supernova logo

 

Smeštena između Sahare i Saudijske Arabije, Egipat je zemlja čija teritorija ogromnim delom predstavlja surovu pustinju, a najpoznatiji je kao dom slavnih Faraona i njihovih piramida. Međutim, Egipat je takođe zemlja blagoslovena velikim vodama, računajući dolinu slavne i moćne reke Nil, kao i obalu Sredozemnog i Crvenog mora gde se nalaze brojne prelepe plaže.

Okružen Sredozemnim morem sa severa i Crvenim morem sa istoka, Egipat se može pohvaliti jednom od najdužih obala u Africi i na Bliskom Istoku, i sa njenom ukupnom dužinom od skoro 2.500 kilometara nudi obilje rajskih mesta za uživanje na suncu, moru i pesku. Izlaz na dva mora i na obalu reke Nil pruža neverovatne mogućnosti za sve vrste zabave na vodi, od krstarenja Nilom do najraznovrsnijih vodenih sportova na morskim obalama.

Plaže u Egiptu nude sve ono o čemu sanjaju zaljubljenici u morske pustolovine – bilo da su to sportovi na vodi, ronjenje, istraživanje prirodnih lepota, raznovrsna hrana u restoranima na plaži, ili jednostavno opuštanje na ležaljkama i posmatranje predivnih zalazaka sunca. Neke od egipatskih plaža ubrajaju se u najluksuznije plaže sveta i u njihovoj blizini nalaze se brojni luksuzni resorti i hoteli sa neverovatnom ponudom najraznovrsnijih sadržaja, u čemu nesumnjivo prednjače letovališta Šarm El Šeik i Hurgada.

U ovom tekstu Supernova Travel predstaviće vam neke od najlepših plaža Egipta koje morate posetiti ako odlučite da provedete odmor u Egiptu. Pročitajte.

 

Ras Abu Galum, Dahab

Smešten u istočnom delu Sinajskog poluostrva, u zalivu Akaba na obali Crvenog mora, oko sat vremena vožnje severozapadno od Šarm El Šeika, Dahab je jedno od najlepših i najpopularnijih priobalnih mesta u Egiptu. Ovo nekada malo i nerazvijeno ribarsko mesto danas je prelep turistički centar koji predstavlja „sveti gral“ za turiste koji vole surfovanje na dasci i ronjenje.

Ras Abu Galum je najpoznatija (i najlepša) plaža u Dahabu i njegovoj okolini, jedinstvena po mnogo čemu. Za razliku od većine drugih popularnih i komercijalizovanih plaža u Egiptu, ova je karakteristična po očuvanosti prelepe prirode i predstavlja pravo osveženje za svakog posetioca. Ceo pejzaž koji se prikazuje duž plaže je jedinstven u svetu i potpuno očaravajući.

Gotovo sve egipatske plaže su veoma popularne za jedrenje na dasci, kajting i druge morske avanturističke sportove. Međutim, jedna od plaža koja se izdvaja od ostalih svakako je Ras Abu Galum. Na njoj su uslovi za surfing skoro savršeni: više od 300 vetrovitih dana tokom godine, sa jačinom vetrova u preko 90% letnjih dana koja dostiže 4. stepen na Boforovoj skali.

Ras Abu Galum plažu odlikuju i prelepi koralni grebeni, po mnogima najlepši na svetu, kao i bogat podvodni svet, pa je obožavaju svi koji vole ronjenje. O tome najbolje svedoči činjenica da je Dahab najveći ronilački centar Egipta. S obzirom da je u blizini uzdižu planine, ovde će uživati i turisti koji vole planinarenje.

Sa plaže Ras Abu Galum možete krenuti na pustinjski safari kamilama ili konjima koji ide duž prelepe obale. Za veće avanturiste tu su bicikli, kao i četvorotočkaši, kvadovi i džipovi za vožnju po pustinji.

 

Rajska plaža ostrva Giftun, Hurgada

Hurgada je prelep grad na obali Crvenog mora i najpoznatije letovalište Egipta, sa prelepim plažama koje pružaju fantastične mogućnosti za najrazličitije vodene sporotove. Pokraj plaža se nalaze brojni noćni klubovi i restorani u kojima se odvija veoma aktivan noćni život. Tu su i neki od najluksuznijih hotela sa svojim privatnim plažama, poput hotela Steigenberger Al Dau Beach, kao i brojni all inclusive hotei, kao što je na primer hotel Sea Star Beau Rivage.

U Huragadi i njenoj neposrednoj blizini se nalaze neke od najboljih plaža u Egiptu, a turistima je posebno interesantno krstarenje do obližnjeg ostrva Giftun, poznatog po rajskoj plaži prekrivenoj nestvarnim belim peskom sa prozirno čistim morem. Ovo krstarenje je vrhunska pustolovina za ljubitelje snorkelinga i sve one koji vole da istražuju lepote podvodnog sveta u Crvenom moru, njegove koralne grebene i egzotični riblji svet.

