supernova logo

Najbolje staze za početnike

 

Svako ko odluči da zimski odmor provede na nekoj od planina, važno je da pruži sebi priliku da se upozna sa svim čarima koje zimski sportovi i aktivnosti na snegu nose sa sobom. Svakako, najpopularnija zimska zanimacija jeste skijanje i samo neko ko nije probao, može da kaže da ne voli skijanje. A svi oni koji žele da se okušaju u ovom sportu, sjajnu mogućnost imaju na našim planinama, a staze za početnike na Kopaoniku su među najboljim u ovom delu Evrope.

Skijanje je izuzetno kompleksan sport i svako ko se rekreativno bavi skijanjem 7 do 10 dana godišnje, kada je na zimovanju, ne može se smatrati ozbiljnim i iskusnim skijašem. U tom periodu svi žele da napreduju što brže i da “usavrše” tehniku, pa rade sve što mogu kako bi taj proces išao što lakše, brže i uglavnom jeftinije, a pri tome dolazi do grešaka u koracima koje je kasnije teško ispraviti. A svako ko se ozbiljno bavi skijanjem reći će vam da je put od početnika do sigurnog skijaša veoma dug i da je osnov svega pravilno naučeno skijanje uz pomoć instruktora.

Naše najpoznatije i najposećenije planine nude savršenu mogućnost da naučite skijanje uz pomoć licenciranih instruktora i odličnih staza za početnike, tako da skijanje za početnike može biti izuzetno zabavno, inspirativno, ali što je najvažnije i bezbedno.

 

Kopaonik - staze za početnike i sve što ova planina još pruža

Kopaonik je jedan od najboljih ski centara u okruženju, a istovremeno i jedan od najpopularnijih i najomiljenijih za sve ljubitelje skijanja u okruženju. Kopaonik ima oko 62 kilometra staza i ski-puteva za alpsko i nordijsko skijanje. Ima ukupno 39 staza (23 “plave”, 10 “crvenih” i 6 “crnih”) sa 25 žičara i dve pokretne trake, kao i 26 ski-puteva. U odnosu na standarde, prema prosečnim nagibima do 40%, sve ski-staze su, suštinski, u kategorijama lakih i srednjih. Čak 35 staza od 39 ima visinske razlike manje od 300 m što ih čini idealnim kada je u pitanju skijanje za početnike i obuka novih skijaša.
“Sunčana dolina” - idealna za početnike i ljubitelje sunca

Kada su u pitanju staze za početnike na Kopaoniku, jedna od najpopularnijih i najlepših je “Sunčana dolina”. Ova staza je duga 694 metara, veoma je laka i široka, a visinska razlika od početne do krajnje tačke je svega 140 metara. Svoj naziv duguje činjenici da je okrenuta prema zapadu i veoma često je osunčana, pa je skijašima najprivlačnija tokom januara i februara. Zbog takvog položaja prva je na “udaru” kada je reč o topljenju snega, ali to nije toliki problem s obzirom na to da je Kopaonik opremljen topovima za veštačko osnežavanje.

 

“Malo jezero” - ako poželite noćno skijanje

Staza “Malo jezero” je savršena kada je u pitanju skijanje za početnike, s obzirom na to da je veoma kratka, 410 metara, a visinska razlika je svega 60 metara. Nalazi se u samom centru skijališta i jedna je od dve staze koje su opremljene reflektorima za noćno skijanje.

 

“Karaman greben” - savršena za obuku skijaša početnika

“Karaman greben” je staza koja je tokom godine najduže u funkciji, jer se prva otvara u decembru, a poslednja zatvara - na proleće. Staza spada u izuzetno lake i pogodna je za početnike i prve skijaške korake na snegu. Ono što treba napomenuti, jeste da većina ski škola ovde obučava svoje polaznike. Dužina staze je 1440 metara, a visinska razlika 165 metara.

 

Zlatibor - ski staze i velelepna priroda

Zlatibor je još jedno od omiljenih mesta za turiste iz Srbije. Nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 metara, i sa više od 2.000 sunčanih sati godišnje i svoje kontinentalne klime Zlatibor je svojevrsna vazdušna banja - leti oaza mira i čistog vazduha, a zimi smučarski centar.

Kada je u pitanju Zlatibor ski staze koje postoje na toj planini su Tornik, Čigota i Zmajevac. Prve dve su srednje težine, veoma su raznovrsne i pogodne kako za početnike, tako i za one malo iskusnije skijaše. S druge strane Zmajevac je teška staza i preporučuje se samo onim najiskusnijim ljubiteljima skijanja. Kada idete na Zlatibor skijanje je nešto u čemu ćete posebno uživati, kako zbog dobro uređenih staza, tako i zbog pogleda.

Zbog izuzetne lepote same planine, skijanje na Zlatiboru i boravak na njoj omiljeno je brojnim turistima širom sveta, a ova planina prepuna je prostranih proplanaka ispresecanih planinskim potocima. Zahvaljujući karakterističnoj klimi i vazdušnim strujanjima koja se mogu naći samo ovde, harmoničnom odnosu između pošumljenih predela i prostranih livada prekrivenih biljem, čistom vazduhu, čistoj vodi, velikom broju sunčanih dana u godini i prelepim skijaškim terenima, Zlatibor se razvio u čuveni planinski turistički centar sa najdužom tradicijom u Srbiji.

 

Stara planina - turistički potencijal istočne Srbije

Stara planina je najveća planina u istočnoj Srbiji. Visokoplaninski masiv prostire se kao prirodna granica prema Bugarskoj, a odlikuje je fascinantna lepota i netaknuta priroda. Kao jedna od najlepših planina naše zemlje predstavlja ogroman potencijal za razvoj turizma. Stara planina predstavlja prirodno bogatstvo izvanrednog značaja i u prvoj je kategoriji prirodnih bogatstava. Gotovo pet meseci godišnje ova srpska planina nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 do 1.900 metara, ima odličan potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje.

Ukoliko je vaš izbor za zimski odmor Stara Planina skijanje možete učiti na nekoj od 4 lake, tzv plave staze - Dečiji park, Babin zub 1, Babin zub 2 i Jabučko ravnište.

Plave staze su idealne za učenje i vežbanje svih elemenata pa tako i one napredne škole skijanja. Kada određene elemente ili vežbe savladate na laganim stazama tek onda ih pokušavajte na težim. Ne treba forsirati sa stazama i ići na teže staze samo da bi se mogli pohvaliti da ste bili na crvenoj ili crnoj stazi. Kada ste potpuno sigurni i kada vam je tehnika vrlo dobra onda tek idite na težu stazu. Na težim stazama tehnika se pokvari jer često počinje "borba za život" pa se zaboravljaju stvari koje su bile normalne na lakšim stazama.

Takođe, nikako nemojte rizikovati sa skijanjem van uređenih staza, ma koliko da ste sigurni u svoje skijaško umeće. Staze treba kombinovati u zavisnosti od nivoa znanja, ali se uvek treba vraćati na lakše staze. Pogledajte ponudu naše agencije i rezervišite sebi aranžman na nekom od popularnih skijališta u Srbiji, gde ćete sigurno uživati, bilo da ste početnik ili iskusni skijaš i avanturista.