supernova logo

Luksor Egipat - spoj drevnog i modernog u srcu Nila

 

Čuven po piramidama, sfingama i faraonima, Egipat je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu i mesto koje svake godine poseti ogroman broj turista. Iako se putnici koji ga posećuju najviše raduju pustinji i morskim aktivnostima, ukoliko odlučite da obiđete i gradove kao što su čuveni Kairo i atraktivni Luksor Egipat će vam sigurno ostaviti još jači utisak.

Jedan od gradova koji krije brojne misterije drevne egipatske civilizacije i svoja vrata otvara otvara turistima iz celog sveta, svakako je Luksor u Egiptu. Mnogi ga opisuju rečima da je “jedan od najvećih otvorenih muzeja na svetu”, a u nastavku teksta saznajte više o ovom egipatskom drevnom gradu.

 

Luksor izlet - put na relaciji Luksor Hurgada

Egipat je zemlja koja se prostire na dva kontinenta. Veći deo površine zemlje leži na severoističnom delu afričkog kontinenta, dok se deo egipatske teritorije “preliva” i na azijski kontinent. Zemlja kroz koju teče jedna od dve najmoćnije reke na svetu - Nil, čovečanstvu je podarila obilje kulturno-istorijskog sadržaja.

Iako turisti posećuju Hurgadu i Egipat zbog prelepih plaža i neodoljivog Crvenog mora, to čine i zbog brojnih izleta, koji omogućavaju upoznavanje sa jednom od najstarijih civilizacija čiji tragovi su i danas dostupni. Pored posete piramidama, obilazak koji mami pažnju mnogih turista nesumnjivo je i poseta Luksoru.

Kada je u pitanju Luksor izlet koji se organizuju iz egipatskog odmarališta Hurgada, uključuje posetu najvećim znamenitostima i uživanje u turističkoj ponudi grada Luksora. Put na relaciji Luksor Hurgada, koji kao cilj ima posetu “najvećem muzeju na otvorenom”, uključuje obilaženje brojnih znamenitosti.

Od obilaska prelepog hrama Karnak, plovidbe rekom Nil, obilaska Doline Kraljeva i Kolosa Memnoma, kao i ostalih civilizacijskih tekovina koje Luksor čine jednim od najatraktivnijih izletišta za posetioce Hurgade, sigurno je da je Luksor izlet u kojem ćete uživati.

 

Luksor - destinacija za svakog zaljubljenika u istoriju

Luksor je grad u istomenom egipatskom guvernoratu, u kojem živi oko pola miliona ljudi. Smešten na reci Nil, grad Luksor je stecište mnogih arheoloških nalazišta i bogatih kulturno-istorijskih spomenika. U neposrednoj blizini Luksora postoji međunarodni aerodrom za čarter letove, a u samom gradu većina putnika počinje ili završava svoje krstarenje Nilom.

Grad je bio prestonica Egipta tokom Novog Kraljevstva, posvećen bogu Amon-Ra i predstavlja idealnu destinaciju za svakog zaljubljenika u istoriju koji se odluči na putovanje u Egipat. Egipat odlikuje vrela pustinjska klima, ali ono što je posebno kada je u pitanju klima ovog egipatskog grada jeste da je Luksor jedan od najtoplijih gradova na planeti.

 

Nebeski grad Teba - preteča današnjeg Luksora

Naziv grada Luksor etimološki potiče od arapske reči za palate. Sam grad stoji na mestu nekadašnjeg tebanskog carstva i glavnog grada četvrte gornjoegipatske nome. Grad Teba je bio središte trijade - Amona, Mute i Konsua - i do kraja novog carstva je nazivan “Amonov hram”. Kao južni centar starog Egipta, Teba je zauzimala važan geografski položaj, na raskrsnici trgovačkih puteva.

 

Stari grad Luksor - urbani centar drevnog Egipta

Stari grad Luksor se naslanja na drevni grad koji su stari Grci nazivali Tebom, a stari Egipćani Valetom. Kao jedan od najvećih urbanih centara u ono doba, sa populacijom od oko pedeset hiljada stanovnika, stari grad Luksor pohranjuje ostatke stare oko 1500 - 1000 g.p.n.e.

