supernova logo

Ko je bio Tutankamon i zašto je Tutankamonova maska toliko vredna?

 

Sigurno ste već čuli za čuvenog Tutankamona, egipatskog dečaka-faraona. Mistična i drevna egipatska civilizacija, pa tako i njeni faraoni, oduvek su izazivali ogromno interesovanje javnosti, a letovanje u Egiptu stvara savršenu priliku za upoznavanje sa antičkim arheološkim ostacima Egipta.

Pre nego što se i sami uputite na letovanje, a zatim i na izlet do čuvenih Velikih Piramida, gde ćete obići i Nacionalni arheološki muzej Egipta, dobro je da saznate više o čuvenom artefaktu sa kojim ćete tamo imati prilike da se upoznate - sa Tutankamonovom zlatnom posmrtnom maskom.

Tutankamonova maska, odnosno njena istorija i zanimljive činjenice, biće vam predstavljeni u narednim redovima, te se naoružani znanjem i informacijama možete uputiti na letovanje i izlet do Piramida i muzeja u Egiptu.

 

Tutankamon - vladavina mladog egipatskog faraona

Interesantno, ali da nije došlo do otkrića grobnice 12-og egipatskog faraona Tutankamona 1922. godine, ime ovog egipatskog vladara verovatno ne bi bilo poznato ljudima iz najrazličitijih krajeva sveta.

Danas svi znamo da je postojao egipatski faraon Tutankamon, koji je, pretpostavlja se, Egiptom vladao u periodu od 1332. godine p.n.e. do 1323. godine p.n.e. Vladavina ovog faraona nije bila ni duga, a ni posebno upečatljiva.

Tutankamon je na tron došao sa samo devet godina (odatle naziv dečak-faraon), a vladavinu Egiptom je, nezvanično, podelio sa vezirom i savetnikom, a zatim i naslednikom, Ajem, koga mnogi egiptolozi smatraju sivom eminencijom Tutankamona.

 

Tutankamonova grobnica i njeno senzacionalno otkriće

Iznenadna smrt Tutankamona ostala je nerazrešena misterija, iako postoji bezbroj teorija koje pokušavaju da je objasne. Malarija, gangrena od slomljene noge, kao i ujed nilskog konja, samo su neka od potencijalnih uzroka i objašnjenja smrti faraona.

Šta god da je bio razlog njegove smrti, faraon Tutankamon je užurbano sahranjen, a čini se i brzo zaboravljen. Sve do oko 3.000 godine kasnije, kada se opet našao u centru svetske pažnje.

Britanski arheolog Howard Carter otkrio je Tutankamonov grob u Dolini kraljeva, a ovo otkriće našlo se na naslovnicama širom planete. Ono što je najviše impresioniralo arheologe, egiptologe i istoričare, ali i čitavu javnost, nije sama mumija faraona Tutankamona, već predmeti koji su sahranjeni sa njim.

 

Tutankamonova maska - dragoceni artefakt drevnog Egipta

Najupečatljiviji, a verovatno i najznačajniji predmet koji se našao u grobnici faraona, definitivno je Tutankamonova posmrtna maska, koju i sami možete videti prilikom izleta do Velikih piramida i posete Nacionalnog arheološkog muzeja u Kairu. Ovo svakako predstavlja jednu od najvećih atrakcija Egipta.

Tutankamonova maska je zlatna maska, teška je 24 kilograma i izrađena od čistog zlata. Njene dimenzije su: 54 cm visine, 39 cm širine i 49 cm dubine. Sem zlata, ima umetnut poludragi kamen lapis lazuli, kao i ostalo, raznovrsno poludrago kamenje. Pretpostavlja se da je lice predstavljeno na maski rađeno po ugledu na Tutankamonovo pravo lice, te predstavlja realnu, ali smatra se i idealizovanu, sliku lica dečaka-kralja.

Tutankamonova posmrtna maska na glavi ima izrađenu kraljevsku maramu (nemes), a i kobru koja simboliše moć egipatskog kralja. Uši faraona su probodene i imaju minđuše. Takođe, Tutankamonova maska ima lažnu ceremonijalnu bradu, koja je napravljena od obojenog stakla i dragog kamenja. Oči su izrađene od kvarca, bademaste su boje, a dodatno ih ističe i umetnut poludragi kamen lapis lazuli.

Tutankamonova maska sa sobom nosi veliku dozu mistike i intrige, a sem nje, u grobnici Tutankamona pronađeni su i drugi vredni predmeti koji su sa njim u grobu ostavljeni kako bi uživao u izobilju i bogatstvu u pogrebnom životu: koža i krzno leoparda, nekoliko kočija, par desetina tegli vina, kao i lukovi i strele. Carter, koji je otkrio grob, proveo je skoro deceniju razvrstavajući 5.398 predmeta iz Tutankamonove grobnice.

Sem Tutankamonove maske i drugih predmeta iz faraonove grobnice, tokom posete Nacionalnog arheološkog muzeja Egipta moći ćete da vidite i mnoge druge fascinantne artefakte.

Obavezno na vreme rezervišite svoj Supernova aranžman za letovanje u Egiptu, te uživajte u njegovim krasnim plažama, još lepšem moru, fantastičnoj usluzi, ali i upoznavanju sa istorijom ove drevne civilizacije!