supernova logo

Koliko je (ne)bezbedno skijanje van uređenih staza

 

Oni koji dugi niz godina skijaju na istim destinacijama, često žele da isprobaju nove staze, po neutabanom snegu i u prirodi gde nema gužve, pa su tako za skijanje popularna mesta koja su udaljena od žičare, spasilaca i civilizacije. Ipak, postavlja se pitanje koliko je skijanje van uređenih staza bezbedno za skijaše.

Dubok sneg i neutabane staze koje imaju neke planine predstavljaju izazov za skijaše, ali tehnika skijanja na ovakvim mestima se razlikuje od tehnike skijanja po uređenim stazama, pa se zato ukoliko ne primenjujete dobru tehniku, možete lako povrediti. Zato, pročitajte naredni tekst i saznajte da li, iako ste iskusni skijaš, kako da skijate na neobeleženim stazama.

 

Skijanje po dubokom snegu van uređenih staza

Kada skijate na dubokom snegu van uređenih staza, potrebno je da težište Vašeg tela bude na sredini skija, odnosno da zauzmete centralni stav, jer je tlo po kom skijate nepredvidivo (možete naići na primer na rupe, kamenje ili rastinje). Zato je važno da skije budu podjednako opterećene.

Takođe, dubok snega pruža veći otpor skijašu, što znači da morate da se određenim radnjama održavate što bliže po površini, kako biste mogli da pravite okrete. Za takvo skijanje su Vam potrebne skije koje su šire, lakše i imaju mekšu konstrukciju od običnih, kao i da te skije upadaju manje u sneg.

 

Ko može da skija po dubokom snegu?

Svi skijaši koji odlično poznaju tehnike skijanja po utabanim stazama, kao i tehnike održavanja ravnoteže na skijama u svim uslovima mogu da probaju skijanje na neobeleženim mestima gde je dubok sneg.

Takođe, prilikom skijanja potrebno je obratiti pažnju na to da vezovi moraju da budu pritegnutiji, jer skija trpi mnogo veće otpore u dubokom snegu, pa će i jače sile uticati na vezove.

 

Saveti za skijanje van uređenih staza

Pre svega je važno da ne precenjujete svoje sposobnosti, kao ni planinu na koju odlazite da skijate, jer Vas to može koštati života. Takođe, treba da znate da sneg pokriva rupe i jaruge koje se pod Vašom težinom mogu otvoriti i progutati Vas i u tom slučaju se možete ozbiljno povrediti.

Još jednu opasnost predstavljaju lavine koje usled skijaškog horizontalnog prelaza možete pokrenuti i tako upasti u lavinu. U ovim situacijama je smrtnost gotovo stoprocentna, pogotovo ukoliko je sneg mokar. Zato se preporučuje da pred odlazak na skijanje na neobeleženu stazu, obavestite gorsku službu spasavanja, kao i da ne idete na skijanje po dubokom snegu sami.

 

Skijanje van uređenih staza u našem regionu

Iskusni skijaši i borderi iz naše zemlje, ali i iz inostranstva vole da uživaju u prirodnim lepotama planina iz našeg regiona, i kako bi se bolje upoznali sa prirodom odlaze da skijaju ili voze bord na mestima koja nisu uređena za skijanje.

Ipak, neka od naših poznatih skijališta strogo zabranjuju skijanje na neobeleženim stazama, zbog mogućih povreda. Na nekim planinama u regionu treba da poznajete posebne tehnike skijanja koje se primenjuju na neuređenim stazama, kao i da dugo pešačite kako biste uživali u dobrom skijaškom spustu.

 

Staze na Kopaoniku

Jedna od najpopularnijih destinacija za skijanje u Srbiji je planina Kopaonik, i na ovu planinu osim početnika, odlaze i oni koji imaju dugogodišnje skijaško iskustvo. Ipak, na ovoj planini nikako nije preporučljivo da skijate van obeleženih staza, jer su se upravo na Kopaoniku dešavale često nezgode i skijaši su imali ozbiljne povrede.

Skijanje van obeleženih staza na Kopaoniku je strogo zabranjena i svima koji se ne pridržavaju ovog pravila može biti oduzeta ski karta. Ova zabrana je isključivo uvedena zbog bezbednosti skijaša, jer su se prethodnih godina dešavali ozbiljni problemi skijašima, a i vremenski uslovi su takvi da ne dozvoljavaju nebezbedno skijanje (događale su se lavine).

Svi skijaši ili borderi odlaskom na skijanje na neobezbeđenim stazama i van skijaških staza preuzimaju sav rizik na sebe. Zato, ukoliko planirate da odete na skijanje van obeleženih staza na Kopaoniku, obavezno imajte na umu da Vam se mogu dogoditi ozbiljne povrede.

 

Skijanje van uređenih staza na Prokletijama i Komovima

U našem okruženju Prokletije i Komovi su pogodni za skijanje po dubokom snegu, kao i druge planine koje imaju veći nagib. Ipak, problem je što prilikom uspona skije treba da nosite na rancu, jer na ovim planinama ne postoje žičare i ski liftovi.

Zato, ako planirate skijanje na nekoj od ovih planina, imajte na umu da sam uspon može da potraje dobar deo dana, samo da biste se spustili jedanput. Naravno, treba napomenuti da je skijanje po dubokom snegu van obeleženih staza rizično i da, ako već odlazite da skijate na takvim mestima, treba pažljivo da ih izaberete.

Skijanje van uređenih staza predstavlja izazov mnogim skijašima i može biti prava avantura za one koji vole da istražuju prirodu i nove, neisprobane staze. Ipak, treba znati da skijanje na ovim stazama, nosi sa sobom rizik i zahteva posebnu tehniku skijanja.

Ukoliko niste iskusni skijaš i ne poznajete dobro sve tehnike, nemojte skijati po dubokom snegu, već posetite uređene staze na Jahorini, Staroj planini, ili na primer Kopaoniku.