Kada je u pitanju Luksor stari grad, izgradnja je procvetala u periodu Novog carstva, od 16. do 11. veka pre nove ere. Najveći broj kraljeva koji je vladao tim delom Egipta sahranjen je u Dolini kraljeva.

Dolina, koja se nalazi na zapadnoj obali Nila, nasuprot prostoru koji zauzima stari grad Luksor, bila je mesto gde su se uklesivale grobnice za faraone i imućne plemiće tokom Novog carstva.

U periodu drevnog Egipta, dolina je služila kao kraljevska nekropola, iako je nekolicini plemića dozvoljeno da ovde budu sahranjeni. Dekoracija grobnica bila je u skladu sa motivima iz egipatske mitologije, pa tako i danas postoje zapisi koji svedoče o verovanjima i pogrebnim praksama tog perioda.

 

Hram u Luksoru - kompleks hramova na istočnoj obali Nila

Hram u Luksoru sačinjen je od velikog kompleksa hramova sagrađen u doba Novog carstva. Prvo svetilište na ovom prostoru sagrađeno je u vreme Dvanaeste dinastije, a najveći deo hrama koji danas postoji u tri faze je izgradio Amenhotep III.

Hram je posvećen bogu Amonu, a ulazak u hram “čuvaju” granitni obelisk i dve sedeće statue Ramzesa II. Inače, drugi granitni obelisk danas ukrašava čuveni Trg Konkord u Parizu.

Hram u Luksoru je za vreme vladavine Amenhotepa IV biva zatvoren, a u blizini se gradi hram posvećen bogu Atonu. Tutankamon je dogradio Dvoranu sa stubovima, a veliki pilon i već pomenute čuvare je, po svom liku, izgradio Ramzes II.

Dvorište ispred pilona je izgradio Nektanebos I, a aleja sfingi bila je ukrašena cvećem i drvećem. Zbog ogromne starosti čitavog kompleksa, potrebno je tokom izleta pratiti određena pravila ponašanja.

 

Karnak Luksor - čuveni hram boga Amona

Karnak Luksor je selo u gornjem Egiptu koje alejom sfingi, sa ljudskim i ovnovskim glavama, spaja Amonov i Mutov deo hrama sa hramom u Luksoru. Naziv Karnak odnosi se na severnu polovinu ruševine starog grada Tebe koja predstavlja najveći ansambl hramova iz faraonskog doba Egipta.

Gradnja kompleksa u Karnaku započeta je u 16. veku pre nove ere, a sam ansambl građevina je tokom godina često menjan. Doprinos u izgradnji hramova dalo je više od trideset faraona, a glavni deo hrama, deo posvećen bogu Amonu, izgrađen je za vreme Osamnaeste dinastije. Hram u Karnaku ima čak 10 monumentalnih kapija, pilona odvojenih palatama i dvoranama, što stvara osećaj grandioznosti za svakog posetioca.

Ono po čemu je hram Karnak Egipat čuven jesu ogromni kameni stubovi, dopremljeni iz kamenoloma Gebel Silsila. Masivni stubovi, od kojih su 122 visoki po 10 metara, a ostalih 12 stubova po 12 metara, imaju prečnik preko tri metra. I dalje ostaje misterija kako su stari Egipćani podigli arhitrave teške preko 70 tona na tu visinu.

Da čuveni kamen iz rozete nije dopao u ruke znatiželjnog filologa, istraživača, naučnika i orijentaliste iz Francuske, verovatno bi peščane dine još dugo držale veo misterije oko čuvene egipatske kulture. Ovako, otkrića Žan Fransoa Šampoliona otvorila su vrata za čitav svet novih avantura u ovoj afričkoj zemlji. Jednu od tih avantura koju ne smete propustiti je i obilaza Luksora - drevnog grada sa mnogo tajni.