 

El Gouna

El Gouna je jedna od najpopularnijih i najluksuznijih destinacija na Crvenom moru smeštena na oko 25 km od Hurgade. Zbog sveukupnog prizora na obali, obližnjim malim ostrvcima i u urbanom naselju ispresecanom morskim kanalima, El Gouna nosi nadimak „Venecija Crvenog mora“. U njoj se nalaze neki od najboljih visokokategorizovanih hotela.

Istoimena El Gouna plaža, jedna je od najlepših i najuređenijih plaža u Egiptu sa najraznovrsnijim sadržajima za turiste. Uz plažu je smešteno puno glamuroznih kafića i restorana gde sve vri od noćnog života. Ovde možete jednostavno sedeti ili ležati na mekom belom pesku uživajući u pogledu na prelepo pristanište i na plavo more, uz raznovrsnu hranu i vino, a možete biti i aktivni i oprobati se u nekoj od brojnih aktivnosti na vodi.

 

Dahab, Hurgada i El Gouna: idealne destinacije za kajting u Egiptu

Iako postoje brojna mesta u Egiptu sa izvanrednim uslovima za ovaj vid aktivnosti na vodi, Hurgada i obližnja El Gouna su najveći centri kajtinga na egipatskoj obali. Ovde možete naći brojne škole koje nude obuku za kajting i iznajmljuju zmajeve, kao i desetine kajting klubova koji se najčešće smešteni u sklopu luksuznih hotela.
Ras Um Sid, Šarm El Šeik

Dok su plaže u Šarm El Šeiku i zalivu Nama bay uglavnom prenatrpane turistima i prepoznatljive po gužvi, po luksuznim hotelskim kompleksima i modernim resortima, samo nekoliko kilometara dalje naići ćete na pravu oazu mira. Ras Um Sid je plaža smeštena gotovo na samom vrhu Sinajskog poluostrva, na 5 km od poznatog mesta Nama bay. To je mirno i tiho mesto, idealno ako želite da provedete vreme odmarajući i posmatrajući morske talase.

Iako izolovana od gužve i smeštena van epicentra dešavanja, plaža Ras Um Sid jedna je od najbolje opremljenih plaža Egipta sa svim sadržajima koji su neophodni turistima da bi maksimalno uživali na jednoj plaži. Velik broj ležaljki i toaleta oko plaže dodatno povećava udobnost turistima.

Plaža i more oko nje sa neverovatnim koralima i obiljem podvodnog života, uključujući i neke veoma retke vrste riba, veoma je popularna kod ljubitelja ronjenja i morskih avantura. Nekoliko restorana koji se nalaze u pozadini plaže služe svežu ukusnu hranu od čijih mirisa ćete veoma brzo ogladneti.

 

Plaža Agiba, Mersa Matruh

Ukoliko želite da se odmorite i provedete kvalitetno vreme posmatrajući neverovatne mediteranske pejzaže – ovo je mesto na koje morate doći. Mersa Matruh je priobalni mediteranski grad, poznat po svom istoimenom pristaništu. Obala oko Mersa Matruha je odlična opcija ako tragate za plažom na kojoj nema gužve i buke. Zbog njegovih prirodnih lepota, plaža prekrivenih snežno belim peskom i izuzeto čiste, prozirno plave vode, Egipćani ovo područje često nazivaju „Egipatski Maldivi“. Na obali je često vetrovito, što privlači sve one turiste koji se bave jedrenjem.

Među plažama Mersa Matruha svakako treba izdvojiti plažu Agiba, udaljenu dvadesetak kilometara od samog grada. Plaža je teže pristupačna i jedni put koji vodi do nje jesu strme krečnjačke litice za čije savladavanje će vam biti potrebno malo više konidicije. Međutim, kada se nađete na pesku Agiba plaže koga umiva tirkizna voda i počnete da opažate okolinu, shvatićete da vaš trud nije bio uzaludan.

Ovo područje bogato je prirodnim pećinama, pa osim uživanja u savršenom miru i tišini, Agiba pruža i odlične uslove za istraživanje njenih prirodnih lepota i čuda.

 

Zaliv Fjord, Taba

Taba je još jedno popularno letovalište na Sinajskom poluostrvu, smešteno u zalivu Akaba, nedaleko od granice sa Izraelom i Jordanom. Prekrasan planinski lanac Sinajske gore u pozadini i mirno more najlepših plavih nijansi čine pejzaž od koga zastaje dah.

Najlepšu plažu naći ćete u zalivu Fjord, koji je zbog svojih prirodnih lepota svrstan u zaštićena prirodna dobra Egipta. Zaliv koji je udaljen oko 15 km od Tabe sa tri strane okružuju obronici Sinaja, a ukrašavaju ga najneobičniji koralni grebeni, stvarajući ambijent koji je nemoguće opisati rečima. Morsko dno u zalivu doseže dubinu od 24 metra, a prekriva ga masivan koralni greben i u njemu živi bogat podvodni svet i neke neobične vrste riba, zbog čega je Fjord omiljen među roniocima.

U blizini zaliva Fjord nalazi se mnoštvo planinskih staza pogodnih za turiste koji vole aktivan odmor. Tu su i brojni smeštajni objekti, hoteli i vile.