega skoro cele godine, i to zbog glečera Presena u čijem se podnožju nalazi Paso Tonale, a dosiže visinu od 3000m, a žičare iz Pasa vas vode do njegovog vrha.

Ovo skijalište ima odlično razređen sistem žičara i pruža odlično skijaško iskustvo, kako početnicima, tako i naprednim skijašima. Naime, Passo Tonale ima, osim staza sa većim nagibima koja su odličan izbor za napredne skijaše, puno staza sa izuzetno nežnim nagibima koje su najbolje za prve skijaške korake i vežbanje skijanja.

Passo Tonale ima i dve skijaške škole koje ćete vrlo lako naći, a savetujemo da, ukoliko ne pričate italijanski, naglasite da želite instruktora koji zna engleski jezik.

 

Livigno - odličan izbor za ljubitelje snoubordinga

Livinjo se nalazi u Italiji, na granici sa Švajcerskom i u njemu se važi duty-free pravilo. Livinjo je jedno od skijališta do kog je najteže stići u Italiji i podrazumeva nešto duži put nego ostala italijanska skijališta, međutim, bez obzira na to - izuzetno je popularno. Jedna od najvećih prednosti su, pre svega, niske cene, kako za opremu, tako i za smeštaj i ostale troškove.

Livinjo je najbolji izbor za snoubordere zbog odličnih terena za snoubording i širokog sloja snega koji zimi oblaže ovo skijalište. Iako izuzetno popularno za snoubording, skijaši u Livinju takođe imaju odlične staze, koje se prostiru na oko 115 km, opremu i sve neophodne elemente za izvrsno skijaško iskustvo.

 

Trevalli - porodična skijaška idila

Skijalište Trevalli nalazi se na Dolomitima i deo je veće skijaške oblasti - DolomitiSuperSki. Trevalli se odlikuje izuzetno lepim zimskim pejzažima, a skijaške staze na ovom mestu nalaze se na preko 115 km površine.

Najviše staza u Trevaliju nudi skijaško iskustvo koje je vrlo komforno kako za početnike, tako i za one koji su bolji skijaši. Zato je ovo mesto odličan izbor za porodice, pogotovo one sa decom, koje su u potrazi za ugodnim i očuvanim stazama prilagođenm svima.

 

Madona di Kampiljo - glamurozni skijaški užitak

Madona di Kampiljo jedno je od najvećih italijanskih skijališta. Ovaj ski-gradić ne samo da nudi odlične staze, mogućnost za skijanje van staza, već i mnoge druge aktivnosti. Iz ovog skijaškog grada koji se nalazi na 1500m se žičare račvaju i penju na sve strane, a staze dostižu visinu od 2500m, što garantuje sneg tokom cele sezone.

Kampiljo nije popularan samo zbog brojnih, odličnih skijaških staza, već i zbog celokupnog iskustva koje u njemu turisti dožive. Ovo je mesto skupljanja svetskog, a pogotovo evropskog, džet seta zimi, pa privlači mnoge brendove koji u Kampilju organizuju razne zabave i događaje.

Dakle, sem skijanja, ukoliko se odlučite za zimovanje u Kampilju, budite spremni i na burniji noćni život nego u većini skijaških centara, kao i na mnoge zabavne aktivnosti koje se u ovom gradiću često održavaju.

 

Kronplatz - savršen izbor za ljubitelje dugih skijaških staza

Kronplatz smešten u južnom Tirolu, u središtu doline Pusteria i važi za jedno od najlepših skijališta u Evropi. Naime, Kronplatz je izuzetno fotogeničan i garantuje lepe pejzaže. Ovo skijalište je i jedno od najsunčanijih, ima preko 300 sunčanih dana godišnje.

Kronplatz ima staze za sve skijaške nivoe, a mnogima je omiljeno skijalište jer ima i ono s čim većina evropskih skijališta ne može da se pohvali - izuzetno duge skijaške staze. Naime, u Kronplatzu sve staze dugačke su preko kilometar, a ima i onih koje dosežu dužinu i od preko 5 kilometara.

Ovo mesto izuzetno je posećeno i leti, i to od strane planinara, za koje predstavlja fantastičan poligon.

 

Marileva - najbolja za ljubitelje manjih skijališta

Skijalište Marileva je smešteno na severozapadu italijanske pokrajine Trentino u dolini Val di Sole (Doline sunca). Ne obuhvata tako veliku površinu skijaških staza kao ostala skijališta - oko 55 km staza.

Staze na Marilevi su odlične za početnike, a oni koji odaberu ovo skijalište za odsedanje, ali žele da probaju najrazličitije staze i mesta, to lako mogu i da urade. Naime, Marileva je odlično povezana ski-liftovima i žičarama sa okolnim skijalištima među kojima je i Madona di Kampiljo, tako da, bez skidanja skija zapravo možete da uživate u intimnosti koju pruža Marileva, ali i da odete do Kampilja ili nekog drugog mesta u blizini.

 

Sem odličnih skijaških staza, na ovim skijalištima naići ćete i na vrhunske italijanske restorane, hotele i spa centre, pa ne sumnjamo da ćete doživeti kompletni zimski skijaški užitak, a nama se obratite za rezervacije!