supernova logo

Kronplatz kao najpopularnije tirolsko skijalište

 

Kronplatz je jedno od najpoznatijih skijališta, koje se nalazi u najsevernijem delu Italije - Južnom Tirolu. S obzirom na to da oblik planina koje okružuju ovu regiju podsećaju na petlovu kresu, ta ptica je i zaštitni znak ovog skijališta. Kronplatz nije ime samo planine, već i celog regiona, koji je tokom cele godine vrlo posećeno odmaralište. Za vreme letnjih meseci, kada nema snega, Kronplatz pruža i mnoge druge aktivnosti poput sportskog penjanja ili planinskog biciklizma, a šta još sve možete raditi u Kronplatzu, pročitajte u nastavku teksta.

 

Skijalište Kronplatz - najposećenije u Italiji

Kronplatz skijalište važi za jedno od najlepših i najpopularnijih u Evropi, a odlikuju ga bajkoviti pejzaži i prijatno vreme. Ako se pitate koje italijansko skijalište je najbolje da provedete zimski odmor, svakako jedna od opcija neka bude upravo Kronpatz. Skijalište Kronplatz prostire se na visini od 975 do 2275 metara nadmorske visine. Sa vrha skijališta staze se pružaju na tri strane - ka mestima Bruniko, San Viđilio i Valdaora-Olang.

Ukupan broj skijaških staza iznosi 47, a od toga je 27 plavih, 13 crvenih i 7 crnih. Plave i crvene staze idealne su za obuku početnika, ali i za porodice sa decom, s obzirom na to da su pravilnog nagiba i velike širine. Svaka staza dužine je preko jednog kilometra i širine od nekoliko stotina metara, a postoje i one čija dužina prelazi i pet kilometara. Ukupna dužina svih staza iznosi 119 kilometara, a opslužuju ih 32 savremena ski lifta. Na celom skijalištu dominiraju gondole, a tu su i najsavremeniji četvorosedi i šestosedi, koji su opremljeni i sistemom za grejanje.

S obzirom na to da je Kronplatz jedino skijalište koje ima više od 300 sunčanih dana godišnje, opremljen je i sa najmodernijim sistemom za veštačko osnežavanje. Sistem broji više od 500 topova za veštački sneg, koji je izuzetnog kvaliteta i gotovo je nemoguće napraviti razliku između njega i prirodnog snega. Veštačkim snegom održavaju se staze tokom cele sezone, koja se ovde otvara veoma rano, već krajem novembra, iako je tada na stazama prisutna izuzetno mala količina prirodnog snega.

 

Kronplatz - hotel i hrana najbolji za vas

Kada je u pitanju smeštaj u Kronplatzu najbolje i najpraktičnije rešenje jeste da ga potražite u okolini nekog od tri pomenuta mesta do kojih vode ski staze - Bruniko, San Viđilio i Valdara-Olang. U ovim mestima je i polazna stanica gondola koje izvlače na vrh skijališta, tako da svi ljubitelji skijanja mogu neometano da stignu do ski staza. Ono što je zanimljivo napomenuti jeste da su u ponudi mnogobrojne različite smeštajne jedinice - od luksuznih hotela, pa sve do standardnih soba i apartmana.

Dobra hrana takođe je odlika ovog regiona. Karakteristična gastronomska ponuda ovog regiona predstavlja kombinaciju austrijske i italijanske kuhinje, sa primesama autohtonih ladinskih starosedelaca. Preporučujemo da probate gulaš supu, kao i štrudlu od jabuke, a nećete pogrešiti ako odaberete bilo koji delikates iz ove kuhinje.

 

Kronplatz ski pass za sezonu 2018/2019

Otvaranje ski sezone za 2018/2019 godinu je 30. novembra i predsezona trajaće do 22. decembra. Ukoliko tada planirate da posetite Kronplatz karte će vas koštati 45 evra po danu. U samom jeku sezone, koji traje u dva navrata - od 23. decembra do 6. januara 2019, kao i od 3. februara do 16. marta, moraćete da izdvojite 57 evra dnevno, dok je u ostalim terminima, tokom regularnog dela ski sezone cena dnevne ulaznice 51 evro po osobi.

 

Kronplatz 2019 - dešavanja

Pored uživanja u velelepnom pejzažu i besprekorno uređenim ski stazama, Kronplatz nudi i pregršt propratnih dešavanja koje vredi posetiti.

 

Doček Nove godine

Dočekajte Novu 2019. godinu u Bruniku uz najveću žurku na severu Italije, čiji deo će biti nastupi DJ-a, vatromet i svetlosni spektakli na tri bine.

 

Međunarodni festival snega (International Snowfestival)

Festival snega održaće se od 9. do 11. januara 2019. godine. Okupiće više od 30 umetnika iz celog sveta, koji će predstaviti svoje umeće u pravljenju spektakularnih skulptura od snega i leda. Uz pomoć snega, vode i smrzavajućih temperatura praviće se ogromne kocke leda dimenzija 3x3x3, koje će biti poređane duž cele ulice. Događaj će se održati u mestu San Viđilio i ukoliko u to vreme planirate da posetite skijalište Kronplatz preporučujemo vam da nikako ne zaobiđete ovu manifestaciju.

 

Svetski i Evropski kup u skijanju

Svetska skijaška federacija, nakon uspešno održanih takmičenja u 2017. i 2018. godini, vraća se i 2019. godine u Kronplatz sa novom trkom u okviru Svetskog kupa u ženskom veleslalomu. Kronplatz skijanje će se održati 15. januara. Samo dva dana kasnije ljubitelje skijanja očekuje i trka u muškom veleslalomu u okviru Evropskog kupa.

Zato ukoliko želite da se i dobro provedete, ali i da uživate u zimskim čarolijama na savršeno uređenim ski stazama, pogledajte ponudu Supernova travel agencije i organizujte sebi savršeno zimovanje.