supernova logo

Kako je tekla istorija skijanja na Jahorini

 

Jahorina je planina u Bosni i Hercegovini sa najvišim vrhom od 1916 metara nadmorske visine. Tokom zime na ovoj planini bude i do 3 metra snega, a pored pogodne klime i obilja snega, izvanredna konfiguracija terena i više od 20 kiliometara ski staza, uvrstile su ovu planine među najlepše i najpoznatije ski centre.

Kada je u pitanju ski sezona Jahorina je planina koja je više od 180 dana prekrivena snegom, od novembra do maja, i kao takva izuzetno je popularna i pogodna za skijanje i ostale zimske sportove. Na Jahorini su održana i takmičenja u alpskim disciplinama za vreme Olimpijskih igara u Sarajevu, a istorijat skijanja na ovoj planini itekako je dug.

 

Jahorina skijanje - počeci i izgradnja prvih objekata

Početkom prošlog veka, kada je postojao samo jedan smeštajni objekat većeg kapaciteta, pojavili su se prvi entuzijasti na Jahorini koji su osnovali udruženje ljubitelja prirode. Njihova glavna aktivnost i delatnost bila je zimsko planinarenje, odnosno planinarenje uz upotrebu skija. Prvi svetski rat prekinuo je aktivnosti prvih ljubitelja skijanja, ali su sa završetkom ratnog perioda, skijanje i skijaši ponovo stupili na scenu.

Tokom Prvog svetskog rata malobrojni smeštajni objekti koji su postojali na Jahorini su izgoreli, ali su nakon ratnog razaranja izgrađeni brojni novi. Početkom treće decenije 20. veka došli su novi ljubitelji zimskih avantura na Jahorinu, a ubrzo nakon toga počeli su da se grade i brojni hoteli.

Ski-klub Sarajevo osnovan je 1933. godine, a tokom prvih nekoliko godina postojanja klub je činio ogromne napore kako bi popularizovao ovaj, do tada većini stanovništva na ovim protorima, nepoznat sport. U ovom periodu održano je nekoliko međunarodnih takmičenja u alpskim disciplinama na Jahorini, u svim kategorijama.

Nakon Drugog svetskog rata, svi objekti morali su da budu obnovljeni, a nakon što je na Jahorinu dovedena struja počeli su da se grade savremeni, komforni objekti sa značajno većim brojem smeštajnih kapaciteta.

 

Ski centar Jahorina - izgradnja prvih žičara

Prva žičara na Jahorini je izgrađena i otvorena krajem novembra 1952. godine. Dužina žičare iznosila je 1050 metara, a polazna stanica se nalazila kod hotela “Jahorina” na nadmorskoj visini od 1660 metara i išla je do vrha 1885 metara na Goloj Jahorini. Putnici su se prevozili na jednosedima, a ukupno je bilo 102 sedišta, kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja je trajala 8 minuta.

Tek 1954. godine formiranjem samostalne skijaške organizacije pod nazivom Sarajevski skijaški klub, počeo je intenzivniji rad na unapređenju skijaškog sporta na ovoj planini. U to vreme pored žičare su postojale skijaške staze dužine 3660 metara. Već 1957. godine održan je III Omladinski šampionat alpskih zemalja.

Druga žičara otvorena je 1965. godine i išla je do 1908 metara nadmorske visine. Dužina žičare iznosi 1641 metar, a tip je jednosed sa 148 sedišta kapaciteta 360 putnika na sat. Od polazne stanice do vrha vožnja traje 12 minuta.

Jahorina ski centar dobio je i treću žičaru - dovršena je početkom 1971. godine. Treća žičara je takođe bila jednosed sa 138 sedišta, kapaciteta 100 putnika na sat. Tokom 70-ih godina ski centar Jahorina dobio je mnoštvo tehničkih unapređenja - izgrađeni su brojni ski liftovi, kao i žičara dvosed. Mnoge Jahorina ski staze su verifikovane od strane Međunarodne skijaške federacije, održavala su se brojna skijaška takmičenja, a sve to je bio uvod u najznačajniji zimski sportski događaj na planeti - Zimske olimpijske igre, održane 1984. godine u Sarajevu.

 

ZOI i značaj za Jahorinu

Četrnaeste Zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. godine u Sarajevu. Jedan od domaćina ovog festivala sporta bila je i Jahorina. Kada je u pitanju Jahorina skijanje je sport koji je bio namenjen da se tu održava, a organizovana su takmičenja u veleslalomu, slalomu i spustu za žene.

Jahorina ski staze su tom prilikom bile poprište velike borbe tada najuspešnijih svetskih skijaških zvezda, a ova planina je na najbolji način prikazana celom svetu. Dobre i kvalitetne ski staze, prirodni sneg i upečatljive prirodne lepote bile su razlog zbog kojeg su se mnogi ljubitelji zimskih avantura opredelili da posete ovu planinu.
Zima na Jahorini - zašto odabrati baš ovu planinu

Jahorina je nakon ZOI ucrtana na mapu ljubitelja skijanja širom sveta. Ova planina bila je meta mnogih turista koji su prepoznali potencijal Jahorine, a to je bio povod da se nastavi sa ulaganjima i modernizacijom Jahorina ski centra.

Ako se pitate zbog čega je Jahorina zimi prava lokacija koju biste trebalo da posetite onda je pravi odgovor na vaše pitanje pregršt dobrih iskustava ostalih posetilaca Jahorine. Na ovoj planini sada postoji više od 20 kilometara uređenih ski staza, a staze opslužuju 4 žičare, 4 ski-lifta, dva savremena šestoseda, kao i tri dvoseda i baby lift.

Kada je u pitanju Jahorina ski sezona traje više od 6 meseci, s obzirom na to da od novembra do maja ima prirodnog snega. Ono što je još jedna pogodnost ove planine jesu i sjajno uređene ski staze, kako one namenjene početnicima tako i one koje su preporučljive samo za najiskusnije skijaše.

Jahorina je planina koja privlači veliki broj turista svake sezone, i to ne samo zbog kvalitetnih ski staza i mogućnosti za savrešeno bavljenje zimskim aktivnostima, već i zbog karakterističnih prirodnih lepota po kojima je Jahorina prepoznatljiva. Svako ko je jednom posetio ovu planinu i iskusio skijanje na Jahorini sigurno se vratio bar još jednom ne bi li uživao u čarima jedne od najlepših planina u regionu.